Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Van-e élet a Facebookon túl? – Herczog Mária és Csernus Imre a fiatalok valóságáról

A Facebook elterjedésével a fiatalok jelentős része virtuális élettérbe került, egyre kevesebben tartoznak valódi közösségekhez. A fiatalok társadalmi felelősségvállalása és empátiakészsége alacsony, jellemzően passzívak és gyakran kiszolgáltatottak.
Mivel aktivizálhatók ma a tízen- és huszonévesek? Milyen veszélyek leselkednek rájuk, hogyan tudják legyőzni azokat?

Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának munkatársa, Csernus Imre pszichiáter és Demeter Zsazsa, az Ashoka magyarországi koordinátora vitatkoznak.

A moderátor Venczel Sára, az X Kommunikációs Központ munkatársa lesz

Időpont: 2012. július 10. 11 óra

Helyszín: Megálló Csoport, 1084 Budapest, József utca 49.


Ashoka Magyarország
Az 1980-ban alapított Ashoka, „Újítók a Társadalomért" világszervezet 1995 óta van jelen Magyarországon.
Az Ashoka a világon a társadalmi vállalkozók legnagyobb szervezete: megalapítása óta 70 országban több mint 3000 tagjának nyújt ösztöndíjat és szakmai támogatást. Az Ashoka Tagok tevékenységükkel nagy hatást gyakorolnak a társadalom érték- és normarendszerére, megoldásokat kínálnak a világ legsürgetőbb társadalmi problémáira.A Magyarországi Ashoka közösség 29 tagja számos területen tevékenykedik. Társadalmi szerepvállalásuk kiterjed többek között az oktatásra, a környezetvédelemre, az egészségügyre, és az emberi jogok területére, a közösség aktivizálására, a gazdaság fejlesztésére. Többségük mai napig aktívan tevékenykedik a választott területen.

Az Ashoka olyan neves kezdeményezések létrehozóit támogatta, mint a Kékpont Drog-konzultációs központot megalapító, Rácz József, aki egy új drogfüggőség-kezelési modellt dolgozott ki az ösztöndíj keretében, vagy az Ability Parkot megálmodó Nagy Géza. Ashoka ösztöndíjas volt Gera Pál, aki a környezetvédelem területén a vidrákhoz kötődő munkájával ért el sikereket, illetve Furmann Imre is, aki a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda alapítója és igazgatója volt.

A világszerte ismert Fiatalok a Változásért (Young Changemakers) programot 2012-ben indította el az Ashoka Magyarországon. A kezdeményezés keretében az Ashoka 15 - 18 éves fiatalok társadalmi vállalkozásait támogatja, abból a célból, hogy aktivizálja őket, maguk legyenek a motorjai a pozitív változások elindításának saját közösségükben. A fiatalok közös munka keretében mérik fel környezetük főbb társadalmi problémáit, majd mentoraikkal közösen kidolgozzák ötleteiket. A Fiatalok a Változásért keretében az Ashoka 6 projektet támogat Magyarországon. A programok között szerepel kulturális esemény, szenvedélybetegekkel, fogyatékosokkal szembeni előítéleteket csökkentő program, hátrányos helyzetű fiatalok számára szervezett szabadidős rendezvény, környezetvédő projekt.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

YCC 2012 nemzetközi művészeti pályázat díjátadó gála és kiállításmegnyitó

Az Európa-szerte több ezer diák által megpályázott művészeti verseny hazai fordulójának díjátadó… Tovább olvasom