Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Izgalmak és klasszikusok a győri filharmonikusoknál

Megkezdődött a bérletárusítás a Győri Filharmonikus Zenekar 2010/2011-es évadjára. A tavaly bevezetett hangversenysorozatok olyan sikert arattak, hogy a bevált struktúrán nem változtatnak: izgalmas zenei kísérletek, neves fellépők és bensőséges kamarakoncertek váltják egymást a színpadon.

A klasszikus repertoár és a zenei kísérletezés kedvelői egyaránt találnak csemegéket az új zenei évad kínálatában - ennek szellemében alakították ki egy éve a mára bevált új bérletrendszert. A négy bérlet közül kettő kifejezetten a „hagyományos" komolyzenei hangversenyek közönségét célozza meg, egy a fiatalabb zeneszeretőknek, egy pedig a kamaradarabok rajongóinak szól.

Ismerkedj könnyedén a komolyzenével!

A tavalyi évad talán legnagyobb kísérletének – s ma már elmondhatjuk, sikerének is -  a Varga Tibor-bérlet számított, amellyel a fiatalabb közönséget szerették volna becsábítani a Richter-terembe. Azokat, akikhez ugyan nem áll különösebben közel a komolyzene világa, de nyitottak az ismerkedésre, és szívesen belehallgatnának egy-egy „könnyebben emészthető" darabba. Ezért a megszokott nagyzenekari hangversenydarabok helyett a Varga Tibor-bérlet lazább, könnyedebb zeneműveket, a laikusok számára is ismerős dallamokat kínált – felcsendült például a Star Wars vagy a West Side Story zenéje is -, s más zenei műfajokból is hívott vendégelőadókat. Bár a kísérlettől maguk a zenekar vezetői is tartottak, az ötlet bevált: a koncerteket hamar megszerették azok is, akik egyébként nem váltottak volna jegyet a hangversenyekre – s ki tudja, sokan talán tovább is merészkednek a komolyzenével történő ismerkedésben… A Varga Tibor-bérlet idén is hasonló izgalmakat kínál a közönségnek, közös koncertet adnak például a Győr Symphonic Banddel, igazi örömzenét ígér a Hot Jazz Banddel történő zenélés, sőt, a Győri Balettel is bemutatnak egy közös produkciót. Utóbbi a Magyar Rapszódia bemutatója lesz, amely iránt már most nemzetközi érdeklődés mutatkozik.
A bérletsorozat névadójának-Varga Tibornak- a fia, a világhírű karmester Gilbert Varga is elfogadta a Filharmonikusok meghívását, decemberben fogja vezényelni a győri zenekart.

Bensőséges pillantás a kamarazenére

Egészen másfajta élményt kínál a Flesch Károly-bérlet, amelynek műsorát tavaly azzal a céllal alakították ki, hogy visszacsempésszék Győr zenei életébe a kissé elfeledett kamarahangversenyeket. A különleges, bensőséges hangulatot nyújtó koncerteket – amelyeket, ezt fokozandó, a volt Zsinagóga egyetemi hangversenytermében rendeznek - hamar megszerette a közönség. A sorozat 2010-2011-ben folytatódik: a közönség értékes zeneműveken keresztül ismerheti meg a kamarazene műfaját, a megszokottnál rövidebb, 60 perces hangversenyek alkalmával. Minden koncerten elhangzik egy „klasszikus" komolyzenei mű, mellette pedig alkalmanként egy-egy kortárs magyar darab is.

Neves vendégek, klasszikus darabok

S persze ne feledkezzünk meg a hagyományos hangversenyekről sem – ezeket a Nikisch Artur- és a Richter János-bérlet keretében hallhatjuk -, amelyek rangos fellépőkkel, neves zenészekkel kényeztetik a vájt fülűeket a Győri Filharmonikus Zenekar, és művészeti vezetőjük Berkes Kálmán jóvoltából. Itt lesz például Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső,  s tiszteletét teszi a győri színpadon a Festival Sinfonietta Linz is.

Akció: új vendégért 30% kedvezmény

A bérletek megvásárolhatók  a Richter-terem jegypénztárában (Győr, Aradi vértanúk u. 16.), ahol számos kulturális utalványt is elfogadnak. Most különleges akcióval várják a zeneszeretőket: azok a régi bérletesek, akik hoznak magukkal egy új bérletvásárlót, 30% kedvezményt kapnak saját  bérletük árából!

További részletek: www.gyfz.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovizsúr party: Nyerjen cd-t gyermekének!

A Kisalfold.hu és a Vasárnapi Kisalföld közös játékán most egy újabb cd-t nyerhet meg! Csupán egy… Tovább olvasom