Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nyitott vagy az újra? Spórolnál tankoláskor? Tennél valamit a környezetért?

GONDOLKODJ JÓZANUL: MONDJ IGENT AZ ALKOHOLRA! Az alkoholos autózás. Magyarországon nem újdonság, 1927. és 1942. között a benzin-alkohol 1:4 arányú keverékét Motalko néven már forgalmazták. Ezután hosszabb szünet következett, majd 2007. nyarán nyílt ismét alkohol-benzin keveréket árusító töltőállomás Bábolnán. Azóta megint nagy hagyománya lett az alkoholos autózásnak hazánkban.

Mivel potenciális energiahordozóról van szó, jelentős gazdasági érdekek kapcsolódnak az etanolhoz, emiatt jó és rossz vélemények egyaránt megjelentek erről az üzemanyagról. Néhány éve még megváltóként emlegették a bioetanolt, de mára piaci helyzetét megszilárdítva sok vita kiváltója. Vannak, akik a Föld megmentőjét, mások elpusztítóját látják benne. Az igazság, mint általában, most is középúton van. A bioetanol nem világmegváltó, de számos előnyös tulajdonsága mellett működő és elérhető hajtóanyag, amellyel kiválthatjuk a fosszilis energiahordozók egy részét. Magyarország üzemanyagimport-függősége az etanolgyártással csökkenthető lenne.


A környezet és a gazdaság érdekében fontos, hogy mindig a területi sajátosságokhoz igazítsuk a termelést, és hogy a gyártási folyamatoknál a legkorszerűbb eljárásokkal dolgozzuk fel a bioalapanyagokat. A környezetbarát energiafelhasználás minden változatát - köztük a bio üzemanyagokat is - mértékletesen, egymással összehangolva kell támogatni a tisztább környezet reményében Ma Magyarországon az E85 kizárólag magyar kukoricából készül. Az E85 szabványos üzemanyag, 70-86 százalék bioetanol és 30-14 százalék benzin keverékéből áll. Összetételét a MSZ CWA 15293:2009 számú szabvány írja elő, amely az etil-alkohol és benzin keveréke mellett számos hasznos adalékanyagot is meghatároz.Hazánkban több mint 200 töltőállomáson tankolhat a környezetkímélő üzemanyagból, amely szám a forgalmazók körének bővülésével egyre növekszik.
Tapasztalatok alapján kisebb átalakítással a legtöbb gépjármű alkalmassá tehető az E85-tel történő üzemelésre, de a legbiztonságosabb megoldás, ha korszerű E85 konverter kerül beszerelésre. A minőségi berendezés és a szakszerű beszerelés esetén elérhetőek az adott gépkocsi motorvezérlőjének műszaki tulajdonságai olcsóbb és környezettudatos működtetés mellett. A konverterek E85 és benzin üzemet is lehetővé tesznek. A keverék automatikus felismerése ma már lehetséges, de megoldható a kapcsolóval történő üzemváltás is.

Keresse fel szakműhelyünket!

Szakműhelyünkben szinte valamennyi benzines típus probléma nélkül átalakítható etanolos használatra. Szakembereink szívesen adnak felvilágosítást a beszerelésről, működtetésről, karbantartásról. Saját raktárunkban tartott árukészletünk a legmagasabb technikai színvonalat képviseli, így nem kell féltenie gépjárművét a kellemetlenségektől, a megváltozott teljesítménytől, az üzemanyagellátó-rendszer meghibásodásától.

Gondtalanul és olcsóbban használhatja gépjárművét egy 100%-ban megújuló, hazai energiaforrással.

Mikroflexum Trade Kft.
H-9200 Mosonmagyaróvár, Hársfa utca 13-15.
Tel.:0036 30 5858585 Tel./fax: 0036 96206912
www.mikroflexum.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matias Étterem és Kávéház - megújúlt tartalommal

Éttermünk új személyzettel és filozófiával várja kedves vendégeinket. Konyhánk nagy hangsúlyt fektet… Tovább olvasom