Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sorozat: a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakról

1.rész - Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása. (x)

A kapcsolt vállalkozások által egymás közötti ügyletekben alkalmazott árak megállapítása a legfontosabb nemzetközi adóprobléma, amellyel ma a multinacionális vállalatoknak szembe kell nézniük.

A probléma azonban a hazai kapcsolt vállalkozásokkal és kapcsolódó felekkel rendelkező kis- és középvállalkozásokat is érinti.

Cikksorozatunk első részében az ármegállapítás módszereivel, és az árak dokumentálásával foglalkozunk.

A második részben a transzferárakkal kapcsolatos APEH ellenőrzések tapasztalatairól írunk, a harmadik rész pedig az ezzel kapcsolatos tárgyévi és következő évi változásokról szól.

Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása; ITAG Könyvvizsgáló Kft.
Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása; ITAG Könyvvizsgáló Kft.


2003-tól Magyarország is csatlakozott a kapcsolt vállalkozások transzferárait szabályozó nemzetközi megállapodás rendszerhez. A transzferár dokumentáció azóta Magyarországon is kötelezettség. Azok a konszern szinten kisvállalkozásnak nem minősülő kapcsolt vállalkozások, amelyek egymás között pénzügyi műveleteket hajtanak végre, vagy bármilyen tranzakciót végeznek, a transzferárakat előzetes dokumentáció alapján kötelesek megállapítani.

A kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteknél alkalmazandó piaci árakra vonatkozó előírások azonban minden vállalkozásra vonatkoznak, így ezek alátámasztása egy adóhatósági vita elkerülése érdekében rendkívül fontossá válik.

A szokásos piaci árat a következő módszerek valamelyikével kell meghatározni:
• összehasonlító árak módszerével
• viszonteladási árak módszerével
• költség és jövedelem módszerrel
• egyéb módszer alapján.

Amennyiben a kapcsolt vállalkozások egymás közötti szerződésükben magasabb vagy alacsonyabb ellenértéket alkalmaznak annál, mint amilyen ellenértéket független felek összehasonlítható körülmények esetén egymás között érvényesítenek vagy érvényesítenének, a szokásos piaci ár és az alkalmazott ellenérték alapján számított különbözettel módosítani kell a társasági adó és az áfa alapot.

Abban az esetben, ha a vállalkozás nem, vagy hiányosan teljesíti a dokumentálási kötelezettségét. ügyletenként 2.000.000 Ft bírság szabható ki.

Niczki Éva
könyvvizsgáló, adószakértő
ITAG Könyvvizsgáló Kft
Győr, Kálvária u. 55.

www.itag-audit.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha érdeklik a finom borok, tanuljon a CEWI-nél!

A bor összehozza az embereket, az igazán emlékezetes találkozók, baráti összejövetelek szinte… Tovább olvasom