Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fekete sárkány: mi van az ijesztő név mögött?

Fű, te gyönyörű: ezer féle teának tízezer féle változata lehet.
"Mióta külön úton jár a világ és én, kenyerem kevés és száraz. De teám levelét távol, Keleten szorgos kezek szedték és válogatták. Teamesterek, értők tették, hogy zöld maradjon, s ha iszom, ízén egyszerre érezhessem a Nap és az árnyék változását fölötte, hegy magasát s a talaj nedveit, melyek bokrába felszívódtak, s tűnődni késztetnek, hogy ujjaim mint hagyhatnák nyomuk a Föld agyagján." Györe Imre: Ezer tea
A teáról szóló cikksorozatunkban korábban szó volt róla, hogy a teacserjéről leszedett levelek feldolgozási módja sokféle, s ugyanabból a levélből készülhet zöld tea, oolong, sárga tea, és fekete tea is. Hogyan készül az oolong és a sárga tea, a teafélék széles kínálatának ezen különleges illatú és zamatú élvezetes változta?

Az oolong elnevezés (kínaiul: ou long, kiejtése: ulong) Kínából származik, jelentése: „fekete sárkány". Ijesztő neve ellenére semmi kellemetlen nincs benne. Aromáját és beltartalmi értékét tekintve valahol középen helyezkedik el a zöld és a fekete tea között. Ezen teafajtákhoz képest újdonságnak számít, hiszen végleges feldolgozási módja a 19. század közepére alakult ki. A részleges autooxidáció ellenére a sárga tea valamivel erőteljesebb ízű és színű, mint a zöld tea, de lényegesen finomabb aromájú a feketénél. Polifenol készlete szegényesebb a zöld teákénál, de lényegesen dúsabb a feketékénél.

A sárga tea szinte ugyanaz, mint az oolong, de fontos tény, hogy nem minden oolog tea sárga tea, és ugyanez fordítva is igaz. Az eltérés nem nagy, - mindegyik félig fermentált tea, - a különbség azon múlik, hogy a fermentációt (jelentése enzimes erjesztés) mikor szakítják meg és szárítják meg az ebben az állapotban lévő teát, valamint abban, hogy egyes oolong teák erjesztése lehet késleltetett is.

A tea erjesztése 4-24 órás folyamat lehet fajtáktól függően. Gondoljunk csak bele, hogy e széles időtartamon belül hányféle oolong és sárga tea állítható elő, gazdagítva ezzel a teafélék széles spektrumát! Egyes fajták közelebb állnak a zöld teához, mások a fekete tea ízeihez hasonlítanak jobban. Úgy is mondhatnánk, a sárga és az oolong tea már nem zöld, de még nem fekete.

Színük, ízük, aromáik változatosságában, zamatuk keveredésében, és az antioxidáns hatóanyagok valamint a tein mennyiségében is különböznek.

A legfontosabb sárga és oolong teákból néhány: China Oolong, Ceylon Curl Green, Sumatra Oolong Barisan, China Yellow Big Leaf, Tie Guan Yin, Tung Ting, Bio China Oolong Kwai Flower.

Íme tehát a bizonyíték, hogy igaz lehet egy kínai teatudós Lu Ju állítása: „ezer féle teának tízezer féle változata lehet."

Illusztráció
Illusztráció

Olvasóink írták

  • 2. myastheniagravis 2012. augusztus 01. 18:00
    „Mankapunka.
    Akkor szívd.”
  • 1. Mankapunka 2012. augusztus 01. 15:47
    „Már csak egy papírba kell betekerni,és elszívni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forma1 Plusz Hétvége a győri Mobilisben

A Formula 1 Magyar Nagydíj hétvége a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban is a versenyzés jegyében telik. (x) Tovább olvasom