Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ráncos, sima, petyhüdt és pödrött

Három anyától sok ezer leszármazott létezik, attól függően, hogy hol van a termőhely.
A Demmers Teahouse folytatásos cikksorozata a teáról

II. rész - A teanövény és fajtái

Lu Jű a nagy kínai teatudós így ír: "A teának ezerszer tízezer fajtája létezik. Lehet ráncos, akár a barbárok csizmája; sima és petyhüdt, mint a zebu szügye; pödrött, mint a hegyek köziből előgomolygó felhő, enyhén hullámos, akár a lágy szellő fodrozta víz. Ám lehet olyan is, mint a fazekas vízzel szűrt és tisztított agyagja, vagy mint a frissen szántott talaj, amelynek barázdáiban zivatar után patakok folydogálnak. Mindezen változatok a tea legkiválóbbjai."

Minden bizonnyal az ősi cserje felfedezése helyén, Kínában kezdték termeszteni e különleges növényt. A termesztett alapcserjének három fontosabb alapváltozata létezik: - a kínai tea (Tea sinensis), az assami tea (Tea assamica), és a Tea hibrid.

A kínai alapváltozat egyik jellegzetes variánsa a Kínában és Japánban termesztett alacsony, lassan növő, kis sötétzöld levelű (4-10 cm) bohéa.

Nagy magasságban szeret élni, tűri a hideget és több száz évig is termőképes lehet (Közép-és dél Kína). Az assami tea (Észak-India a Brahmaputra folyásának felső vidéke) inkább fára emlékeztető, gyorsan növő, nagy nedvesség igényű, hidegre érzékeny változat. Levelei jobban szétterülnek és nagyobbak (13-16 cm). A tea latin neve Thea Camellia sinensis L.(növénytani besorolás: Carl von Linne), virága fehér, sárgás-rózsaszín árnyalatú. Szaporítása dugvánnyal, és magról történik.

Ennyi tudományos ismertetés mellett, meg kell említeni, hogy ma is vannak vadon növő teafa példányok. Az assamiak 6 méter magasak, de gyakran előfordulnak köztük 18-20 méteres példányok is. A világ legidősebb teafája Kínában, Yunnanban található, több mint 1700 éves, 32 méter magas, törzse pedig 1 méter átmérőjű.

Azt mondhatjuk tehát, hogy három anyától sok ezer leszármazott létezik, attól függően, hogy hol van a termőhely, milyen a klíma, a feldolgozási mód.

Ennek módja szerint ismerünk fehér teát, oolong teát, zöld teát, fekete teát, sárga teát, sötét teát és kínai vörös teát. Érdekes, hogy a már Európában is ismert rooibos (vörös) tea, a gyümölcstea, vagy a gyógytea növénytanilag a "nem teák" kategóriája, de ez mit sem von le élettani hatásaikból, élvezeti értékükből. A teázás örömei e sokféleségből adódóan kimeríthetetlenek. Számos íz, aroma, illat és a már felfedezett és bizonyított gyógyhatások változatossága rengeteg lehetőséget kínál egészségünk megőrzéséhez.

Folytatjuk...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szintézis Informatikai Zrt. és a MÁV Informatikai Zrt. évek óta közösen építi ki az e-ticket rendszert

Újabb fontos állomásához érkezett a MÁV Informatika Zrt. és a Szintézis Informatikai Zrt. többéves… Tovább olvasom