Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Milyen karácsonyfát vásároljunk?

Nem tudják eldönteni milyen karácsonyfát vegyenek idén? Összeállításunk segít eligazodni az egyes fenyő-fajták között, könnyebbé téve a megfelelő karácsonyfa kiválasztását és az ünnepi készülődést.
Lucfenyő

A legelterjedtebb karácsonyfa ma is a lucfenyő, ez a fa díszíti a legtöbb lakást karácsonykor. Előnye, hogy könnyen beszerezhető, a legolcsóbb és nem utolsó sorban igazi fenyőillata is ennek a típusnak van. Hátránya, hogy tűlevelei szúrósak, melyeket aztán fűtött lakásban hamar lehullat pár nap alatt.

Fekete fenyő

Ez a fatípus is olcsó, de ennek ellenére egyre kevesebben választják. Tűlevelei ritkák és nem olyan szúrósak. Nagy előnye, hogy 2-3 heti lakásban tartózkodás után sem hullajtja le leveleit.

Duglász és jegenye fenyő

Első ránézésre a duglász fenyő a luchoz, a jegenye fenyő a nordmannhoz hasonlít. Előnye, hogy tűleveleik rövidek és puhák, így nem szúrnak annyira. Tűik megszáradva sem hullnak le, inkább szinte ráaszalódnak az ágakra, de közben többé-kevésbé megőrzik zöld színüket. Hátránya hogy meglehetősen drágák,

Ezüstfenyő

Előnye, hogy leveleit nem hullatja le egyhamar, hátránya viszont hogy rendkívűl szúrós ágakkal rendelkezik és fenyőillata nem igazán van. Az ezüstfenyő a közepes árkategóriába tartozik.

Nordmann fenyő

E típus a vásárlók körében a második legnépszerűbb fa. Nem véletlen, ugyanis nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem hullajtja leveleit, hátránya viszont az árában rejlik.

Hogyan tároljuk a fát?

A karácsonyfa tartósságának előfeltétele, hogy ne vágják ki túlságosan hamar, és az eladásig megfelelően tárolják. A kertes házban lakók a megvásárolt karácsonyfát a beállításig bokrok között elfektetve, lombbal letakarva tartsák. Ha erre nincs mód, a lakás leghidegebb helyiségében tároljuk, akár egy vödör vízbe beállítva. Szokás a fát az erkélyre kirakni, vagy egyszerűen kilógatni az ablakon. Mivel a téli napsütés és a szél is szárít, ajánlatos az összekötözött karácsonyfát nedves papírral vagy
ronggyal burkolni, és ezt még fóliába vagy szemetes zsákba becsomagolni. A fólia a kiszáradástól, a rongy pedig a befülledéstől véd.

Összeállította: Karika Szimonetta
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adventi koszorú hagyománya

Az első karácsony, amikor a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a… Tovább olvasom