Rábaköz PRINT

2014.08.26. 14:27

Nem jut pénz a Vocationalben dolgozóknak

A Vocational Academy Alapítvány pedagógusoknak is kiküldött felszámolói jelentése érdekes adatokat és egymilliárdos tartozást mutat. A tanárok a jogerős bírósági végzést követően sem kapták meg jogos bérüket.

Turbók Attila


– A napokban kaptam meg a Vocational Academy Alapítvány felszámolójától a felszámolási eljárás elmúlt egy évét lezáró jelentést. Figyelemre méltó, hogy a felszámolás érdemi részének lezárása után is több mint egymilliárd (1.109.144.214) forint tartozása maradt az alapítványnak – tájékoztatta lapunkat az évek óta húzódó „Voki-ügy" egyik érintettje, Árvay Péter tanár. Kiemelte, a Bérgarancia Alapból való részleges kártalanításuk után az alapítványnak még mindig van 64,1 millió forint bértartozása a pedagógusok felé. Ráadásul ez az összeg – mint ahogyan a Bérgarancia Alapból folyósított pénz – sem veszi figyelembe a munkaügyi bíróság ítéletében megállapított kamatokat.

– Ez azért lényeges, mert a hat éve húzódó ügyben jelentős összegeket emésztett fel a pereskedés és az azt követő, pénzünkért folytatott jogi hercehurca (ügyvédek díjazása, eljárások költségei, illetékek, telefon, postaköltség, fénymásolás, útiköltség minisztériumokba, megyei hivatalokba, továbbá rengeteg idő és fáradság) – jelentette ki a pedagógus.

Árvay Péter tanár a napokban kapta meg a Vocational Academy Alapítvány felszámolójától a felszámolási eljárás elmúlt egy évét lezáró jelentést.

Árvay Péter tanár a napokban kapta meg a Vocational Academy Alapítvány felszámolójától a felszámolási eljárás elmúlt egy évét lezáró jelentést.
A megkapott felszámolói jelentés szerint Nagy Ottó László, az alapítvány elnöke, teljhatalmú döntéshozója is bejelentette igényét a felszámolásból 70,2 millió forintra, és lányának is tartozik az alapítvány 1,2 milliós bérrel.

– Azt egyenesen érdekesnek tartom, hogy a végrehajtó, aki öt éven keresztül nem tudott érvényt szerezni jogerős bírósági ítéleteinknek, ténykedéséért most 13,2 millió forintra tart igényt a felszámolásból – tette hozzá Árvay Péter.

Megjegyezte, az adóhivatal, a megyei kormányhivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelyeknek intézkedései kimerültek abban, hogy a bürokratikus útvesztőkön át kiadott papírjaikkal saját jogi védelmüket biztosították, most szintén beálltak a sorba és különböző jogcímeken összesen 166,3 millió forintot követelnek az alapítványtól.

– Nem is beszélve a bankokról és közüzemi szolgáltatókról, amelyek most, miután egy vidéki pedagógus megindította a felszámolást az alapítvány ellen, szintén úgy határoztak, beállnak a sorba és hat év elteltével mégsem hagyják veszni 777,4 milliójukat – jegyezte meg keserűen a tanár.

Hat év elteltével tehát még mindig 67 pedagógus várja, hogy munkája után törvény, szerződés és a jogerős ítélet alapján járó bérét megkapja.

A kifizethető keret véges
A vokis pedagógusokhoz – és az országban sok máshoz – hasonló képet mutat a 2012 szeptembere óta leállt kapuvári húsgyár dolgozóinak ügye. A Vokihoz hasonlóan itt is volt bérgarancia-alapos kifizetés, ám a 100–110 dolgozó nem kaphatta meg teljes elmaradt bérét, mert az alap kapuvári húsgyárra vonatkozó kerete kimerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!