Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Dizájnban versenyeztek - fotók

Mi a közös a gekkóban, a gepárdban és a cápában? Mindhárom mintaként szolgálhat a járműdizájnerek számára, amit a Mobilis Design Hétvége ifjú tehetségei be is bizonyítottak. (x)
A járműipar egy különleges területe, a dizájn volt a témája a Mobilis háromnapos rendezvényének, amelyen középiskolások bizonyíthatták kreativitásukat és tehetségüket.

A győri Felfedezések Háza a Széchenyi Egyetemmel közös projektje keretében rendezte meg az eseményt, melyre a „beugró" egy pályázat volt, melyen egy tetszőleges autót kellett megtervezni, majd rajzban és valamilyen más tetszőleges technikával prezentálni. A legjobb tizenkét pályázó hat győri iskolából érkezett, ők vehettek részt azon a háromnapos járműdizájn-műhelyen, amelyen a szakma hazai legjobb szakembereinek útmutatásával ismerkedhettek meg az autótervezés alapjaival.

Mobilis Design Hétvége

A cél az volt, hogy a járműipari szakmák népszerűsítését felkaroló Mobilis bemutassa: a műszaki pálya sem zárja ki a művészi kreativitást, sőt, nagyszerűen kiegészíthetik egymást, speciális karrierlehetőséget kínálva a fiataloknak. Az is kiderült a középiskolásoknak tartott előadásokon, hogy a járműtervezés elsajátításához – a közhiedelemmel ellentétben – nem kell külföldre utazni, hiszen számos tehetséges, hazai képzést kapott szakember megtalálta az utat és sikerrel dolgozik ezen a különleges szakterületen.

Ezt megerősítették a MOME – a terület hazai formatervező-oktatásának fellegvára – előadónak felkért oktatói és végzett, máris szép pályát befutott egykori hallgatói is. Szó volt arról is, milyen külföldi karrierlehetőség rejlik a járműdizájnban, valamint a sebesség és a formatervezés kapcsolatáról is. –

Nem csoda, hogy az ipari formatervezés egyre több fiatalt mozgat meg, hiszen a dizájn, a funkciót és a praktikumot az esztétikummal ötvöző megjelenés komoly szempont, bármit vásárol az ember, az autótól a sporttáskán át a távirányítóig. Innen pedig csak egy lépés, hogy a dizájn és a hazai szakemberképzés elengedhetetlen feltétele annak, hogy eladható, külföldön is piacképes magyar termékek szülessenek... – mondta Szilasi Péter Tamás, a Mobilis igazgatója.A dizájn workshop a bevezető elméleti előadások után igazi kihívást tartogatott a résztvevőknek: csapatokba osztva kellett járművet tervezniük és modellezniük, egy-egy állat tulajdonságait véve alapul.

A gekkó, a gepárd és a cápa formája, vonalai alaposan megmozgatták az ifjú kreatív elméket, akik egy-egy szakember mentor irányítása alatt előbb rengeteg rajzot, majd tényleges, kézbe vehető modellt készítettek. Volt, akit az inspirációként kapott élőlény áramvonalas teste, mást karakteres arcvonásai ihlettek meg; akadt, aki modellezőhabból faragta ki, s olyan is, aki agyagból formázta meg a jövő általa megálmodott járművét.

A workshopon nemcsak a járműtervezés, hanem a kreatív műhelymunka alapjaiból is ízelítőt kaptak a diákok, egy kicsit belekóstolva abba, hogyan zajlik „nagyban" a valódi alkotómunka a járműtervezésben.

A program sikerességét – a hétvége alatt született töménytelen mennyiségű skicc mellett – az is bizonyítja, hogy az előadó szakemberek szerint a résztvevő középiskolások fele elég tehetséges ahhoz, hogy sikerrel próbálja ki magát a járműipar e különleges ágában. Külön öröm volt a szervezőknek, hogy a műszaki témájú feladat ellenére a nyolc fiú mellett négy lány is volt a legjobbak között.

A Mobilis Design Hétvége természetesen a nagyközönség számára is kínált érdekességet; a már megszokott tudományos szombat programjai, kísérleti bemutatói mellett a látogatók bepillanthattak többek között a középiskolás járműtervező csapatok lázas munkájába. Az autóterveket és -modelleket egyébként november végéig bárki megtekintheti a Mobilis interaktív tudományos központban.

Mobilis

Győr, Vásárhelyi P. u. 66.

Tel.: 96/618-111

www.mobilis.gyor.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulásom története - A gyötrődés és fájdalommentes életet választottam, nagyon kellett a segítség!

Ők keresték a gyógyulás egyéb lehetőségeit és meg is találták! S hogy mi jelentette a kiutat? A… Tovább olvasom