Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ne éljen együtt a fájdalommal!

Előfordult már Önnel, hogy a sportolás, egy táska megemelése vagy már csak egy egyszerű séta is fájdalommal járt?
A mozgásszervi panaszok első tünete a fájdalom, amelyet az idő múlásával gyakran a következményes mozgáskorlátozottság követhet, és ez hosszabb távon ízületi, csontdeformitások kialakulásához is vezethet. A mozgásszervi betegségek hazánk egyik leggyakoribb, legnagyobb számú és legtöbb kiadást jelentő betegségcsoportja. Európában 5 fő közül 2 embert korlátoz mindennapi tevékenységében mozgásszervi fájdalom, a családorvoshoz forduló betegek 20-30%-a pedig mozgásszervi panasz miatt keresi fel háziorvosát. A derékfájás és a hátfájás a munkavégzés korlátozottságának az egyik leggyakoribb oka. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a mozgásszervi betegségek jelentősen rontják az életminőséget. A Euromedic Diagnosztika speciális szűrőcsomaggal vizsgálja a mozgásszervi panaszokat.Tegyen azért, hogy még sokáig gondoskodhasson családjáról!

Euromedic Diagnosztikai Központok
Szeged:
06-30-944-69-50
Győr:
06-30-944-68-55
Budapest (MÁV):
06-30-944-68-60
Budapest (Péterfy):
06-30-941-79-69
Budapest (Mammut):
06-40-91-81-91
Debrecen:
06-30-944-69-20
Salgótarján:
06-32-522-054
Hatvan:
06-37-540-175/178

(A vizsgálatok igénybevételéhez időpont egyeztetés szükséges, a szűrőcsomag tartalma és ára központonként eltérő lehet.)

www.euromedic.hu

A mozgásszervi betegségek több nagy csoportját különítjük el. A csont-ízületi rendszert érintő leggyakoribb betegségcsoport a degeneratív (kopásos) megbetegedések csoportja. Emellett az előfordulási gyakoriság sorrendjében a különböző gyulladásos eredetű megbetegedések következnek, de előfordulnak a mozgásszervi rendszerben jó- és rosszindulatú daganatok, illetve igen nagy számban érintik a csont-ízületi rendszert a sérülések okozta elváltozások is.

A kopásos eredetű mozgásszervi panaszok elsődlegesen a gerincen, itt is a nyaki, illetve az ágyéki szakaszon jelentkeznek, de legalább ilyen gyakorisággal fordulnak elő a nagy, teherviselő ízületekben is, úgy mint a csípő és a térd. A különböző eredetű gyulladásos folyamatok az úgynevezett kis ízületekben gyakoribbak, de speciális gyulladásos elváltozások érinthetik ugyanúgy a gerincet és a nagy ízületeket is.
Mozgásszervi panaszok jelentkezésekor érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a betegség legtöbbször korai felismerés esetén jól kezelhető, karbantartható. A beteg életminősége - tekintve, hogy legtöbb esetben krónikus folyamatról van szó - igen pozitív irányba befolyásolható. A nem felismert, nem kezelt esetek a súlyos, legtöbbször mozgáskorlátozottsággal járó állapothoz vezethetnek.

Számos képalkotó diagnosztikai módszer áll rendelkezésünkre a mozgásszervi panaszok okának felderítésében. A mozgásszervi megbetegedések jelentős része jól diagnosztizálható hagyományos röntgenfelvétellel, illetve annak speciális, terhelés alatt készült változatával. Számos esetben kielégítő, megfelelő képet nyújt az ízületi ultrahang vizsgálat. Tekintve azonban, hogy a csont-ízületi rendszer igen komplex felépítésű - hiszen alkotói a csontok, porcok, illetve a lágy részek: úgy mint izmok, inak, szalagok, ízületi testek, erek és idegek -, a legkomplexebb áttekintést az MR-vizsgálat adja.


Az MR-vizsgálat során a képalkotás mágneses rezonanciás alapon történik, mellőzve így az ionizáló elektromágneses sugárzást. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, veszélytelen, és mellékhatása nem ismert. A vizsgálat előnye továbbá, hogy vannak olyan megbetegedések, melyek kimutatása csak ezzel a képalkotó módszerrel lehetséges. Ilyen esetekben a hagyományos röntgendiagnosztika és az ultrahang sem bír kellő információ értékkel. Erre példa térdízületben gyakran sérülés következményeként kialakuló szalagszakadás vagy az ízületi porc sérülése, illetve a porcleválás. Hasonló eset a felnőttkori combfejelhalás, mely elsősorban a fiatal felnőtt korosztályt betegíti meg, és korai tünete mindössze a bizonytalan csípőfájdalom. MR-vizsgálattal korai stádiumban fel lehet ismerni ezt a kórképet, és a diagnózis birtokában hatékony kezelést lehet indítani.

Ellenkező esetben a késői, előrehaladott combfejelhalást a beteg fiatal kora ellenére is már csak protetizálással lehet orvosolni, ami a további életminőséget jelentősen befolyásolja. Ugyancsak gyakori, sokszor munkaképtelenséget okozó betegség a derékfájdalom, ami legtöbbször gerinceredetű probléma következménye. A gerincről – beleértve a csigolyákat, a csigolyák közti porckorongokat, a kilépő idegeket és a gerincvelőt - a legpontosabb képet szintén az MR adja. A panaszokat leggyakrabban a porckorongok sérvesedése, vagy előboltosulása okozza, amelyet MR-rel jól ki lehet mutatni. A diagnózis birtokában, a megfelelő terápia mellett a munkaképesség maradéktalanul visszaállítható.

Ne várja meg, míg a fájdalom mindennapi tevékenységében is korlátozza!

Szűrő jellegű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok térítéses ellátásban, rövid várakozási idővel igénybe vehetők a Euromedic Diagnosztikai központokban, telefonos bejelentkezés alapján. Képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt, kérjük, konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával vagy a Euromedic Diagnosztikai Központ radiológus orvosával.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzleti energiaszolgáltatás az ügyfelek szemével

A Magyar Telekom a hagyományos telekommunikáción túlmutató üzleti területeken is élen jár releváns… Tovább olvasom