Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Megvehetik az iskolák egymás legjobb módszereit

Két konferenciát tartott megyénkben a Nyugat-dunántúli Regionális Hálózatkoordinációs Központ (NYDRHK), amely az Új Magyarország fejlesztési terv keretében régiónkban a „Hálózatos együttműködés a minőségi közoktatásért" nevű projektet végzi.Az uniós támogatással megvalósuló program segíthet a pedagógusoknak, hogy megismerjék és adaptálják egymás legjobb ötleteit, munkamódszereit, és segíthet abban, hogy több oktatási referencia-intézmény jöjjön létre a Nyugat-Dunántúlon.

Tóth Edit projektmenedzser ismertette a győri konferencián a Nyugat-dunántúli Regionális Hálózatkoordinációs Központ feladatait. Fotók: Krizsán Csaba
Tóth Edit projektmenedzser ismertette a győri konferencián a Nyugat-dunántúli Regionális Hálózatkoordinációs Központ feladatait. Fotók: Krizsán Csaba

– Az oktatási intézmények hálózatos együttműködéséréről szóló pályázatunkat a TÁMOP-3.2.2 projektre 2009 nyarán adta be a Zala megyei önkormányzat pedagógiai intézete, februárban megkötöttük a támogatási szerződést, és munkához láttunk – vázolta a kezdeteket Tóth Edit projektmenedzser. – A projekthez mintegy 300 millió forintos közbeszerzési keret tartozik pedagógiai és szakértői munka igénybevételére. A tevékenységünk 2011 júliusáig tart, vagyis a többi régiónál később kezdhettünk, ezért nagyon fontos, hogy a pedagógusokkal, intézményvezetőkkel még a nyári szünet előtt megismertessük azokat a lehetőségeket, amelyeket a program kínál. A napokban ezért két konferenciát is tartottunk a megyében, ahol bemutattuk a projekt szerepét és feladatait, az iroda létrehozását és működtetését. Ezek közül az egyik legfontosabb a regionális referencia-intézmény hálózat létrehozása. A pályázathoz csatlakozó intézményeknek ehhez legalább két „jó gyakorlat" dokumentációját fel kell tölteniük a http://kosar.educatio.hu weboldalon, de a projektbe már egy jó gyakorlattal be lehet lépni. A pályázat automatikus rendszerű, addig tart, amíg a támogatási keretösszeg el nem fogy, elvben november végéig.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba


– Pontosan mi az a „jó gyakorlat"?
– A közoktatásban olyan innovatív folyamat, módszer, cselekvés és eszközhasználat együttese, amely az intézményi gyakorlatban és működésben megtapasztalható, több éve sikeresen és hatékonyan alkalmazott, más intézményekben is adaptálható, fejleszthető. Azért érdemes közzétenni, mert a szolgáltatói kosárban lévő jó gyakorlatok nyilvánosak lesznek, szolgáltatásként funkcionálnak és a program résztvevői minimum egy darabot megvásárolnak, 600 ezer forintos áron a TÁMOP 3.1.4-es pályázat terhére. Tehát az intézmények, vagyis a régióban az óvodáktól az általános és középiskolákon át a felsőfokú szakképzésig megvásárolhatják egymás legjobb módszereit, tapasztalatait. A program keretében régiónként 200 millió forint áll rendelkezésre a referencia-intézménnyé váláshoz, amely várhatóan 50-70 intézmény között fog eloszlani. Az elbírálást a NYDRHK és az Educatio Kft. szakértői végzik majd a dokumentumok és helyszíni szemlék alapján. Az intézmények szakmai megerősödést már egy jó gyakorlat is elősegíti, de amelyik iskola referencia-intézmény lesz, a nagyobb presztízs mellett egyfajta mentorálási-hospitálási bázissá is válhat. Várjuk tehát a jelentkezéseket és a feltöltéseket.


Tóth Edit projektmenedzser. Fotók: Krizsán Csaba
Tóth Edit projektmenedzser. Fotók: Krizsán Csaba

– Hol lehet további információkat kapni a TÁMOP 3.2.2. projektről?
– Központunk Zalaegerszegen működik, emellett Szombathelyen és Győrben  nyitottunk irodát. A megyei intézmények, pedagógusok Győrött a Czuczor Gergely u. 26. IV. emelet 5. alatt találnak meg minket, irodavezetőnk Vargáné Pák Katalin (06-30/852-2037, pak.katalin@gmail.com), szakmai referensünk Szitáné Egyházi Katalin (06-30/852-2014, szitakata@gmail.com), weboldalunk: www.zalai-oktatas.hu/nydrhk, emailcímünk: info.tampo322@gmail.com, központi telefon: 92/501-253, fax: 92/501-257.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermek- és babaszépségverseny: kiosztottuk a díjakat - galéria, videó!

A győri ETO Park Vackor gyermekboltjában vehették át vasárnap a kisalfold.hu gyermek-és… Tovább olvasom