Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 5. rész

Tavaly egyetlen vonat már szűknek bizonyult: ezért a tizenhárom kocsis, némi híján kilencszáz utast szállító Székely gyors mellett egy újabb zarándokvonat indult Csíkba, majd a Gyimesekbe: a maga nemében egészen különleges Csíksomlyó expressz.


Zarándokvonatok Erdélyben

5. rész: a Csíksomlyó expressz

Tavaly egyetlen vonat már szűknek bizonyult: ezért a tizenhárom kocsis, némi híján kilencszáz utast szállító Székely gyors mellett egy újabb zarándokvonat indult Csíkba, majd a Gyimesekbe: a maga nemében egészen különleges Csíksomlyó expressz. 

Különleges, mert Magyarországról induló, magyar mozdony húzta különvonat még soha nem tett meg egyvégtében ekkora utat: Sopron és a célállomás Madéfalva között 1040 kilométer a távolság! És ha úgy tetszik: belföldi viszonylaton… A Liszt Ferenc emlékév alkalmából a Csíksomlyó expressz vonatát saját személykocsijaiból kiállító Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. a nagyteljesítményű villamosmozdonyt a nagy magyar zeneszerzőnek, Liszt Ferencnek az egész járművet díszítő portréjával látta el. 

A zarándokvonat a tavalyival megegyező útirányon, a Maros és az Olt völgyében, az Arad–Déva–Gyulafehérvár–Tövis–Segesvár útvonalon éri el Brassón túl a Székelyföldet. A vonat nem Budapestről (!), hanem Sopronból indul (június 10-én, a hajnali órákban), így a megyénkből is könnyen lehet az úthoz csatlakozni. Felszállási lehetőségek: Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, valamint Budapest-Keleti pályaudvar, Szolnok és Békéscsaba.

A Csíksomlyó expresszre még lehet jelentkezni: utasai alcsíki, vagyis a Csíkszeredától délre fekvő falvak székelyeinek vendégszeretetét fogják  élvezni. Az utazás másnapján, június 11-én a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz mindössze néhány perc különbséggel, délelőtt fél tíz tájban fut be a szeredai vasútállomásra, és zarándokai közös keresztaljjal, együtt vonulnak fel a csíksomlyói mise színhelyére.  

 

Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a kisalfold.hu közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a. (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 25. Eredményhirdetés a kisalfold.hu portálon: május 30.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először

b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely

c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Liszt mozdony
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es

d. Melyik erdélyi városhoz van legközelebb Csíksomlyó?
1 Székelyudvarhely
X Marosvásárhely
2 Sepsiszentgyörgy

e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak jó gumival biztonságos a közlekedés!

Most érdemes gumit vásárolni a Marosi gumiszervizben, mert a
biztonságos jó minőségű márkák, itt… Tovább olvasom