Rábaköz PRINT

2014.08.14. 12:01

Diákok Bábi néni kincsesházában Rábakecölön

Kilencedik alkalommal rendezik Rábakecölben a hagyományőrző tábort. A Pajtaműhely Alapítvány felnőtteknek és gyermekeknek is kínál programokat Bábi néni kincsesházában.

Turbók Attila

Évente, augusztus elején rendezik a Pajtaműhely Alapítvány szervezésében Rábakecölben a kosárfonó és kézművestábort, melyhez számos kulturális rendezvény is társul.

– Az idén augusztus 11. és 15. között kilencedik alkalommal töltik meg Bábi néni kincsesházát a kosárfonás és gyöngyékszer-készítés iránt érdeklődők, valamint – a Mesterségek Napjai programsorozatunk részeként – a különféle foglalkozások mesterei és „tanoncai" – tájékoztatta lapunkat a szervező, Vass László.

A részt vevő gyermekek kipróbálhatják a bőrözés, a kékfestőmesterség, a fazekasság, a könyvkötészet, a tűzzománcozás vagy éppen az egyedi technikájú képkészítés és képkeretezés mesterségét. Kiegészítő programokként kiállításokkal, íjászattal, naponta interaktív meseprogramokkal, a tábor zárónapján pedig gyerekkoncerttel és táncházzal is várják az érdeklődőket.

Árpási Katalin a kosárfonás miatt több napra érkezett Rábakecölbe

Árpási Katalin a kosárfonás miatt több napra érkezett Rábakecölbe

A rábakecöli kincsesház azonban nemcsak a gyermekeknek, hanem immár évek óta az érdeklődő felnőtteknek is kiváló programokat, elfoglaltságot kínál, nem egy esetben pedig hosszabb távú elkötelezettség alapjait rakja le különféle oktatóprogramjaival. Ebben az évben is több kosárfonómester – így Bauer Béla, Judák Ambrus, Pokorádi Ágnes és Szombath Gábor – útmutatásai alapján lehet elsajátítani e mesterség alapjait. A táborban nemcsak a környék érdeklődő lakosai, hanem távolabbi vendégek is tanulják a kosárfonás titkait.

– Győrből kifejezetten a tábor kedvéért érkeztem Rábakecölbe – mondta a Kisalföldnek Árpási Katalin. A fiatal hölgy hozzátette, már nagyapja is kosárfonó volt, így a családi tradíciók követése hozta a dél-rábaközi községbe. Mint mondta, természetesen nem kenyérkereső szakmában hasznosítaná a táborban tanultakat, ám otthoni hobbinak kiváló elfoglaltság a kosárfonás „művészete". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!