Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Mit vegyünk figyelembe egy konyha tervezéséhez?

Először néhány kérdést kell feltennünk, amiket megválaszolva máris van néhány kiinduló pontunk - tanácsolja a Ternyák-Trade Kft.

Ezek még csak elvi kérdések, amik a konyha tág fogalmának szűkítéséhez kellenek.

Érdemes ötletgyűjtéshez lakberendezéssel, hasonló témákkal foglalkozó magazinokat átböngészni, hogy minél több féle variációt lássunk; bemutató termeket megnézni, hogy kinyitogathassuk az ajtókat, hogy lássuk, mi van bent is; bekukkanthatunk barátnők, szomszédok konyhájába is, tapasztalatgyűjtésre, mi működik, mi nem - tanácsolja a Ternyák-Trade Kft.


Mit vegyünk figyelembe egy konyha tervezéséhez?

Mindazonáltal, ha tetszik is egy-egy konyha együttes, sosem szabad leragadni egyiknél sem, hiszen ahány konyha annyi megoldás létezik. Nem erőszakolhatunk be egy 10 m2-es konyhát egy 5 m2-es helyre, sem egy ultra modern, minimál stílusú bútorzatot egy patinás, csurom-egy-fa hangulatú helységbe.

Ne azért válasszunk egy elképzelést, mert az mennyire trendi, vagy divatos, vagány, hanem mert el tudjuk képzelni, hogy az működjön is, és mi is együtt tudunk élni és hatékonyan dolgozni is vele.

Tehát a kérdések:

- az épülő konyhával milyen igényeket szeretnénk kielégíteni? Úgy, mint:
o nyári konyha (alkalmi és koszos használat), mindennapi konyha (a konyha általános használatára), látvány konyha (azoknak, akiknek főleg a lakás díszítéséhez kell és nem használatra),
o hány fő kiszolgálására szeretnénk használni, illetve, hogy mennyi ember fog ott sündörögni a lábunk alatt (gondolok a kisgyerekekre, akik nagyban befolyásolják a praktikusságot az esztétikával szemben néha… )
o mire van szükségünk háztartásunk ellátására, mennyi tároló hely kell, milyen gépek…

- Ha már a gépeknél tartunk, beépített, vagy szabadon álló, gáz vagy villany?

- Helyigény végig gondolásakor: mennyi teret szeretnénk vagy tudunk a konyhánk rendelkezésére bocsátani? Milyen legyen az elrendezése?
o Egyenes, L alakú, U alakú, esetleg szigettel kiegészített?

- Milyen a készülő konyha megvilágosítása? Van-e ablak, egy másik helyiség részét képezi-e a bútor… A megjelenésének, színének kell-e illeszkednie más bútorhoz, mennyire lehet kontrasztos a színe, világos, sötét, vagy élénk?

- Milyen megjelenést szeretnénk látni, milyen anyagból készüljön? (a test mindig laminált bútorlapból készül, a munkalap pedig illeszkedik a testhez és a fronthoz, a kérdés tehát a frontokra, azaz az ajtókra vonatkozik)
o Modern, egyszerű: magas fényű MDF, vákuum fóliázott MDF, laminált bútorlap
o Klasszikus, hagyományos: tömör fa front, vákuum fóliázott MDF antikolva (lakkréteggel), vagy antikolás nélkül


Galéria kép

A tervezéshez szükséges információk

Amikor van már egy körülbelüli elképzelésünk, és eljutunk ahhoz, hogy leüljünk egy asztalhoz, esetleg éppen egy tervező asztalához, hogy pontosabbá fogalmazzuk mit is akarunk, szükségünk van néhány konkrét méretre. Úgy, mint:

- Vízkiállás, gázkiállás, ablak (-ajtó) nyílás, a tervezett konyha befoglaló méretei (ahová be kell férnie a konyhának)
Továbbá tudnunk kel, milyen különleges igényeket építsünk be, mint például:

- Kihúzható kamrarácsok; sok, vagy nagyméretű fiókok; egyedi, azaz szabványtól eltérő méret igények; gépek elhelyezése (szabadon álló mikro szekrénybe, magasra a sütőt, stb..) bármi más egyedi megoldás, amit a helyszín von maga után…

Galéria kép

A működőképes konyha kialakításakor szem előtt kell tartani:

- Használhatóság:
o ne legyen felesleges hely, azaz használjuk ki a teret amennyire tudjuk
o legyen minél nagyobb az egybefüggő munkalap, azaz ne tördeljük fel lehetőleg több kisebb darabra
o a különböző munka állomások (mosogatás, főzés hűtés,) között lehetőleg legyen minél rövidebb a közlekedési útvonal

- Gyakorlatiasság:
o Elemek, gépek elhelyezkedése egymáshoz illetve például a falhoz képest (például a mosogatótálca és a főzőlap között jó, ha van legalább bő egy tenyérnyi hely, de ugyanez igaz a falhoz való viszonyukról is; vagy a fiókokat, kamrarácsokat érdemes a sütő mellé tenni, mivel így állnak kézre főzés közben.)

- Takaríthatóság:
o Anyag választás (strukturáltság, marás, világos, sötét, fényes, matt)
o Üveg elhelyezés (elszívó melletti elemekbe az olaj gőz miatt kevéssé van jó helyen az üveg, mint máshol, például.)

- Esztétika:
o Szimmetria
o Vízszintes, függőleges vonal vezetés, (alsó felső elemek között)
o Tömeg könnyítése – például üveg ajtóbetétekkel, nyitott elemek elhelyezésével

A legfontosabb viszont mindig, hogy próbáljuk meg elképzelni, mindazt amit szeretnénk!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

AGROmashEXPO és AgrárgépShow egy időben, egy helyen

Teltházas agrárkiállítás a HUNGEXPO-n Tovább olvasom