Rábaköz PRINT

2014.04.23. 18:21

Áram nélkül élnek

Tizenkilenc hónapja élnek áram nélkül Nagy Attiláék Kónyban. Vitájuk van a szolgáltatóval. Gyertyánál olvasnak, hideg vízben fürdenek, ételt nem tudnak tárolni.

Cs. Kovács Attila



Lassan két éve hadakozik a kónyi Nagy Attila az áramszolgáltatóval. Azóta nincs villany otthonukban, nemcsak értékeik mennek tönkre, de egészségük is. A férfi állítja: annak idején jogtalanul kötötték ki nála az áramot és most az is jogtalan, véli, hogy nem kapcsolják vissza. Az E.ON álláspontja ezzel ellentétes.

– 2012 tavaszán érkezett értesítés, hogy kikapcsolásra okot adó tartozásom van – mondta el történetét a Kisalföldnek Nagy Attila. – Nem éreztem valósnak a figyelmeztetést, de befizettem a hátralékot. Aztán néhány hétre rá újabb felszólítás jött és azon a nyáron még egy. Erre eljárást indítottam többek között a fogyasztóvédelemnél is. Ügyünk addig-addig húzódott, mígnem augusztusban kikapcsolták nálunk az áramot. Ennek már tizenkilenc hónapja. A fogyasztóvédelem végül nekem adott igazat, még sincs változás.

Nagy Attiláék villanyórája csaknem két éve nem jelez fogyasztást. Sok kár érte őket emiatt.

Nagy Attiláék villanyórája csaknem két éve nem jelez fogyasztást. Sok kár érte őket emiatt.
Nagyék tehát csaknem két éve vannak villany nélkül. Nagy Attila elmondta: a szeme beteg lett, mert csak gyertyánál tud például olvasni. Ráadásul megélhetését éppen olyan foglalkozás biztosította, melyhez még villanyfénynél is erőltetnie kell a szemét: bélyegekkel, képeslapokkal kereskedik.

– A vállalkozásom tönkrement, hiszen számítógép nélkül nem tudom intézni ügyeimet – jegyezte meg. – A szolgáltató közben újabb kifogással élt nálunk. Azt írták, azért nem köthetik vissza az áramot, mert baleset- és tűzveszélyes a hálózatom. Kérdezem: évtizedekig jó volt, most viszont már nem az? Nevetséges, hogy a félmillió forintos átalakítást rám terhelnék, de miből fizessek, amikor az elmúlt két évben bevételem is alig van?

Nagy Attila még elmondta: a fűtetlen házukban rongálódtak értékes bélyegei is. Mivel porszívózni sem tudnak, parkettájuk a felmosástól, a víztől tönkrement. Meleg vizük nincs, ezért vagy hidegben fürdenek, vagy melegítenek és a lavórban tisztálkodnak. Normálisan étkezni sem tudnak, mert a hűtőjük sem üzemel.

– Rengeteg kárt okozott nekünk ez az állapot, és még mindig ott tartunk, mint a legelején. Várom, hogy az igazság mikor kerekedik felül – jegyezte meg.

A Kisalföld kérte az áramszolgáltató álláspontját is Nagyék ügyében. Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a kérdéses fogyasztási helyen 61 napon túli díjtartozás miatt szüntették meg a szolgáltatást.

– Ügyfelünk ezt követően fordult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz. Onnan 2012. decemberben megérkezett a határozat, mely fogyasztóvédelmi tárgyú rendelkezés megsértését nem állapította meg, azaz a tartozás valóban fennállt a szolgáltatás megszüntetésének időpontjában. A követelés jogos volt, a fogyasztási hely tartozás miatti kikapcsolása szintén. Ezt követően 2014 februárjában jött újabb határozat a fogyasztóvédelmi hivataltól, miszerint a tartozás miatti kikapcsolás ugyan jogos volt, hiszen a törvényben foglalt hatvanegy napos türelmi idő már rég lejárt, de a kikapcsolási eljárás kezdeményezésének időpontja nem volt megfelelő. Ezért döntött a hivatal a fogyasztási hely visszakapcsolásáról.

Egyházi Nikoletta hozzátette: idén márciusban kollégái megkísérelték a visszakapcsolást, de a helyszínen szembesültek azzal, hogy a mérési hely egyáltalán nem fel meg a műszaki előírásoknak, sőt, egyértelműen tűz- és balesetveszélyes.

– A szabályozás szerint a fogyasztónak a saját költségére kell szabványosítani a mérési helyet, és csak utána lehet a bekapcsolást elvégezni. Ha a mérési hely nem felel meg a hatályos szabványoknak, illetve érintésvédelmi probléma merül fel vagy közbiztonságra, életre veszélyes, a visszakapcsolás nem lehetséges. Kollégáink egyébként a visszakapcsolást megkísérelték április 11-én is, de ügyfelünk nem volt ott a fogyasztási helyen – fogalmazott a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!