Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Európa jövőjét érintő kérdéseket vitattak meg egymással diákok és európai parlamenti képviselők

Az Európai Parlament (EP) három - magyarországi, ausztriai és szlovákiai - Tájékoztatási Irodája határközi Állampolgári Fórumot rendezett november 11-én, Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. A három ország oktatási intézményeiből érkező fiatalok a munkahelyteremtés és a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem témakörében az Európai Unió legaktuálisabb kérdéseiről kérdezhették a meghívott európai parlamenti képviselőket. A fórum kiemelt témái mellett figyelmet kaptak a jövő évi európai parlamenti választások is.

"Európa jövője: Foglalkoztatás. Foglalkozzunk vele! Fókuszban a fiatal generáció" - az Európai Parlament magyarországi, ausztriai és szlovákiai Tájékoztatási Irodáinak közös fórumán a fiatalokat foglalkoztató fontos kérdések kerültek a középpontba. A győri Széchenyi István Egyetemen megrendezett fórumra a három ország középiskolásai és egyetemistái érkeztek. A helyszínen feltett, a videón bejátszott és a közösségi média felületein érkezett kérdésekre a helyszínen válaszoltak a meghívott európai parlamenti képviselők.


A három irodavezető köszöntőjét követően Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora nyitotta meg a rendezvényt, hangsúlyozva a fiatal generáció szociális felelősségvállalásának jelentőségét a munkanélküliség elleni küzdelem terén.BAUER Edit (EPP, Szlovákia) a pályakezdők munkanélküliségének okairól beszélt, megemlítve azt a tényt, hogy a munkanélküliségi ráta tagországonként változó. A munkaerőpiac jelenlegi helyzetével kapcsolatban kiemelte a szakképesítések és diplomák kölcsönös elismerésének fontosságát és hangsúlyozta, hogy sokan olyan szakmákra készülnek, amelyek iránt csekély a kereslet. Bauer Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a munkanélküliség óriási méreteket ölt, Európa-szerte két millió szabad munkahely van, leginkább a munkaerőpiaci kínálat és kereslet eltérése miatt.


JÁRÓKA Lívia (EPP, Magyarország) a fiatal generációt érintő legfontosabb problémákról, az unió összes tagállamában érzékelhető kirekesztettségről, a legkiszolgáltatottabb csoportok problémáiról és a jövő generációjának a szülők iránti kötelezettségeiről is beszélt. Hangsúlyozta, hogy a fiatal generációnak a szociális Európát a társadalom legsebezhetőbb rétegeiben is meg kell megteremtenie. A magyar fiatalok helyzete kapcsán kijelentette, hogy Magyarországon jelentős változások zajlottak le az oktatás területén az EU-csatlakozás óta, hiszen az oktatás területén megnövekedtek a fiatalok számára elérhető lehetőségek.


Katarina NEVEĎALOVÁ (S&D, Szovákia) az új Erasmus + programot mutatta be a résztvevő hallgatók számára és hangsúlyozta, hogy az unió szélesebb körben teszi hozzáférhetővé az eddig csak egyetemisták számára nyitott Erasmus programját a következő finanszírozási ciklusban. A képviselő kiemelte, hogy a fiatal generációnak készen kell állnia arra, hogy folyamatosan - élethossziglan - fejlesszék szakmai tudásukat és képességeiket. A képviselő hozzátette, hogy az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt érdemes alaposan felmérni és tájékozódni a munkaerőpiac helyzetéről.

Heinz K. BECKER (EPP, Ausztria) - aki sajnos nem tudott személyesen részt venni a rendezvényen -, egy korábban rögzített video üzenetben kiemelte a szakképzettségek elismertetésében elért előrelépés jelentőségét. „Hatalmas európai siker, hogy az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta az európai szakképesítések elismeréséről szóló irányelvet. Több mint 800 szakma gyorsabban és könnyebben ismertethető el a munkavállaló hazáján kívüli munkavállaláskor."- hangsúlyozta a képviselő.

A rendezvény moderátora Bakos Piroska, a magyar uniós elnökség korábbi szóvivője, külpolitikai újságíró volt.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodái által szervezett fórum ideális lehetőséget biztosított arra, hogy a középiskolások és egyetemisták európai parlamenti képviselőkkel találkozhassanak és megvitathassák a hétköznapi életet leginkább érintő kérdéseket. A diákok a szakképesítések elismeréséről, a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről és az Erasmus+ programról kérdezték a résztvevő EP-képviselőket. 
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseppnyi Olaszország Győrben a Palla D´oro étteremben!

Olasz szakácsunk Bello Fábió és házunk séfje Nagy Máté István csapatával új ízekkel új ételeket… Tovább olvasom