Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Ötletek a karácsonyi lakásdíszítéshez

Már csak egy szűk hetünk van karácsony ünnepéig, éppen ezért nem árt, ha még időben megtervezzük a karácsonyi lakásdíszítést, mivel az ünnephez otthonunk feldíszítése is hozzátartozik. Nem kell nagy költségekbe vernünk magunkat, hiszen pár apró dísszel és egy kis ötletességgel igazán ünnepi hangulatot teremthetünk.
A karácsony az év egyik legfontosabb ünnepe, ilyenkor az egész család összegyűlik, rég nem látott rokonokkal ismét találkozhatunk. Próbálunk a mindennapok mókuskerekéből kiszakadni az ünnepre és szeretteinkre koncentrálni. Ennek az ünnepnek sajátos hangulata van, ugyanis a karácsonyt fények és illatok nélkül nem igazán tudjuk elképzelni. A készülődés izgalma, a fenyő illata, a díszek ragyogása és otthonunk feldíszítése nagyban hozzásegít bennünket a meghitt hangulat kialakításában.

Díszek széles választéka pénztárcáknak megfelelően

Manapság már egyre jobban odafigyelünk az ízléses terítékre, a színek harmonikus összehangolására. Ma már olyan nagy a választék, hogy mindenki megtalálhatja az ízlésének na és persze a pénztárcájának megfelelőt a fenyőfadíszektől, a textíliákon át a legkülönlegesebb gyertyákig.

Aki nem sajnálja az időt rá, és körbejárja a különféle üzleteket - mint ahogy mi is tettük - az már akár 700 forintért is kaphat karácsonyi terítőt, az ár egészen 6-7000 forintig is elmehet. Ízléses kovácsoltvas gyertyatartót 1000-1400 Ft körül már kapni, és a gyertyák ára is 500 és 2000 forint körül mozog. Ezek már a díszesebb fajták közé tartoznak.


Díszítés már a kertkaputól

Ha van kertünk vagy udvarunk, a díszítést kezdhetjük már a kertkaputól. Díszíthetjük a fákat és a bokrokat is. Fontos, hogy olyan díszítőelemeket használjunk, melyeket nem kezd ki az időjárás. Használhatunk egyszínű vagy színes égőket is. Körutunk során 15 méteres kültéri fényfüzért 4788 forintért találtunk, de a kültéri füzérek sora itt még nem állt meg: kültéri gömbfüzért 1990 forintért, kültéri mikrofüzért 2398 forintért, és kültéri futófényt 5988 forintért vehetünk. Itt meg kell jegyeznünk: ezekre az árakra az egyik nagyobb bevásárlóközpontban találtunk, amelynek árai a „normális" árkategóriába tartoznak.

Nagyon szép, ha a lakás körüli lépcsőkorlátokat is díszítjük különböző szalagokkal, piros ill. aranyszínű almákkal, rafiából készült masnikkal vagy fenyőágakkal. Ágak helyett fenyőgirlandot is használhatunk, melyből egy 2,7 méteres darabot 2988 forintért vehetünk, Nagy előnye, hogy jövőre újra elővehetjük a szekrény mélyéről.

Az ablakokra ragaszthatunk különböző díszítményeket, például mikulásmotívumokat, jégvirágokat stb., melyekkel a gyerekeknek nagy örömet okozhatunk. Ezekből nagy választék található a boltokban, de saját kezűleg is elkészíthetjük őket.

A bejárati ajtót is díszítsük, akár az udvarról nyílót, akár a lépcsőházit. Egy társasházba, ha belépünk és a korlátok esetleg lépcsőfokok is díszítve vannak, már kellemes hangulat fogadja az érkezőt. Ajtónkra rakhatunk koszorút, amit kiegészíthetünk különböző hosszúságú szalagokra függesztett gömbökkel, ezt szintén elkészíthetjük saját magunk – így olcsóbban kihozható, másrészt örömünket leljük az alkotásban - , de kaphatóak kész ajtódíszek is már 499 forinttól egészen a világító ajtódíszig amely 3948 forintba kerül.

Variációk karácsonyfa díszítésére
A klasszikus stílus

A fa, illetve lakásunk díszítésénél nem árt, ha figyelembe vesszük berendezésünk stílusát. A klasszikus bútorokhoz használhatunk piros, zöld, arany színeket, textilgömböket, nagy masnikat, szalagokat, aranyszínű gyöngyöket.

A rusztikus stílus

A rusztikus stílushoz illenek az arany szalagok, piros gömbök, a mézeskalács-figurák, fából és rafiából készült díszek, melyek házilag is elkészíthetőek. Az alkotásba vonjuk be gyerekeinket, ez nagyszerű szórakozási lehetőséget nyújt nekik. A fa köré ill. rá vagy az asztalra rakhatunk diót, mandulát és illatos gyertyákat.

Barokk stílus

Ehhez a stílushoz sok-sok aranyat kell használni, amellyel nagy felületeket dekoráljunk. Arannyal festett szőlőfürtöket, borostyánt rakhatunk a tükör vagy az ajtók köré.

Modern stílus

A modern környezetben a fehér, arany, zöld kombináció nagyon mutatós. Nagyon nagy divat újabban a kék-arany színösszeállítás: csillagok, angyalkák, aranyalmák, kék masnik stb.

Pasztell színek díszítéshez

Aki szereti a pasztellszíneket számára a rózsaszín szaténnal bevont gömbök, halványzöld masnik, aranyzsinegek, aranyozott tobozok, vesszőből font koszorúk nagyon ízlésesek lehetnek.

Skót stílus

Sorolhatnánk még a kék-piros vagy zöld-piros skót kockás összeállítású dekorációkat, melyekhez angyalkák, textil masnik, aranyszínű gyöngyfüzérek, tobozok, piros almák illenek.

Bármelyik stílus mellett is döntünk a fenyőfatalp alá teríthetünk még dúsan redőzött nagyméretű textíliát, melyre ugyancsak rakhatunk különböző díszeket (az ajándékokon kívül). Körbe rakhatunk borostyánt, aranyozott szőlőfürtöket, tobozokat, diót, almát, szegfűszeggel tűzdelt mandarint - melynek fantasztikus az illata -, aranyszínű gyöngyöket, gyertyákat és még számtalan apró dolgot, mely nekünk tetszik.

Az asztal díszítése

Nagyon fontos asztalunk megfelelő felöltöztetése is. Akinek nemes fából készült asztala van, és nem akarja abrosszal eltakarni, hangsúlyosabb és színesebb díszeket használjon. Ha abroszt terítünk, az legyen elég nagy, hogy eltakarja az asztalt. Nagyon szép, ha egyszerű keményített, hófehér terítőre egy kisebb színes terítőt rakunk, de kaphatóak szebbnél-szebb fehér- ill. színes alapon karácsonyi mintás asztalterítők is. Ha a díszítőelemek világos tónusúak az abrosz színe legyen erőteljesebb. Lehetőleg igazodjon az ünnepi asztal dekorjának színe, stílusa a fenyőfa ill. a helyiség többi díszítőelemének a színéhez és stílusához.

Ha elég nagy az asztalunk a teríték mellé rakhatunk apróbb díszeket. Így pl.: szárított gyümölcsöt, tobozokat, szőlőfürtöket vagy a poharak mellé szórhatunk aranyszínű gyöngyöket, melyek szinte minden stílushoz illenek. Az ilyen díszítő eszközöket a legegyszerűbb beszerezni a virágnagykereskedésekben, ugyanis ott harmadával olcsóbban megkaphatjuk őket.

Az étkészlet a hozzá illő textil ill. papírszalvétákkal, a divatos szalvétagyűrűkkel teszi ünnepélyessé az asztalt, melyhez hozzátartoznak az elengedhetetlen gyertyák a sok szép üveg, porcelán, réz stb.- aranyozott, színes gyertyatartókkal és a gyertyagyűrűkkel. Ilyeneket már akár 500 forinttól is kaphatunk, és ünnepi szalvétacsomagot 300 forintért vehetünk.

Az adventi koszorú

Meg kell említeni az adventi koszorút is, mely a karácsonyi dekoráció nélkülözhetetlen része. A koszorút többnyire fenyőből készítik, de rakhatunk rá mirtuszt, borostyánt vagy tiszafát is. Készen 1490 forintért tudunk már venni, de nagyon szép adventi gyertyatálat találtunk 1590 forintért.

Az élő- és szárazvirágok is kitűnően díszítik a karácsonyi asztalt akár magukban, akár friss zöldekkel. Saját magunk is összeállíthatunk kompozíciókat, melyekhez használhatunk fenyőágat, magyalt, díszsást, mikulásvirágot, tobozt, gyertyát, különböző szalagokat és gyöngyöket. A száraz csokrokba látványosak a hűvös fehérek, ezüstösek ill. halványkékek, mint pl. a fátyolvirág, szarkaláb vagy a szalmavirág. Az elmaradhatatlan cserepes mikulásvirágról se feledkezzünk meg, melyből többet is rakhatunk lakásunk különböző helyiségeibe.

Végül, de nem utolsósorban nagy gonddal és odafigyeléssel csomagoljuk be az ajándékokat. A csomagolópapír, a szalagok, különböző masnik harmonizáljanak a többi díszítőelemmel. Ha otthon nem tudjuk szépen elkészíteni, fantáziánk ugyan lenne hozzá, de nincs időnk vagy türelmünk, vagy nem elég jó a kézügyességünk, válogathatunk a nagyon szép díszdobozok és díszzacskók között, amelyeket olcsón be tudunk szerezni, mi már 178 forintért találtunk nagyon szép karácsonyi dísztáskát. Nagy választék található ezekből a karácsonyi vásár ideje alatt boltokban és áruházakban, érdemes rászánni az időt és körbenézni.

Összeállította: Karika Szimonetta
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrendelőlap

Rendelje meg most nálunk a Kisalföld által kiadott termékeket. Tovább olvasom