Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hibák, melyeket 10 vállalkozásból 7 elkövet

Vállalkozást vezetni nem könnyű feladat: rengeteg szabály és adminisztrációs kötelezettség vonatkozik a cégekre, s akár egyetlen hiba is milliókba kerülhet! Már 2-3 alkalmazott foglalkoztatása is nagy odafigyelést, precíz dokumentációt igényel. Mire figyeljünk, hogy a szakhatóság ne minket bírságoljon?

Ha a munkáltató nem tartja be a jogszabályokban előírtakat, még ha ez nem is okoz balesetet, a munkavédelmi felügyelők enyhébb esetben szabálysértési, súlyosabb veszélyeztetésnél munkavédelmi bírságot alkalmazhatnak. Bár a cégek többsége mindkettőben bízik, sem a cég árbevételétől, sem a tevékenységétől nem függ a bírság mértéke.

Az ellenőrzés számos területre irányulhat. Biztosítottak-e a helyszínen a munkavédelem feltételei? Van-e munkahelyi kockázatelemzés dokumentáció, valamint a munka- és tűzvédelmi oktatásokat igazoló jegyzőkönyv? Betartják-e a a munkavállalók és a munkáltatók munkavégzéssel kapcsolatos kötelezettséget? Vizsgálhatják továbbá a munkahelyek létesítését, védőeszközök meglétét, a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint az esetleges balesetek körülményeit.

A munkáltató legfontosabb munkavédelmi feladatai:
– Megfelelő létszámú és megfelelő képzettséggel rendelkező embert alkalmazni
– Munkavédelmi oktatásokat tartani a munkavállalók részére
– A munkavédelmi szaktevékenység ellátására szakembert megbízni
– A munkahelyet, eszközöket, berendezéseket, technológiát rendszeresen felülvizsgáltatni, ellenőriztetni
– A munkabalesetet, fokozott expozíciót, foglalkozási megbetegedést kivizsgáltatni, bejelenteni, nyilvántartásba venni
– A kockázatok csökkentésére intézkedéseket hozni, a fennmaradó kockázatot értékelni

Nézzük át számokban is a bírságokat! A munkavédelmi bírság alapösszege a súlyosan veszélyeztetett munkavállalók esetén: 50 ezer Ft például egy 5 fős cégnél olyan dokumentációs hiányosságot észlelnek, amely minden egyes dolgozót veszélyeztet (pl. kockázatértékelés), akkor a büntetés összege: 5 x 50 ezer forint! A bírság teljes összege 10 millió forintig terjedhet. A munkavédelmi hatóságnak lehetősége van a bírság mértékének változtatására, ha például az ellenőrzést megelőző két éven belül már szabott ki munkavédelmi bírságot, akkor a bírság mértékét másfélszeresére emeli meg. Vigyázat! A munkavédelmi bírsággal a cég felkerül a Munkavédelmi Szakhatóság nyilvános feketelistájára, ami két év kizárást jelent a rehabilitációs pályázatokból!

Kereskedésünk egyik legdinamikusabban fejlődő területe a munkavédelmi cikkek forgalmazása. Az egyéni védőfelszerelések, mint például légzésvédők, fültokok, védősisakok, védőszemüvegek mellett nagy választékban kínálunk munkaruhákat, védőlábbeliket, védőkesztyűket. A kínálatot kiegészítik testhevederek, zuhanásgátlók, biztosítókötelek, jelzőszalagok, mentőládák, tűzvédelmi eszközök, tűzoltó készülékek és alkoholszondák. Munkaruházataink hímzését illetve szitázását is vállaljuk.

Keresse fel boltunkat és segítünk az egyéni védőeszközök helyes kiválasztásában:
Pero-Safe Kft. - 9028 Győr-Kismegyer, Szent Imre u. 179.
www.perosafe.hu , +36 30 520 1899

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tökéletes ajándék kicsiknek és nagyoknak!

Ezen a héten nagyszerű ötleteket talált a Tchibo arra a dilemmára, hogy mivel lepjük meg a kicsiket… Tovább olvasom