Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 20°C Még több cikk.

Levendulát minden kertbe!

Beindult a kerti szezon, ilyenkor minden hobbikertész azon töri a fejét, hogy milyen növényekkel színesítse, gazdagítsa kertjét, udvarát, vagy teraszát. E tekintetben a levendula tökéletes választás, mivel rendkívül sokoldalú növény. Most van itt az ideje a telepítésének!
A levendula nem véletlenül lett az utóbbi évek egyik legtrendibb kerti növénye. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi jó tulajdonsággal rendelkezik, amelyek közül talán a sokoldalúság és a csekély környezeti igénye a legfontosabb.
 

Mindenhol szép
 
Bármilyen stílusú kertről is van szó, a levendula megtalálja a helyét benne! A modern, minimalista stílusú épületek mellett egész évben érdekes színfolt ezüstös leveleivel, a hagyományos családi házak kertjét pedig illatozó lila virágaival teszi hangulatossá. A levendula rendkívül hosszú életű növény, hiszen a gyönyörű bokrok évtizedeken keresztül, akár 20−30 évig ontják virágaikat.
Ültethetjük csoportosan, de akár szegélynövényként is, dekoratív módon elválasztva egymástól a kert különböző funkciójú részeit vagy szegélyezve a kerti ösvényt. Mivel szép bokros virággá fejlődik, ideális választás üres falak elé vagy a házfal beugróiba. Teraszra is ültethetjük nagyobb kaspóba, csak arra figyeljünk, hogy legalább 40 cm mély talajba ültessük.
 

Csak napfény legyen!
 
A levendula ültetésénél az egyetlen fontos szempont, hogy elegendő fény érje, mivel – mediterrán virágként – kifejezetten imádja a napfényt! Ha ezt megkapja, minden talajban jól fejlődik és sokáig gyönyörködhetünk benne! Permetezni nem kell, ugyanis nincs kártevője. Sőt, kifejezetten kártevőriasztó hatása van, még a szomszédos növényekről is elűzi a levéltetveket és más rovarokat.
„Igénytelen" voltának köszönhetően a levendula olyan helyeken is megél, sőt jól érzi magát, ahol más növények nem maradnak életben. Ilyenek a kopár, vékony talajréteggel borított domboldalak, ahol nemcsak díszít, de remekül megköti a talajt is, megakadályozva az eróziót.
A levendula egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel különösebb gondozást. Az idősebb töveket, amelyek gyökerei már mélyen lenyúlnak a talaj nedvesebb rétegeibe, nagyon öntözni sem kell, a fiatalabb növények azonban meghálálják a vízutánpótlást.
 

Egyenesen a termesztőtől
 
Bár szezonban úton-útfélen árulnak levendulát, ha hosszú távra tervezünk, érdemes szakértő termesztőtől vásárolni. Így biztosak lehetünk benne, hogy egészséges, életképes palántát viszünk haza, ráadásul tanácsokat is kapunk az ültetéséhez, gondozásához. Az ideális levendulapalánta 10–15 cm magas, tömött, bokros, gyökérzete pedig sűrű, erőteljes. Az ültetésre ideálisak a tavaszi hónapok, így a szárazabb nyári időszakra kellően megerősödnek a kis növények. (X)
 
Vásároljon levendulát a legjobb forrásból!
Kertészetünk több évtizedes tapasztalattal kínálja angol és francia levendulapalántáit.
www.pannonhalmilevendula.hu
Tel.: 06-20/595-7777 (hétvégén is hívható!)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A frontok hatásai, huzat. ,,Változnak az évszakok, rossz idők, szép napok"

A frontok hatásai, huzat. ,,Változnak az évszakok, rossz idők, szép napok
Az elmúlt esztendőkben az időjárás változékonysága igencsak szélsőséges lett. Ezt bizonyította… Tovább olvasom