Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Még nem késtünk el a gyümölcsfaültetéssel

Faültetési tanácsok az OBI-tól

Még nem maradtunk le semmiről, ha gyümölcsfákkal szeretnénk díszíteni kertünket. Októbertől egészen április közepéig ültethetjük ezeket a fafajtákat. A fagyra érzékeny őszi- és kajszibarackfát azonban csak március közepétől telepítsük. Aki kifut ebből az időszakból, a konténerekben tárolt fákat később is kihelyezheti a kertbe. Mindenek előtt a helyi éghajlati, ökológiai viszonyokat vegyük figyelembe. A Győr környéki talajon biztosan jó választás az alma, a szilva és a körte.


Az OBI kertészeti részlegén választhatunk magas törzsűek (1,6 – 1,8 m törzsmagasság), közepes törzsűek (1-1,2m), alacsony törzsűek (0,8-1m), bokortörzsűek (0,4-0,6m) vagy törpe növésű fák (0,4-0,6m) közül. Ez utóbbiak jól illenek a kisebb, például sorházi kertekbe.

Ha nem csak a lombkoronát szeretnénk élvezni, de termést is várunk a fától, nézzük meg, hogy a kiválasztott fafajtánál szükség van-e egy másik, pollenadó fára a megtermékenyítéshez. Ha csak egy fát ültetünk a kertbe, önmegtermékenyítő fajtát válasszunk.

A gödör megásása előtt mérjük fel alaposan a terepet: a végleges mérettől függően 4-8 méter távolságot kell hagyni a fák között. De a szomszédos telkektől is érdemes legalább 5 métert hagyni, hogy a lepotyogó gyümölcs, hulló levél ne okozzon felesleges konfliktust.Az ültetőgödör aljába tegyünk általános virágfölddel kevert komposztot. Ültetésnél fontos, hogy a fatörzsön a szemzés helye egy tenyérszélességgel a földfelszín felett legyen.

Ne maradjon el a bőséges öntözés sem, és egy tartóoszloppal segítsük a facsemetét, amíg a gyökere megerősödik.

Ha vásárlás után nem tudjuk azonnal elültetni a fát, ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki. Tavasz elején még a fagyoktól is óvni kell a csemetét.

Bővebb információ az OBI áruház - Győr honlapján

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalom szüli a mobilt

Alkalmi ruha, alkalmi munka, alkalmi kapcsolatok… - ki mondta, hogy nem lehet alkalomhoz… Tovább olvasom