Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Ha benőtt a lábköröm (X)

A benőtt lábköröm nagyon gyakori, rendkívül fájdalmas és kellemetlen betegség. A gyakorlott pedikűrösök ilyen esetben a körömszabályozó spangetechnikát alkalmazzák, amely operáció helyett tehermentesítéssel oldja meg a problémát.

Benőtt lábkörömről akkor beszélünk, amikor a köröm oldalsó szélei a körömsáncba nyomulnak. Oka lehet a szűk, hegyes vagy nagyon lapos cipő viselése, a köröm helytelen levágása, emellett a láb deformitásai is hajlamosítanak ilyen elváltozásra. Leggyakrabban a nagyujjon fordul elő.
A hagyományos műtét eleinte csak fájdalmat okoz, majd következik a gyulladás, gennyesedés és vadhúsképződés. Az okokból is látjuk, milyen fontos a megelőzés: a kényelmes lábbeli viselése és a korrekt körömápolás. Amikor az érintett felkeresi az orvosát, az gyakran operációt javasol. A műtéti eljárás, de már maga az érzéstelenítés is nagy fájdalommal jár. A zárt cipő viselése hosszú ideig nem lehetséges, többnapos munkakiesést von maga után. Sajnos, az utóvérzés is gyakori.
Új technika a körömszabályozás. A lábápolók körömszabályozást alkalmaznak. A beteg körömlemez formálása spangéval (spange = kapocs, pánt) történik, amely az emelő teherkarelvet alkalmazza. A kapocs tehermentesíti a körömperemet, és a panaszok azonnal csillapodnak. A spangekezelés ötlete a fogszabályozásból származik, R. Fraser skót fogtechnikus vezette be 1964-ben.

A kezelés nincs korhoz kötve, cukorbetegek kezelésére is kiválóan alkalmas, hisz segítségével a műtét elkerülhető.

Egyik legismertebb módszere a 3 TO spange, amely jól alkalmazható gyulladt körömbenövés esetén is, felépítéséből adódóan minden körömre alkalmas. Anyaga műtéteknél is alkalmazható rugalmas nemesacél, tehát nem léphet fel allergiás reakció. A spange nem zavaró, és lényegesen kevesebb fájdalommal jár, mint az operáció. Míg a műtét után átlagban 19 nap elteltével hordható újra zárt cipő, addig a spangéval 1 nap után.

De Jong Edit kéz- és lábápoló

Érdeklődni a 20/3105-545-ös telefonszámon lehet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen CD-t gyermekének!

Játsszon és nyerje meg gyermekének a Gyerekkarácsony EXTRA című CD-t! Csupán egy kérdésre kell jól… Tovább olvasom