Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Készen áll a munkavállalásra az Y és a Z generáció?

Hamarosan felnőtt munkavállalóként lépnek ki a munkaerő-piacra a két felnövekvő, jelenleg 16-25 éves generáció diákjai, így hamarosan szükségük lesz a munkaerő-piaci ismeretekre, azonban a Fürge Diák Iskolaszövetkezet tavalyi felmérése alapján tudásuk nem volt meggyőző. A 2011/2012-es tanévben folytatódott a 2011-ben indított Munkaerő-piaci program, melynek keretében országszerte közel 10.000 diák számára rendhagyó osztályfőnöki órákon oktattuk jogaikat és kötelességeiket munkavállalóként, továbbá ismét felmértük tudásukat.

A rendhagyó osztályfőnöki órákon először egy munkavállalással kapcsolatos tesztet töltenek ki a diákok, ezt követően pedig egy előadás keretében ismerhetik meg a munka világának legfontosabb alapszabályait. A Fürge Diák munkatársai a munka meghatározásáról, a szabályos munkaszerződésről, a munkavégzés jogszabályi hátteréről, a napi munka- és pihenőidőről és a bérekről oktatják a középiskolásokat, felsőfokú intézmények hallgatóit, majd az előadás végén minden diák átvehetett egy példányt az Iskolaszövetkezet Munkaerő-piaci kalauzából.

A diákok által kitöltött tesztek feldolgozásra kerültek és ismét érdekes, a Munkaerő-piaci program folytatására buzdító adatokkal szolgáltak. A több ezer megkérdezett diák mindössze 8,9%-a tudta a helyes választ arra, hány óra pihenő idő jár egy felnőtt munkavállalónak két munkanap között. A legtöbb jó választ azok a kérdések kapták, melyekkel már talán nekik is számolniuk kellett, mégpedig, hogy maximálisan hány órát dolgozhat egy nap egy 18 év alatti munkavállaló. Ezt a kérdést a megkérdezettek több mint 88%-a tudta. A tinédzserek kevesebb, mint fele tudja, hogy minek kell szerepelni a munkaszerződésben, vajon jár-e a munkaközi szünet időtartamára bér, vagy azt, hogy mennyi a kötelezően kiadott munkaközi szünet minimális időtartama. Általánosan minden második kérdésre tudtak megfelelően válaszolni a nebulók, melyből világosan kiderül, hogy a diákok nagy része nem rendelkezik megfelelő ismeretanyaggal ahhoz, hogy biztonsággal léphessenek a munka világába.

Győrben a program elindulása óta a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Pályaorientációs és Felnőttképzési Központ (GYŐRI TISZK) együttműködésének köszönhetően több száz diák, többnyire szakközép- és szakképző iskolai tanulók vettek részt sikeresen az előadásokon, akik közül sokan gondolták úgy, hogy a „rendhagyó órát" követően kipróbálják magukat a diákmunka világában.
A munkavállalási ismereteket bővítő turné ősszel folytatódik tovább, és a Fürge Diák munkatársai mindent megtesznek, hogy a lehető legszélesebb körben oktathassák a középiskolásokat és a felsőoktatásban résztvevőket. Célkitűzésük, hogy továbbra is folytassák a tudás átadását, ugyanis láthatóan szükség van rá, felelősséggel tartoznak érte, hogy a fiatal munkavállalók magabiztosan, és ami a legfontosabb, veszélytelenül vállalhassanak munkát. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet számára a 2011-ben átvett CSR Hungary Díj az elismerésen túl leginkább elkötelezettségét megerősítését jelentette, így a 2011/2012-es tanév végén több mint 1000 oktatási intézményt kerestünk fel ezzel az ingyenes lehetőséggel. Igazi elismerés a szövetkezet számára, hogy 192 osztályfőnöki óra igény is érkezett az iskolák részéről, ami azt is jelenti egyben, hogy a program elismertsége évről-évre növekszik, és a cél – a diákok munkaerő-piaci tudásának pallérozása – immár nem csak a diákokkal, hanem bizonyítottan az oktatási intézményekkel is közös.

További információ: A Fürge Diák Iskolaszövetkezetről

Az 1994-ben alapított, 2011-ben legnagyobb forgalommal és országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet több mint 30.000 tagot számlál és évente 25.000 diák munkavállaló számára szervez munkalehetőségeket. Tizennyolc irodából álló országos hálózatában évente több mint 2.000.000.000 Ft diákmunkabért fizet ki. Küldetése, hogy hidat képezzen a munkavállalók és a munkaadók azon csoportjai között, akik külső körülmények miatt egyébként nem, vagy csak rosszabb feltételekkel találnának egymásra. Diákszövetkezetként kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. Társadalmi szerepvállalásának keretében először a diákokért és a közhasznú társaságokért tett lépéseket, és 2008 őszén 1000 diákmunkaórát ajánlott fel társadalmi célokra. Az együttműködés 2009-ben díjat nyert a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat civil és céges együttműködéseket díjazó pályázatán.

Ezt követően 2009 áprilisában meghirdette a „Dolgozz a jövődön!" programot, mely során megjutalmazta a kiemelkedő szakmai teljesítményt és elméleti tudást felmutató diákjait. A program folytatásaként az iskolaszövetkezet minden szinten megnyitotta programját a nála diákmunkát vállalók irányában, és azóta is működteti. A program sikeres résztvevői részére az iskolaszövetkezet igazolja minimum 555 munkaóra ledolgozását és egy, a munkavállalással kapcsolatos elméleti teszt legalább 80%-os pontosságú kitöltését. Ez a minősített teljesítmény a majdani munkaadó számára hitelesen mutatja a már megszerzett tapasztalatot és tudást.

2011. novemberében, a Munkaerő-piaci kalauz nevű összetett programjával nyerte el a Fürge Diák Iskolaszövetkezet a CSR Hungary „közös felelősség – közös ügyek" kategória, „kultúra-oktatás" alkategóriájának díját. Az iskolaszövetkezet nagyszabású programot készített a 2011-es év elején, amely a középiskolások munkaerő-piaci tájékozottságát, tudását tervezte bővíteni. „A 2012-ben is folytatódó program célja, hogy a diákmunka-vállalás előtt álló fiatalok számára befogadható formában tegyük közzé a munka világával kapcsolatos lényeges információkat" – mondta Simon Balázs, az iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója. A nyertes programnak három eleme volt: első lépésben egy 24 oldalas munkaerő-piaci kalauzt készítettek, amely a munka világát érintő munkavállalói jogokat és kötelezettségeket közérthetően foglalja össze. A százezer példányban elkészült kiadványt részben rendhagyó osztályfőnöki órákon osztották szét a végzős diákok és osztályfőnökök között. Az oktatási intézmények tanrendjéhez és oktatási struktúrájához illeszkedő órákon a Fürge Diák szakértői tartottak interaktív előadást a diákoknak a munkáról, az egyéni jövőképükről, a beilleszkedésről, a munkavégzésről és az elvárásokról.

A munkaerő-piaci kalauzt a nyertes pályázat második elemeként a Fürge Diák 18 irodájának valamelyikébe betérő diákoknak a munkatársak automatikusan átadták, a kiadványra pedig a diákok körében legnépszerűbb közösségi oldalakon hívták fel a figyelmet. A Fürge Diák pályázatának harmadik eleme a különböző szervezetekkel való összefogást célozta meg. A komplex projekt márciustól májusig, valamint szeptembertől novemberig tartott. Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke is sikeresnek tartotta a programot. „A 2012-es évben is folytatjuk a diákok ismeretbővítését, ugyanis 18 éves működésünk alatt összegyűjtött tapasztalatainkat kötelességünk átadni a fiataloknak".

A programról bővebb felvilágosítás és előadás regisztráció:

Farkas Bálint
területi képviselet-vezető
Fürge Diák Iskolaszövetkezet
H-9024 Győr, Bartók B. u. 8.
Tel.: +36 96/517-618
Mob.:+36 70/338-7219
farkas.balint@furgediak.hu
www.furgediak.hu
www.facebook.com/furgediak

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai ízek, hazai tájakon

Süssön a nap vagy szemerkéljen az eső, egy biztos: lesz mire emlékeznünk, ha belekóstolunk itthon az őszbe. Tovább olvasom