Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Speciális pénzügyi csomagot kínál a nemzeti dohányboltoknak az OTP

Az OTP Bank a dohányboltok elindulását és azok beüzemelését kedvezményes számlavezetéssel is támogatja. (x)

A várhatóan július 1-jétől felálló új nemzeti dohányboltokat a várakozások szerint javarészt újonnan alakuló kisvállalkozások üzemeltetik majd.

A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol országszerte, míg jelenleg körülbelül 44 ezer elárusítóhely működik az 500 milliárd forintosra becsült dohánypiacon. Az új trafikok megfelelő szintű beindításához, az üzlethelyiség kialakításhoz, az induló árukészlet beszerzéséhez több millió forintra lesz szükség, amelyet az érintettek többsége – az OTP várakozásai szerint – hitelből fog majd finanszírozni.

A törvény értelmében dohányterméket július 1-jétől csak a nemzeti dohányboltokban lehet árusítani, amelyek koncessziós tulajdonosait nyilvános pályázaton választotta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A koncessziót magánszemélyként lehetett elnyerni húsz évre, ám a trafikot egyéni vállalkozóként vagy betéti társaság beltagjaként elnyert koncesszióval lehet üzemeltetni, ami alapján valószínűsíthető, hogy a nyertesek jelentős része kezdő vállalkozás lesz. Egy induló vállalkozás finanszírozására nagyon nehéz megoldást találni, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben. A sikeres induláshoz rendelkezni kell a működéshez szükséges árukészlettel, üzlethelyiséggel, aminek jelentős tőkeigénye van. Az OTP Bank a pályázat megjelenése óta folyamatosan azon dolgozik, hogy ezen vállalkozások részére személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokat tudjon nyújtani az induláshoz.

Nehezítő körülményként felmerül az is, hogy a legtöbb finanszírozási lehetőség és hitelkonstrukció már egy lezárt üzleti évhez kötött. A hitel a kezdő vállalkozásoknak ezért kétség kívül nehezen elérhető, általánosságban könnyebb helyzetben van az a vállalkozó, aki valamilyen ingatlant fel tud mutatni fedezetként. Míg az új vállalkozások általában csak nagyon szigorú feltételrendszernek megfelelve juthatnak a működésükhöz szükséges hitelhez, addig a dohányboltok majdani üzemeltetői számára az OTP Bank egy speciális, az erre a vállalkozói körre szabott pénzügyi megoldásokkal segíti a trafikhálózat létrehozását. A kezdetektől segíteni kívánunk a Nemzeti Dohányboltot üzemeltető vállalkozásoknak.

Az OTP új, kifejezetten induló trafikok számára kialakított folyószámlahitel-konstrukciója számos olyan elemet tartalmaz, amely valóban könnyítést jelent a kezdő vállalkozások részére. Mivel a döntően a dohánytermékek kiskereskedelmi tevékenységére megalakult vállalkozói kör sem lezárt éves gazdálkodási adatokkal, sem számlaforgalommal nem rendelkezik, így ezeket az igényléskor nem is várják el. A konstrukciót egy könnyített bírálatot követően, a vállalkozás által biztosított magánszemély és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása mellett vehetik igénybe a trafiktulajdonosok, az üzleti tervben feltüntetett árbevétel 10%-ig, elnyert koncessziónként maximum 5 millió Ft összegben.

Az OTP Bank a dohányboltok elindulását és azok beüzemelését kedvezményes számlavezetéssel is támogatja: a dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó ügyfeleknek a számlanyitást követően hat hónapig nem számítják fel számlavezetési havi díjat.

Emellett a nemzeti trafikok üzemeltetői POS-terminált is kaphatnak az OTP-től, a bankcsoport ingatlanközvetítő hálózata, az OTP Ingatlanpont pedig segíthet a megfelelő üzlethelyiség felkutatásában. Szintén az OTP Csoporthoz tartozó Merkantil Bank pedig a pénztárgépek egyéb berendezési eszközök finanszírozására nyújt lehetőséget a nemzeti dohányboltok tulajdonosainak.

A pályázat nyertesei a Bank honlapján megtalálható külön a Nemzeti Dohányboltok koncesszió nyertesei számára fenntartott telefonvonalon tudnak érdeklődni az OTP Bank által kínált szolgáltatásokról.

Háttér-információ

A kétezer lakosúnál kisebb településeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy trafikot lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol országszerte, míg jelenleg körülbelül 44 ezer elárusítóhely működik a nagyjából 500 milliárd forintra becsült dohánypiacon.

Az OTP Csoport Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, amely leányvállalataival együtt a korszerű pénzügyi termékek és szolgáltatások széles, folyamatosan megújuló palettáját kínálja ügyfeleinek. Az OTP Csoport tagjaként a Mikro- és Kisvállalati (MKV-) üzletág olyan egyéni vállalkozóknak, vállalkozásoknak, alapítványoknak, közcélú adományok kezelését végző szervezeteknek, nem közszolgálathoz tartozó non-profit és egyéb szervezeteknek nyújt személyre szabott szolgáltatásokat, amelyek nettó éves árbevétele nem haladja meg az 500 millió forintot, valamint összbanki kötelezettsége kevesebb mint 50 millió forint. A gazdálkodó szervezetek mellett az OTP MKV-üzletág társasházaknak és lakásszövetkezeteknek is kínál termékeket. (x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyeket az Eötvös Cirkusz győri és soproni előadásaira!

Az "Eötvös Cirkusz Gran Fiesta 2013" című, új műsora igazi csemege a cirkuszt szerető közönségnek! Tovább olvasom