Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Pálinkafőzés legálisan – és a vágyak valóra válnak!

Ezt minden férfi megcsodálja! Csillogó szemmel állnak a színtiszta rézből készült szerkezetek előtt. Megtapogatják, körbejárják, és kérdésekkel bombázzák az eladókat. Mi váltotta ki ezt a nem várt hatást? Megérkeztek a vadonatúj pálinkafőző gépek a Fészek Kert Kertészeti Szaküzletbe!

A zug pálinkafőzések ideje lejárt! Egy törvénymódosításnak köszönhetően 2010. szeptembertől bárki főzhet pálinkát saját célra, legálisan. Régi, elfojtott vágyak válhatnak ezzel valóra. A vágyak kiteljesítéséhez a szaküzlet minőségi, megbízható és jól bevált készülékeket ajánl. Azoknak is, akik csak otthon a konyhában szeretnének főzni egy-két litert maguknak, és azoknak is, akik a kiskertben termett gyümölcsökből szeretnék elkészíteni a házi kisüstit.

Törvényi vonatkozások:
2010.09.27-től már magánszemély is főzhet pálinkát (2003. évi CXXVII. törv. mód. 8. fejezet). Személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatot lehet előállítani adómentesen. A megadott mennyiségig a házilagos pálinkafőzést nem kell bejelenteni a VPOP-nak sem.

A szaküzlet a szlovén Agromex cég készülékeit forgalmazza. A kiválasztott készülékekre már várni sem kell, azonnal raktárkészletről elvihetők.


Az Agromex pálinkafőzőkről:
Az AGROMEX pálinkafőzőket 1908 óta gyártják lakossági és ipari célokra egyaránt. Rendelkezik élelmiszeripari minősítéssel, CE jelöléssel, és megfelel az élelmiszerekkel érintkező anyagokról és termékekről szóló 1935/2004 EU irányelv előírásainak. A pálinkafőző élettartama 20 év, jótállási ideje 12 hónap (magyarországi szervizháttér biztosított). A termékhez részletes magyar nyelvű használati utasítást adunk.
A termék klasszikus kisüsti pálinkafőző berendezés, amely erjedt cefréből házi pálinkát készít. A berendezés 3 fő része:
- a saválló üst és réz főzőedény, amely hő hatására elpárologtatja az alkoholt
- a hűtő, amelyben az alkoholgőzök kicsapódnak és
- a főzőüstöt és a hűtőt összekötő páracső
A berendezésnek az alkoholos párlattal üzemszerűen érintkező minden része tiszta vörösrézből készült. A réz katalizálja a forrás hőmérsékletén végbemenő kémiai változásokat, amelyek a pálinka íz és zamatvilágának kialakítása szempontjából jelentősek. A párlatba kerülő rézionok a pihentetés és érlelés során az oxidációs folyamatokat aktiválják, katalizálják. Pálinkafőzésnél a cefre mennyiségére vetítve 8-12%-nyi pálinka nyerhető ki (a gyümölcs fajtája és cukortartalma függvényében).

A Fészek Kertben négy különféle pálinkafőző berendezés kapható. A legkisebb 6, míg a legnagyobb 100 literes üsttel rendelkezik.

A pálinkafőző fa- vagy - opcionálisan megvásárolható - gáztüzeléssel működtethető. Gázégő vásárlása esetén az égőfejet egyszerűen az üst ajtajára kell akasztani és normál gázpalackra csatlakoztatni.

A pálinka, mint Hungaricum:
A pálinka csak és kizárólag magyar gyümölcsből és szőlő törkölyéből készített, 100%-os gyümölcstartalmú, minimum kétszeres lepárlású, legalább 37,5%-os alkoholfokkal rendelkező, finomszeszt és aromát nem tartalmazó szeszes ital. Az Európai Unió jogszabályainak megfelelően csak Magyarországon, illetve 4 osztrák tartományban készíthetnek Pálinka nevű italt.

A pálinka kínálása, fogyasztása:
A pálinkát kínáljuk és fogyasszuk mindig talpas és alul öblös, felül szűkülő talpas pohárból. A pohár teljes mérete 9 cl, de csak 2 cl-t töltsünk bele! Igyuk mindig kortyolgatva, hogy minél tovább élvezzük ízeit. Ne igyuk túlságosan hidegen, nehogy ne érzékeljük a gyümölcs illatot! A pálinkát 16-18 C fokon kell szervírozni, mert ekkor jön elő leginkább a jellegzetes illat és a gyümölcsíz. A pálinka kiváló étvágygerjesztő, ezért nagyon gyakran aperitifként kínálják.


Ha elkészült a saját főzésű pálinka, akkor a tárolásnak és a kínálásnak is adjuk meg a módját. Az üzletben a pálinkához kapcsolódó mindféle kiegészítők (fa tároló hordó, különféle méretű és formájú üvegek, poharak) is kaphatók. Még nem késő! Ha valaki egy igazán személyre szabott, különleges ajándékkal szeretné meglepni karácsonyra szeretteit, itt megtalálja a hozzávalókat. A pálinkafőző gépeket és a kiegészítőket keresse a Fészek Áruház udvarán lévő Fészek Kert Kertészeti Szaküzletben. A készülékekről, a kiegészítőkről és pálinkafőzés rejtelmeiről további részletek olvashatók a www.palinkafozogep.bolt-hu weboldalon.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcadik szakácskönyv: szombattól megrendelhető!

Az étkezés mindig ünnep. Az ünnepeknek azonban van saját menüsoruk. A Kisalföld receptjei sorozat 8. kiadása az olvasók legjobb, különleges napokra ajánlott finomságait gyűjtötte egybe. Tovább olvasom