Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Sarokba szorítjuk a rendetlenséget!

A mai cikkben a konyhasarkok lehetséges verzióit szeretném egy kicsit részletezni.

Az egyenes konyhákat leszámítva az összes többinél szükség van valamiféle sarok megoldásra. Például, egy L-alakú , U-alakú, G-alakú konyhánál. A következő saroktípusok léteznek:

Az egyenes sarok


Azt jelenti, hogy egy egyenes szekrénytest befut a sarokig, és egy ajtón keresztül lehet hozzáférni a belsejéhez. Ha egészen a sarokig be szeretnénk nyúlni, szinte be kell mászni a szekrénytestbe. Alap esetben egy darab mobil polccal készül. A leg helytakarékosabb megoldás, ha az egész konyhát tekintjük. A mai modern vasalatokkal kényelmesebbé tehető.

- A legegyszerűbb megoldása egy félkör kosár, ami egy negyed körcikk-nyit kifordul, és így nem kell annyira behajolni a szekrény belsejébe, viszont kör alakú a kosár, így a sarkok kihasználatlanok maradnak.

- Vese-vasalat: Vese formájú kosár, masszív alátámasztással, és tartó oszloppal. Ezt geometriájánál fogva, szinte teljesen ki lehet fordítani a szekrényből, hozzáférhetővé téve a kosáron lévő dolgokat. A sarkoknál itt is kimarad egy kis hely.

- Szögletes sarokrács megoldások. Bonyolultabb szerkezetek. Működési elve, hogy az ajtóval kinyílik egy kosár amit, ki lehet fordítani, az húzza maga után a következő szögletes kosarakat. Talán nehezebben mozgathatók, mint a többi sarokvas, ellenben szinte teljesen kihasználhatóvá teszi a szekrényt.


A diagonál sarok


A diagonál sarokelem gyakorlatilag egy körülbelül 90*90cm téglatest egyik sarkánál 45°-os szögben levágva. Ezen a nyíláson keresztül férünk hozzá a szekrény tartalmához. Viszonylag nagy helyet foglal el a konyhából, túlságosan domináns elem, túlzsúfolttá tehet egy kis helységet, ezért kis konyhák esetében nem javasolt az alkalmazása. Nagy, klasszikusabb kialakítású konyhákba, tökéletes megoldás. Amit még érdemes tudni róla, hogy ennél a megoldásnál a munkalap mélysége is megnő, ez általában árban növekedést jelent. A mélyebb munkalap elkerülhető egy egyszerű sarokmagasítással.

- Lehet egyszerűen polcos. Ennek egyetlen hátránya, hogy a sarkába nagyon nehéz, talán lehetetlen beérni, mert kb. 90cm mély ezen a helyen.

- Tehető bele 3/4 körcikk kosár. Előnye, hogy nem kell behajolni a szekrénybe, viszont a sarkok kihasználatlanul maradnak.

Az L-sarok


Az L-sarkot szintén egy 90*90-es téglatestből képezzük, úgyhogy az egyik csücskéből egy kb. 30*30 cm-es hasábot kiharapunk. Többféle ajtónyitási verzióval is találkoztam már. Az egyik, harmonika jellegűen kihajtható teljesen, így egész nagy résen férünk hozzá a szekrény belsejéhez. A másik, a két irányból, egymás után kihajtogatható ajtószárnyak, szintén jó hozzáférést biztosít a belső tartalomhoz.

- Készülhet, polcos kivitelben. Tűrhetően kényelmes megoldás, ami a szekrény hozzáférhetőségét illeti.

- Egyetlen hátránya, hogy a pántok, amik a csuklós ajtókat, illetve a szinte 180°-ban nyíló ajtókat tartják, hamarabb elfáradnak, mint a sima 100°-os rokonaik.

- Sok féle sarok vasalat létezik ehhez a megoldáshoz is:
o 3/4-es kosár
o speciális fiók megoldás
o az ajtót a szekrénybe forgató kör tálca.

A konyhai sarokmegoldásoknak, csak a pénztárca szabhat határt. A vasalatokat folyamatosan fejlesztik, mindig jelenik meg újdonság.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotel Lajta Park: ebédajánlatunk

Tovább olvasom