Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Győri Tavaszi Fesztivál 2008 - részletes programok

A Tavaszi Fesztivál programjai.Kattintson a képre a nagyításhoz!


Weöres Sándor extravagánsan: Március 30., Richter Terem
Palya Bea Psychéje

Pár év alatt hazánkban is igazi sztár lett. Külföldön már korábban az volt. Az énekesnő Weöres Sándor művét adja elő, és ez olyan izgalmas zenei és irodalmi csemegét ígér, amelyhez fogható kevés van.

Boszorkányos tekintet
Magyarország ifjú népdalénekesnője 2007. május 13-án a Művészetek Palotájában rendezett telt házas koncertjével helyrebillentette az arányokat: ma már legalább annyian kíváncsiak a tradicionális népzenére, mint a nótarádióra. Palya Bea boszorkányos tekintetű falusi lányból lett Európa-szerte ismert világzenei előadó: kedvenc zenészeivel készített negyedik lemezét egy neves francia kiadónál, a Naive-nál jelenteti meg, Tony Gatlif legújabb filmjében, a Transylvaniában énekes-táncos szerepet játszik, ráadásul itthon ő volt a 2007-es év esélyegyenlőségi nagykövete. (est.hu)

Őszinte, tiszta, közönségbarát előadó, aki szereti az embereket, és művészetéért, tisztaságáért őt is szeretik.

Indiai énekes tanította

Palya Bea kora gyermekkorát a Pest megyei Bagon töltötte, a falu tánccsoportjában táncolt és énekelt. Az Apáczai Csere János Gimnázium elvégzése után, 1994-től az ELTE néprajz szakára járt. 2002-ben szerzett diplomát.

1992-től a Zurgó együttes, 1996-tól a Laokoón csoport énekese volt. 1997-től 2002-ig Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának tagja, időközben pedig 2000-ben Monori Andrással megalapította a világzenei Folkestra együttest. 2002-ben a budapesti Francia Intézet ösztöndíjasaként Párizsban tanult Kakoli Sengupta indiai énekesnél. Hazatérve, 2003-ban megkezdte szólista karrierjét. 2005-ben megalapította saját együttesét (Palya Bea Quintet együttes), s velük koncertezik bel- és külföldön egyaránt, de szólóban is gyakran fellép.
Sokoldalú előadó, jobbára magyar, cigány és bolgár népzenét ad elő, de közreműködött egyéb műfajokban is (világzene, jazz). Népzene-előadói munkássága mellett Weöres Sándor kitalált XIX. századi költőnője, Psyché frivol verseit is előadta Gryllus Samu megzenésítésében. 2002-ben Artisjus-díjas lett.

Belépőjegyárak: 1900 Ft, 2200 Ft

*****

És Rómeó és Júlia

Ketten vannak a világot jelentő deszkákon. Összesen ketten. Shakespeare világát jelentik. Egy halálra ítélt, halhatatlan szerelem történetét. Ám Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter nem csak a szerelmespárt alakítják. Varázsos játékukkal életre keltik egész Veronát. Testük egyben a díszlet is. Gesztusok, mozdulatok fantáziadús jelrendszerével változnak egy pillanat alatt figuráról figurára. Öntörvényű, lázas száguldás egy drámaköltő zseni kottája alapján.

Rómeó és Júlia már járt Győrött a Richter Teremben. Alig volt hihető, hogy két ember tulajdonképpen eszközök nélkül életre kelthet egy olyan remek és olyan ismert történetet, mint Shakespeare egyik halhatatlanja. És mégis. A csoda akkor is megtörtént és megtörténik várhatóan most is.

*****

Jubileumi Ghymes-koncert: Március 26., Richter Terem
A muzsika energiája


Az évforduló jegyében telik a 2008-as év a Ghymes együttes számára, a koncertsorozat állomásaként március 26-án fellépnek a győri Richter Teremben is. A 25. jubileumi műsort a zenekar a legszebb és legkedveltebb dalaiból állította össze a győri közönség számára.

Az 1983-ban alakult együttes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ennek szolgál kiegészítéseként Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A Ghymes együttes Szarka Gyula vezetésével olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult 1983-ban a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régi zenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gimes községben rendezett ifjúsági táborban tartották. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették.

Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a „Ghymes-zene". A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellett (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés.
Zenéjük ars poeticája a muzsika egyetemessége. Muzsikájuk azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak (Japán, Irak, Jordánia, Finnország).  A Ghymes együttestől zenét kért és kapott már a budapesti Nemzeti Színház (Szent Péter esernyője, 1996) és a Komáromi Szabadtéri Színház (Életeink, 1995).  Emellett az együttes öt aranylemez (Bennünk van a kutyavér, Tűzugrás, A nagy mesealbum II., Éghymese, Mendika) és hét platinalemez (Rege, Smaragdváros, A nagy mesealbum, Héjavarázs, Bakaballada, Csak a világ végire, Messzerepülő) tulajdonosa.


– Nagy örömmel térünk vissza Győr városába, a zenekar egyébként is sokat jár és járt is itt. Mindig szívesen lát minket a győri közönség, és ez nagyon jó érzés nekünk a fellépések alkalmával. A koncerten az utolsó 4–5 lemezünk legjobb dalait válogatjuk össze. Mostanában nagyon elfoglaltak vagyunk, a jubileum rengeteg koncerttel jár. Most fogunk zenélni Varsóban, majd Szentendrén. A győri koncert után két nappal pedig már Debrecenbe várnak minket. Reméljük, Győrben is telt házas közönség előtt szerepelhetünk – mondta el Szarka Gyula, az együttes frontembere. 

Belépőjegyárak: 3100 Ft, 3500 Ft

*****

Március 14., 20 óra, Under The Bridge
I. Győri Reggae Rege

Olyan nevekkel találkozhatunk ezen a különleges fesztiválon, mint a világhírű Riddim Colony, Copy Con, Connections. A zenei érdekességek és a ritmusok varázsa garantált tehát!

A reggae műfaj egyre népszerűbb a nagyvilágban és hazánkban is. Most e műfaj legjelentősebb képviselői látogatnak Győrbe egy felejthetetlen este erejéig. A koncertek után Titi, valamint a Sound Sistaz Lipi Brownnal és KRSA-val kiegészülve cserélgeti a lemezeket. A Győri Tavaszi Fesztiválok történetében először rendezik meg a Reggae-regét, amely most reggelig tartó jó hangulatot garantál azoknak, akik megváltják belépőjüket.

Belépő: 1200 Ft

*****

Március 28–29., Richter terem, Rómer-ház, Belvárosi utcák
Ütősök fesztiválja

Nagy hagyományokkal rendelkező, önálló fesztiválként helyét megálló eseménysor a két napig tartó ütősfesztivál.

A fesztivált még a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központban megálmodó, annak szervezésében aktív szerepet vállaló Győri Ütő-
együttes jelenlegi vezetője, Papp Balázs szerint kiváló program állt össze idén is.

„Szerencsés, hogy a kiváló fellépők színes és érdekes, de mégis kibírható ideig tartó programokkal készültek. A nézőknek így nem kell attól tartaniuk, hogy valamelyik este túl hosszúra sikerül. A mi részünkről a rendelkezésünkre álló harminc percben játszunk Haydn-darabot, klasszikus ütősrész is lesz, és ahogyan tőlünk már megszokhatták a zenét szeretők, kicsit elkalandozunk a népzene irányába. A Kecskés tánchoz nem csupán a hangszereink, de táncosok is kellenek. Ők megmutatják, mit jelent a ritmus, ha az valakinek nem csupán a kezében, de a lábában is benne van."
Belépőjegyárak: diák 1000 Ft, napijegy 2200 Ft, 500 Ft, bérlet 3200 Ft.

*****

Március 28. Ritmo Samba Batucada Band

A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének ütőhangszeres kamaraegyüttese
Győri Ütőegyüttes
Zsoldos Béla Vibrafonia – utazás a vibrafon körül
Nemzetközi Diaporáma Napok vizualizációja
Birta–Szendőfi duó
Billy Cobham (USA)

Március 29. Nemzetközi Diaporáma Napok vizualizációja
Szaniszlo New Vibe Project Duet – vibrafonkoncert
Balázs Elemér Group
Jorge Bezerra (BRA) + Vasvári Pál Trió (HU)
Amadinda Ütőegyüttes
Az Amadinda Ütőegyüttes előadása a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye a Mol és az OTP Bank támogatásával.
03. 29., 15.00, Rómer-ház: Workshop Balázs Elemérrel
03. 28–29., 16.00–22.00, Richter Terem előtere: ütőshangszer-kiállítás és -bemutató

*****

Bluesest: Március 17., Richter Terem, 19.00
A blues nagyjai

Igazi nemzetközi bluescsemege Győrben, eddig még nem hallott felállásban. Az amerikai Big Daddy Wilson jól ismert név Magyarországon is. Idestova 4–5 éve visszatérő vendége a legjobb fesztiváloknak és kluboknak. Az eddigiektől eltérően egy igazi All Stars csapat részeként teszi tiszteletét hazánkban. Ripoff Raskolnikovval évek óta tisztelik egymás munkáját, de eddig még nem adódott lehetőség a közös muzsikálásra. A duó hazánk első számú blueszongoristájával, Nagy Szabolccsal egészül ki. Műsor: tradicionális blues soul- és gospelzeneelemekkel.
Belépő: 2200 Ft

*****

A Mol kulturális hídjai

Molnár-Bánffy Kata

Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatát, a tavaszi fesztivált támogatja a Mol. 
A Mol-cégcsoport szponzorációs vezetője, Molnár-Bánffy Kata megkeresésünkre elmondta, számukra nagyon fontos a kultúra támogatása. Mint az európai régió sok országában jelen lévő társaság tenni szeretnének azért, hogy az itt élő népek között hidakat építsenek, és erre a zene, a tánc, az irodalom, a művészet, a fesztiválok kiválóan alkalmasak lehetnek. Egyébként büszkék arra, hogy ők, akik valamilyen formában szinte minden hazai háztartásban jelen vannak valamilyen szolgáltatásukkal, a cégcsoportjuk éves nettó profitjának egy százalékát elköltik a különböző társadalmi célú szponzorációkra, támogatásokra.
A tavaszi fesztivál támogatásában a két legnagyobb magyar vállalkozás összefogása (Mol és OTP) példamutató lehet.

*****

Segítő OTP

Németh József

Az OTP Bank Észak-dunántúli régiójának ügyvezető igazgatója, Németh József szerint szükséges, hogy a nagyvállalatok egyre inkább részt vegyenek a társadalmi felelősségvállalásban, támogassanak sok emberhez eljutó eseményeket. Bár a tavaszi fesztivált nem a regionális igazgatóság, hanem a központ támogatta, természetesen az OTP Bank közös támogatási elveinek megfelelően. Hazánk legnagyobb pénzintézete a kultúra támogatására különösen nagy hangsúlyt fektet.
– Bár a támogatások mértéke általában nem nyilvános, talán nem tévedünk, ha közel milliós nagyságrendre tippelünk. A kérdés az, milyen elvek alapján döntik el a támogatottak körét.
– 2008-ban a korábbiakhoz képest új alapokra helyeztük támogatási rendszerünket, melyet idén is folytatni kívánunk. Meghatároztuk azokat a számunkra fontos értékeket, melyeket támogatási koncepciónk követni kíván. Ezen értékek közé tartozik a  junior korosztály, a segítséggel élők támogatása, a környezetvédelem és természetesen a  kultúra felkarolása is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen mozijegyet a 27 idegen igen c. filmre!

Játsszon velünk és nyerjen mozijegyet a 27 idegen igen című film premier előtti vetítésére! Nem kell… Tovább olvasom