Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 5. rész

Tavaly egyetlen vonat már szűknek bizonyult: ezért a tizenhárom kocsis, némi híján kilencszáz utast szállító Székely gyors mellett idén egy újabb zarándokvonat indul csíkba, majd a Gyimesekbe: a maga nemében egészen különleges Csíksomlyó expressz.

Zarándokvonatok Erdélyben

5. rész: a Csíksomlyó expressz

Tavaly egyetlen vonat már szűknek bizonyult: ezért a tizenhárom kocsis, némi híján kilencszáz utast szállító Székely gyors mellett idén egy újabb zarándokvonat indul csíkba, majd a Gyimesekbe: a maga nemében egészen különleges Csíksomlyó expressz.

Különleges, mert Magyarországról induló, magyar mozdony húzta különvonat még soha nem tett meg egyvégtében ekkora utat: Sopron és a célállomás Madéfalva között 1040 kilométer a távolság! És ha úgy tetszik: belföldi viszonylaton… A Széchenyi-emlékév alkalmából a Csíksomlyó expressz vonatát saját személykocsijaiból, illetve a MÁV Nosztalgia Kft. étkező- és büfékocsijából kiállító Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. a nagyteljesítményű villamosmozdonyt a legnagyobb magyar portréjával, a Széchenyi Lánchíd távlati felvételével és a nagycenki Széchenyi-kastélyt ábrázoló, nagyméretű, az egész járművet díszítő matricával látta el. A GYSEV Széchenyi-mozdonyán olvasható a híres idézet részlet is: „Merjünk nagyok lenni...!"

A zarándokvonat új útirányon, a Maros és az Olt völgyében, az Arad–Déva–Gyulafehérvár–Tövis–Segesvár útvonalon éri el Brassón túl a Székelyföldet. A vonat nem Budapestről (!), hanem Sopronból indul (május 21-én, hajnali 3:20-kor), így a megyénkből is könnyen lehet az úthoz csatlakozni. Felszállási lehetőségek: Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, valamint Budapest-Keleti pályaudvar, Szolnok és Békéscsaba.

A Csíksomlyó expresszre még lehet jelentkezni: utasai alcsíki, vagyis a Csíkszeredától délre fekvő falvak székelyeinek vendégszeretetét fogják élvezni. Az utazás másnapján, 22-én a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz mindössze öt perc különbséggel, délelőtt fél tíz tájban fut be a szeredai vasútállomásra, és zarándokai közös keresztaljjal, együtt vonulnak fel a csíksomlyói mise színhelyére. 

A GYSEV a Széchenyi emlékév alkalmából feldíszített villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó  expressz élén (fotó: Nagy Tamás)
A GYSEV a Széchenyi emlékév alkalmából feldíszített villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén (fotó: Horváth Norbert)


Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezői, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó értékes nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Székely gyors, 1387 Budapest, postafiók: 1015 (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: info@szekelygyors.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 14. Eredményhirdetés a Kisalföldben: május 15.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először


b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely


c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Széchenyi emlékév alkalmából felmatricázott
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es


d. Melyik erdélyi megyében található Csíksomlyó?
1 Maros
X Kovászna
2 Hargita


e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holnap vállalkozói az életnek tanulnak

Bizonyára ön is ismeri azt a helyzetet, amikor a nagybetűs életbe kikerülve döntéseket kell hozni,… Tovább olvasom