Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem szemét, hulladék!

Szomorú látni a kukák mellett, illegális szeméthegyeken éktelenkedő kibelezett tévéket, hűtőszekrényeket, már csak azért is, mert ezek a hulladékok éppúgy újrahasznosíthatók, mint például a műanyag palackok. A Lajta20 Kft. évek óta ingyenesen gyűjti be az elektronikai hulladékot.
Az, hogy az üveg- és papírhulladék vagy a műanyag palackok újrahasznosíthatók, sokan tudják, azt azonban már kevesebben, hogy a kiszolgált elektromos berendezések is feldolgozhatók. Gérnyi Zoltán, a győri Lajta20 Kft. vezetője évek óta dolgozik azon, hogy ez is bekerüljön a köztudatba, s a használt elektronikai cikkek begyűjtésével és előkészítésével minél több kidobott tárgy hasznosuljon.

– A régi elektromos készülékeket, legyen szó tévéről vagy vasalóról, szétbontjuk, elemeire szedjük, így a különböző anyagú alkatrészek – fémlemezek, műanyag részek, vezetékek – újra felhasználhatóvá válnak. Mindössze néhány százalék az, ami nem hasznosítható, ezek korszerű hulladék-megsemmisítőkbe kerülnek – avat be a részletekbe a szakember. A vállalkozás évek óta gyűjti be Győrből és a környező településekről a használt berendezéseket, amelyeket ingyen vesznek át a cégektől és magánszemélyektől. Tavaly 300 tonnányi elektronikus hulladék gyűlt így össze, s remélhetőleg ez a mennyiség tovább nő.


– Nagyon sokakat érint a dolog, hiszen ahogy gyorsul a technikai fejlődés, úgy egyre több elektronikaihulladék keletkezik a családokban. A régi, képcsöves televíziót például egyre többen cserélik le LCD- vagy plazmatévére, a hagyományos monitorokat lapos képernyős típusúra. De rengeteg nem használt berendezés rejtőzik a garázsok, tárolók mélyén is, a tapasztalataink szerint például Videoton tévékből kifogyhatatlanok vagyunk! – mondja Gérnyi Zoltán.

Ahhoz, hogy a kidobott gépek nagy része valóban újrahasznosuljon, szemléletváltásra is szükség van, hiszen sokan nem is tudják, hogy kiszolgált gépeiknek jobb helye is van, mint a háztartási kuka. S bár a szelektív hulladékgyűjtőket egyre többen használják, még mindig sokan vannak, akik inkább eltüzelik a műanyag (!) palackokat a kertjük végében, mint hogy elvigyék őket az utca végén lévő szelektív gyűjtőbe...

Mivel a környezettudatos gondolkodásra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, a Lajta20 Kft. a gyerekeket is megcélozta, hogy minél kisebb korban megismerkedjenek a környezetvédelem e formájával. Az iskolai előadásokon, rendhagyó tanórákon, vetítéseken a gyerekek játékos formában, szinte észrevétlenül tanulják meg, hogy mi a különbség a tényleges szemét és az újrahasznosítható hulladék között.

Rajzversenyeken indulhatnak, a közös begyűjtésen pedig a családjukkal közösen szabadulhatnak meg a feleslegessé vált, tönkrement elektromos berendezésektől. A legutóbbi ilyen gyűjtés 30 tonna hulladékot eredményezett, s remélhetőleg azok a gyerekek, akik részt vettek a kampányban, már tudni fogják, hol a helye a kiszuperált tűzhelynek vagy monitornak...

Már csak azért is érdemes megismerkedni az elektromos berendezések begyűjtésével, mert ez semmibe nem kerül, hiszen a Lajta20 Kft. ingyenesen gyűjti be őket. Számos közület – például a rendőrség vagy a bíróság – és magánvállalkozás is él a lehetőséggel. Vannak, akiknek kötelező is, hiszen szigorú Európai Uniós normák szabályozzák, mennyi elektronikai hulladékot kell újrahasznosítania hazánknak, hogy megfeleljen az uniós irányelveknek. Az elektromos berendezéseket forgalmazó műszaki szaküzleteknek és gyártóknak például az eladott gépek 20- 40 százalékát vissza kell gyűjtenie, azaz tíz eladott tévé után 2-4 használtat kell begyűjteni. Erre a feladatra koordináló szervezetek alakultak, amelyek a begyűjtést és a tényleges feldolgozást végző vállalkozásokkal közösen végzik a munkát országszerte.


Az elektromos berendezések szakszerű kezelése nemcsak az újrahasznosítás miatt, hanem azért is fontos, mert egy részük veszélyes hulladéknak minősül. Ilyenek például a régi televíziók és monitorok, amelyek a bennük lévő képcsövek miatt veszélyesek a környezetre, vagy az ártalmas gázokat tartalmazó hűtőszekrények.


 Non-stop lerakó az elektromos hulladéknak

Mostantól még kényelmesebb lesz (szabályosan) megszabadulni a kiszolgált elektromos berendezésektől, köszönhetően a Lajta20 Kft. újonnan kialakított lerakójának. A Régi Veszprémi u. 14-16. szám alatt, a Domus raktárváros területén a hét minden napján, 0-24 óráig lerakhatók a régi tévék, hűtők, monitorok, háztartási gépek. Az őrzött, kamerával figyelt lerakóban elhelyezett hulladékot szakszerűen szétbontják, átválogatják, majd újrahasznosítják. Mivel nem kell kötött nyitva tartáshoz alkalmazkodni, érdemes a környékbeli településekről bejáróknak is ideszállítani az elromlott gépeket – s ezzel tenni valamit a környezetünkért.

Olvasóink írták

  • 1. Dwatson 2011. október 31. 11:02
    „Érdemes lenne tudni hogy bontott kibelezett készülékeket is le lehet-e adni!Hátlap nélküli régi tévét rádiót a Győr-Szolnál például nem lehet otthagyni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EGYÜTT A KÖRNYEZETÉRT

A KIND Kft. 2011. november 1-től, 2012. október 31-ig „Együtt a Környezetért" címen használt… Tovább olvasom