Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem létezik varázsige: Személyre szabott megoldások munkavállalóknak, munkáltatóknak

Milyen változásokat okoz a munka törvénykönyvének változása az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásban, s a munkakölcsönzés rendszerében? Miért jelent előnyt egy pályakezdőnek, ha iskolaszövetkezeti tagként már vállalt munkát? Többek között ezekről is beszélt a kisalföld.hu-nak a Humania Kft.-Fürge Diák Iskolaszövetkezet győri képviselet vezetője.

- A nyári időszak után kétség kívül csökken az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás volumene, hiszen az idénymunkák nyáron véget érnek. Ám ebben az időszakban is számos lehetőség kínálkozik.

Az őszi-téli félévben a diákok új munkakörökben is kipróbálhatják magukat, ezzel tapasztaltabbá válhatnak. Ez pedig hatalmas előny, hiszen álláskeresésekor már megbízható munkavállalónak számítanak – mondta el Farkas Bálint, a Humania Kft. –Fürge Diák Iskolaszövetkezet győri képviselet vezetője, aki szerint ebben az évben már egyre jellemzőbb, hogy a munkáltatók a diákszövetkezeti dolgozóikban látják az utánpótlást, és később is alkalmazzák őket.

Farkas Bálint, aki több előadást is tartott már a munkavállalással kapcsolatos ismeretekről, a jelentkezésekről elmondta: - Legeredményesebb, ha a diákok az online regisztrációt követően személyesen többször is érdeklődnek a lehetőségek iránt, ugyanis ez alapján lehet leszűrni, mennyire motivált valaki, mennyire akar valóban munkát vállalni

- A munkáltatók oldaláról nézve HR szolgáltatóként több cég, köztük a Humánia Kft. is foglalkozik munkaerő kölcsönzéssel és munkaerő közvetítéssel továbbá a foglalkoztatás szempontjából leginkább alternatívát kínáló diákmunkával. Ez a szolgáltatás azért előnyös, mert ebben az esetben a vállalatokat nem terheli a folyamatos foglalkoztatási kötelezettség, így rugalmasabb munkafolyamatot bonyolíthatnak le,felkészülhetnek egy hektikusabb termelési időszak megoldására. Ebben az esetben hangsúlyozzuk, a cégek ne egyfajta sablonossá vált, a köztudatban gyakran negatív megítélésű diákmunkásokként, hanem fiatal munkavállalókként tekintsenek az iskolaszövetkezet alkalmazottjaira – fogalmazott a szakértő.

Hangsúlyozta: meg kell szűrni a jelentkezőket, hiszen sem nekik, sem a munkáltatónak nem előnyös, ha felkészületlen munkaerőt közvetítünk ki. A betanított jellegű munkörök esetében, amennyiben szükséges monotónia tesztnek vetjük alá a jelentkezőket, a szakmaibb feladatokat vállalókat - például a tolmácsokat és a tervezőket - pedig a cégek elvárásainak megfelelő szűréseknek vetjük alá.

- Tapasztalataim szerint a munkaerő-piaci tanácsadások esetében nem létezik varázsige és listaár, személyre szabott megoldásokra van szükség az eredményekhez. Éppen ezért ajánlott munka erőbeszerzés előtt egy kötetlen beszélgetés során elvégezni az állapotfelmérést. Gyakran derül fény arra, valójában nem az eredeti elképzeléseknek megfelelő a partner által elképzelt megoldásra van szükség – osztotta meg tapasztalatait Farkas Bálint.

- A munkatörvénykönyv módosítása következtében az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás nem minősíthető munkaerő kölcsönzésnek, illetve szigorítás, hogy a NAV felé a munkába lépés napján be kell jelenteni az aktuálisan munkát végző diákot..

A 18 év feletti munkavállalóknál pedig az augusztusi 1-jei módosítások óta utasításokat szövetkezeti munkavezető mellett illetve helyett a megbízó is adhat – tudtuk meg a humánerőforrás közvetítéssel, tanácsadással foglalkozó cég képviselet vezetőjétől, aki szerint a tervezett 2012-es minimálbér emelés és a munkaerő-kölcsönzést decembertől érintő 2008/104/EK irányelv alapján bevezetett azonnali ekvivalencia rengeteg kérdést és problémát vet fel munkáltatói és szolgáltatói oldalról egyaránt.

A Humánia Kft-ről: A Humánia Kft.-t 2001-ben alapította egy olyan fiatal szakemberekből álló gárda, akik 1994-re visszanyúló, a munkaerő-kölcsönzés korábbi speciális szegmensében szerzett tapasztalataikkal, a partnercégek és munkavállalók elvárásainak megfelelően folyamatosan fejlesztik a céget. Ezzel párhuzamosan dinamikusan viszik előre a korábban létrehozott társcéget is, amely a fiatalok munkavállalásának és tapasztalatszerzésének segítését tűzte ki célul, ezáltal megoldást jelentve a cégek időszakosan felmerülő munkaerőproblémáira valamint a jövő szakembereinek megtalálására is.

Elérhetőség:
9024 Győr, Bartók B. u. 8
96/517-618
 
Fürge Diák a Humánia csoport tagja
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy aranyéremmel díjazták a Vodafone ügyfélszolgálatát 2011-ben is

A Best of Call Centers díjat a távközlési szolgáltatók között ismét a Vodafone nyerte el. Tovább olvasom