Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Új lehetőségek a lézeres látásjavításban

Hazánkban a rövidlátás nagyjából minden 4. embert érint, távollátással a lakosság további 5-10 százaléka küzd. A lézeres technológia fejlődésével azonban egyre többen nyerhetik vissza az éles látásukat. (x)
Már a 19. század vége óta léteznek különféle módszerek a látáshibák orvosi korrigálására, az igazi áttörést azonban az excimer lézer felfedezése hozta. Erre alapozva a kilencvenes évek óta végeznek látásjavító kezeléseket, a világon több mint 10 millió, Magyarországon pedig több tízezer ember kapta így vissza az éles látását. A lézeres látásjavításról Dr. Palotás Csillát, az Optimum Látásjavító Lézerközpont szemész szakorvosát kérdeztük.

- Talán a legfontosabb kérdés: mennyire biztonságos a lézeres látásjavítás?

- Összességében több százezer páciens adatait értékelő tanulmányok és az elmúlt 25 év tapasztalata is bizonyítja, hogy a lézeres látásjavítás megfelelő szaktudás és technikai feltételek mellett teljesen biztonságos és eredményes. Ennek biztosítására ma már rendkívül fejlett eszközök állnak rendelkezésünkre, az általunk használt munkaállomásnak például egy egyedülálló szivárványhártya-felismerő és szemkövető rendszer is részét képezi. Ez a kezelés során minden egyes lézerpont helyzetét ellenőrzi és szükség esetén korrigálja, így a lehető legnagyobb biztonságot érhetjük el.

- Milyen új eredmények vannak ezen a területen?

- A biztonság növelését szolgáló megoldásokon túl a fejlettebb diagnosztikai eszközök, illetve a hozzájuk kapcsolódó kezelési algoritmusok révén egyre testre szabottabb kezeléseket tudunk végezni, így jobb látásélességet tudunk kialakítani. Ma már például a magasabb rendű, rejtett fénytörési hibákat is kezelni tudjuk, és a vékony szaruhártyával rendelkezőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk az éles látásról.

- Hogyan zajlik egy kezelés?

- Dr. Palotás Csilla: Maga a beavatkozás csupán néhány percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. A számítógéppel vezérelt excimer lézer a szaruhártya anyagából elpárologtatja a vizsgálatok alapján előre megtervezett szövetmennyiséget, így megváltozik a szaruhártya formája, a kívánt mértékben megváltozik a szem törőereje és helyreáll a látás élessége. A lebenyképzéses eljárásoknál a gyógyulási idő alatt sem kell fájdalomra számítani, és akár a kezelés másnapján munkába lehet állni.

Lézeres látásjavítás: március 31-ig kedvezményes áron!
Aki 2013. március 31-ig jelentkezik a lézeres kezelést megelőző alkalmassági vizsgálatra, 70-120 000 forint kedvezménnyel kérheti a kezelést az Optimum Látásjavító Lézerközpontnál.

További részletek >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem késtünk el a gyümölcsfaültetéssel

Faültetési tanácsok az OBI-tól Tovább olvasom