Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szauna házilag: nem ördöngősség!

A testet-lelket üdítő szauna már nem feltétlenül luxus otthonunkban, különösen, hogy egy átlagos ezermester is könnyedén megépítheti, mindössze néhány kéziszerszámmal. A legfontosabb, hogy minőségi, speciálisan erre a célra feldolgozott faanyagokat használjunk.
A finn szemléletet szeretné meghonosítani itthon Vasvári Zsolt, a Skandináv Fatelep vezetője, aki Skandináviában tapasztalta meg, milyen az, ha a család mindennapjaivá válik a szaunázás.

– Finnországban, a szaunázás hazájában kifejezetten kevés a szaunaépítő szakember, az emberek általában saját maguk építik meg az otthonukban a szaunát. Áthívnak egy-egy ügyes kezű barátot, szomszédot, s együtt könnyedén összeszerelik, hiszen ez – a közhiedelemmel ellentétben – egyáltalán nem ördöngősség. Egy átlagos, ügyes kezű családapa, aki mondjuk lambériázott vagy parkettázott már, össze tudja rakni, s ehhez nem kell semmilyen speciális szerszám, csak egy dekopírfűrész, egy kézifúró és egy csavarhúzó – magyarázza Vasvári Zsolt, majd rögtön illusztrálja is a folyamatot. Honlapjukon részletes útmutatót találnak a vállalkozó szellemű vásárlók, akik úgy döntenek, szeretnének otthonukban egy pihentető, egészséges zugot kialakítani. Az egyes műveleteket fotók illusztrálják, lépésről-lépésre megmutatva, hogyan készül a szauna. Aki a Skandináv Fatelepen szerzi be a minőségi – finn és svéd kőris, éger – faanyagot, annak számolgatnia sem kell, hiszen a fő paraméterek megadása után kikalkulálják számára a szükséges mennyiséget és árat.

A szakember szerint nem az összeszerelés a sarkalatos pontja a szaunaépítésnek, hanem az alapanyagok minősége (ezen áll vagy bukik ugyanis a szauna élettartama. Sokan hétköznapi faanyagokból – például lambérialécekből – állnak neki a szaunaépítésnek, pedig egy szarvashiba.
– A szaunákhoz speciális faanyagkra van szükség, amelyet úgy dolgoztak fel, hogy hosszú távon bírja a fokozott igénybevételt, a nagy hőt és párát, s ellenálló legyen többek között a gombásodással és a penészedéssel szemben. A szaunákhoz ajánlott faanyagot különleges körülmények között szárítják, egészen addig, amíg 0% nem lesz a nedvességtartalma. Ennek köszönhetően nem zsugorodik, vetemedik a nedvességvesztéstől, mint a közönséges faanyag, s jóval ellenállóbb is annál. Ezzel szemben a hétköznapi fa alapanyagok nedvességtartalma 12-16%, ami már az első használatnál problémát okozhat: a több órán át tartó magas, akár 90 fokos hőmérséklet hatására a fa deformálódik, az illesztések kicsúsznak, szétnyílnak...

További képekért kattintson ide!


Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy ha már áldoznak a házi szaunára, akkor jó minőségűt készítenek (vagy készíttetnek). Ma már így sem kell óriási összegre gondolni: egy átlagos méretű – négy-öt embernek helyet adó –, 2x2 méteres szauna alapanyaga kihozható 300 ezer forintból, ami magába foglalja már az üvegajtót és a jó minőségű szaunakályhát is. A színvonal (és az ár) természetesen fokozható, az exkluzív, úgynevezett thermowood eljárással hőkezelt faanyagok például drágábbak, s a különböző elektromos berendezések, kiegészítők választéka is bőséges. Szerelhetünk például rejtett hangulatvilágítást a szaunánkba, beállíthatunk luxus kivitelű, lávakövekkel díszített kályhát, vagy díszíthetjük a szauna falát valódi kőburkolattal is, amely a kályha hőjétől is védi a falfelületet. Beépíthetünk kombi szaunát, amely infrapanelek segítségével mindkét funkciót – a hagyományos és az infraszaunát – biztosítja, programozható automatika segítségével.
A másik kritikus pont a megfelelő szellőzés, amely nélkül a szauna kibírhatatlanul meleg és fojtogató lehet, hamar elfogy az oxigén.
– A magyar – nem privát, hanem fizetős! – szaunák felénél nem megoldott a megfelelő szellőzés, sokan ezért hagynak fel az első próbálkozás után a szaunázással, mondván, nem bírják a meleget... Pedig ha jó a szellőzés, a szauna olyan élményt nyújt, amire könnyen rá lehet szokni! – mondja Vasvári Zsolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euromedic: a privát ellátás színvonala az állami egészségügyben

A Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. 1995 óta részese a győri egészségügynek. A cég milliárdos… Tovább olvasom