Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Győr-Moson-Sopron megyei programok

Öt Templom Advent

Győr

Győr, Győr, 9021

Időpont:   –

2017. november 24 .- december 29. között Győr-Újváros templomaiban.

RÉSZLETES PROGRAMOK >>>

December 15., péntek
19.00 Men's Vocal Ensemble Gregorianum (Pl): Rorate caeli
Kossuth utcai katolikus templom
Jegyár: 2500 Ft
A férfi énekegyüttest 2005-ben alapították Varsóban. A kórus elsősorban a 15-16. századi, nyugat-európai polifóniára összpontosít repertoárja kialakításakor, intenzíven tökéletesítve a vokális technikát, ami a korai kórusművek énekléséhez elengedhetetlen. A Rorate caeli az adventben az ünnepre készülő Boldogasszony szavait idézi elénk, egy háromszáz éve elfeledett kéziratot énekelve meg, mely a közelmúltbeli felfedezéséig a krakkói Wawel katedrálisában szunnyadt. A királyi udvarban működő, 1543-ban alapított  Rorantists Kapelle által valaha énekelt darabok valószínűleg a kórus megalakulása előtt íródtak, és az általuk
használt kották lapjain őrződtek meg.

December 16., szombat
19.00 Jáger András: Álmom az Isten - zenés bábos verselés
Menház kamaraszínpad
Jegyár: 2000 Ft
A színen csak egy pad, egyébként teljesen üres. A pad szimbólum: ,,Az emberélet útjának felén..." lévő útszéli pihenőhely. Ide érkezik egy vándor és monológjában Ady Endre, Babits Mihály, Faludy György, József Attila, Juhász Gyula, Keszei L. András, Pilinszky János, Tóth Árpád, Sütő András gondolatai fonódnak egybe az elmúlt évtizedek ismert rock dalaival.
Létezik-e Isten? Életünk talán legfontosabb kérdésére keres választ filozofálva, pörölve, suttogva és énekelve. Az elhangzó versek, szövegek és dalok szerves egésszé állnak össze, így nem előadóest, sokkal inkább monodráma.

Színház, bábjáték, koncert.  
A bábot tervezte és készítette: Emőd Kriszta
Rendezte, tervezte és előadja: Jáger András

December 18., hétfő
21.00 Szevasz Tamás! - Cseh Tamás est régi zenésztársakkal
Menház kamaraszínpad
Jegyár: 4000 Ft
Színészek, rock zenekarok, énekesek, akik műsorukra tűzik a Cseh Tamás - Bereményi Géza, Másik János - Bereményi Géza, és a Tamással lemezre énekelt Novák János - Ady Endre dalokat, előadóként a saját képükre igazítva, újjá teremtve tolmácsolják azokat. Egykori zenésztársai, ha összejönnek, óhatatlanul úgy szeretnék megidézni őt, ahogy azt egykor tőle hallhatták, úgy játszanak most is, ahogy a színpadokon ő hallhatta őket.
Emlékkoncertjükön a régi hangzást szeretnék megidézni, tudva azt, hogy ez nélküle már nem sikerülhet tökéletesen.
Közreműködnek: Bornai Szilveszter, Kecskeméti Gábor, Márta István, Novák János, Tóth Tamás
Közreműködik: Másik János

A koncert után archív filmfelvételeket vetít és a közönséggel beszélget Márta István

December 20., szerda
19.00 Őszi vázlat / Csend - Törékeny - Üres
Felolvasószínház Ady Endre és Pilinszky János műveiből
Előadja: Udvaros Dorottya
Rendező: Seres Tamás
Menház kamaraszínpad
Jegyár: 4000 Ft
,,Ady ébresztett rá a költészet értelmére tizennégy éves koromban. Mégis tökéletesen
megértem, miért hanyatlott napjainkban költészete iránti szeretetünk, lelkesedésünk. A koncentrációs táborok világa, az egyetlen kis didergő molekulára redukált ember után mit kezdjünk Ady királyi pózaival? Az értékelésében mutatkozó apály - szerintem - előbb-utóbb eltűnik majd. Hiszen épp költészetének ,,királyi eleme" rendkívül gazdag, sokrétű, ha sokszor több is van benne - sajnos - a nietzscheánus, mint az evangéliumi királyságból." - vallotta Pilinszky Adyról.

Ezt a választ keresi tovább Udvaros Dorottya és Seres Tamás ezen az estén.

December 20., szerda
19.00 Angyalének
Görögkatolikus templom
Jegyár: 2500 Ft
Angyali énekhangokon, lantkísérettel hangzanak el ezen az estén a magyar reneszánsz és barokk kor komolyzenében és népénekekben született és megőrzött Jézusváró, Máriát dicsőítő zenei emlékei. A koncerthez egyedi keretet ad a rácok által épített kis barokk templom kivételesen szép ikonosztázionja.
Előadják: Bognár Szilvia, Bodrogi Éva, Kónya István

December 21., csütörtök
19.00 ARANY - PETŐFI
Szabadság, szerelem - Levelek felolvasva
Előadják: Fenyő Iván és Kamarás Iván
Menház kamaraszínpad
Jegyár: 4000 Ft
Petőfi és Arany barátsága közismert dolog. Levelezésük dokumentálja e barátságot, de többet is ennél; naplószerűen tudósít mindkét klasszikusunk életének eseményeiről egy olyan időszakban, mely történelmünk egyik legizgalmasabb korszakára esik: a reformkor utolsó évére, majd a forradalom és a szabadságharc felgyorsuló hónapjaira. Ezek a levelek kelnek életre. Ne feledjük, lángelméjű költők forgatják a tollat, az őszinteség, keresetlenség és közvetlenség önkéntelen stílusbravúrjaival!

Arany János: Kamarás Iván
Petőfi Sándor: Fenyő Iván
A leveleket válogatta: Mohácsi Szilvia
Rendező: Seres Tamás

December 22., péntek
18.00 Magamura Alkotóműhely - Ziránó Színház: Karácsonyi csillag
Görögkatolikus templom
Jegyár: 1000 Ft
A legkisebbek számára is érthető és követhető módon, bábokkal és zenével, énekekkel fűszerezett élő játékkal elevenedik meg a betlehemi történet. Fény és sötétség, szent és profán, humoros játékosság és ünnepélyes, komoly ragyogás váltják egymást a látottak során. Vásári bábjátékok hangulata vegyül hagyományos, népi betlehemesek elemeivel. Az előadás csúcspontján, a kisded születésének pillanatában megváltozik, sőt, megáll az idő. Angyali szózat hallik, minden ragyogni látszik. Kiolthatatlan fény érkezik a világba, amely fölött semmilyen ördögi szándék nem arathat győzelmet.

Népi betlehemes játékok nyomán a szöveget írta: Boráros Milada
Tervezte és készítette: Boráros Szilárd
Játsszák: Boráros Milada, Pfeifer Zsófia és Varga Péter