Megkerülhetetlen szereplő az agrogazdaságban

2014.10.31. 17:07
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Hat-Agro - Biobiztonsági szolgáltatásoktól az automatizált baromfigazdaságok kivitelezéséig. Eredményességük nagyrészt az új lehetőségek iránti fogékonyságból fakad.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.
A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjjal kitüntetett Hat-Agro következetes fejlődési utat bejárva vált a hazai piac számos területének vezető szereplőjévé. A cégcsoport a bio biztonsági megoldásai, illetve a baromfitartás technológiájához és a gazdaságok fenntartható működéséhez kapcsolódó szolgáltatásai révén évek óta folyamatos bővülést produkál.

A HAT-AGRO-t 1998-ban azzal a céllal indította három magyar vállalkozó, hogy a belga CID LINES cég kizárólagos forgalmazójaként a hazai agrárgazdaságban is meghonosítsák a modern tisztító- és fertőtlenítőszerekből álló komplex termék-csomagokat. „Akkoriban itthon csak a nagy gyártók egy-egy termékét lehetett kapni, mi viszont egy teljes technológiát kínáltunk, melynek részét képezte számos speciális megoldás is" - mondja a cég egyik alapítójából 2008-ra egyedüli tulajdonossá váló Pásztor Attila.


A kezdetben csak a barom-fiiparban forgalmazott állat-higiéniai termékek iránt ha-marosan a sertés-, később a szarvasmarhatartók is ér-deklődni kezdtek, de az áttörést egy váratlan fordulat hozta meg. Először a száj- és körömfájás, majd 2006-ban a madárinfluenza-járvány országosan az állategészségügy és -higiénia területére irányította a figyelmet. Mivel ekkoriban a HAT-AGRO volt a legnagyobb, a témában széles körű szaktudással és felkészültséggel rendelkező hazai szereplő, a járvány idején szinte minden gazdaságba, állategészségügyi központba, határátkelőhelyre és repülőtérre a cég szállította a fertőtlenítőszereket.
A járványok és fertőzések elleni hatékony védekezés érdekében a HAT-AGRO biobiztonsági szolgáltatáscso-magot állított össze, mely számos más terület mellett már a szalmonellát terjesztő rágcsálók ellen is védelmet nyújtott. Az így elinduló második, kártevő-mentesítéssel foglalkozó üzletág gyors eredményeket produkált, melynek oka elsősorban a már kialakult, a versenytársakénál közvetlenebb és hatékonyabb értékesítési struktúra volt.

A cég 2005-től átvette a német baromfi tartástechnológiával foglalkozó vállalat, a Big Dutchman hazai értékesítési jogait. „Ez új perspektívát nyitott a társaság életében, ami sok szempontból alkalmazkodást és fejlődést is követelt tőlünk. Az automatizált baromfitelepek kivitelezése projektszemléletű tervezést igényelt, ami különbözött a korábbi üzleti modellünktől" - emlékszik vissza a cégvezető. A szemléletbeli eltérés azonban nem lehetett akadálya az új terület kibontakozásának; 2012-ben, amikor egy uniós direktíva következtében országos hullám indult a baromfitelepek modernizálására, a Hat-Agro kiugróan magas, 2,5 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el.

A tartástechnológiával áll összefüggésben a vállalat legfiatalabb üzletága is, melynek célja a baromfitelepek környezetkímélő, fenntartható működésének biztosítása. Ennek érdekében a HAT-AGRO részt vesz energiahatékony légcserélő rendszerek telepítésében, illetve a jövőben létrehoznának egy ve-szélyes műanyaghulladékok újrahasznosítására szakosodott üzemet is.

„Üzleti szemléletünk a folyamatos megújulásról szól" - összegzi a cég filozófiáját Pásztor Attila. „A közeljövő egyik célja, hogy az egye-temekhez közelebb kerülve olyan fiatal szakembereket is megszólítsunk, akik segíthetnek abban, hogy a HAT-AGRO továbbra is friss és korszerű maradhasson."

hirdetés

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...