Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 4. rész

Az első magyar erdélyi zarándokvonat névadója az Észak-Erdély visszacsatolásakor Sepsiszentgyörgyig közlekedő gyorsmotorvonat – 2008-as életre hívója pedig a gyimesbükki MÁV-őrház felújítást követő átadó ünnepsége.

Zarándokvonatok Erdélyben

4. rész: a Székely gyors

A székely gyorsmotorvonat 1943. július 1-je és 1944 nyara között közlekedett menetrend szerint, méghozzá Kolozsvár, Dés, Déda, Maroshévíz, Gyergyószentmiklós, Marosfő, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy megállásokkal. Odafelé a Nyugati pályaudvarról 11 óra 2 perc, visszafelé 10 óra 44 perc volt a menettartam – a korabeli székely gyorsmotorvonat mindössze 26 percet tartózkodott az állomásokon.

Mai utódja a vasúthoz közeli Indóház magazin köreiből származik. Miután a Gyimesek egyik magyarországi „védnöke", a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a gyimesbükkiek kezdeményezésre elkezdődött a romos bakterház renoválása, és egyre közeledett az átadás napja, nevezett periodika szerkesztőiben merült fel a gondolat: a Budapesttől nyolcszáz kilométernyire fekvő történelmi határra különvonattal, az új Székely gyorssal kell elmenni...

És lázas szervezőmunkát követően május 9-én mintegy ötszáz utassal a fedélzetén elkezdődött a csodák négy napja: élén a koronás címeres acéllovaggal a Székely gyors teljesítette küldetését. Hatvannégy év elteltével visszhangozták ismét a Királyhágó sziklái magyar vonat kerekeinek csattogását, százak csodálták a folyosón állva a dúsvízű Sebes-Kőröst, amelynek partján Sárdy János szerelmet vallott a Kalotaszegi Madonnának. Gyergyószárhegytől kezdődött az ünneplés, majd ezután minden érintett állomáson. Több százan várták a vonatot, a falvak apraja-nagyja, sokan népviseletbe öltözve. A harmadik napi fogadtatás a gyimesbükki vasútállomáson éppúgy lélekemelő volt, mint végig a négy napon mindenhol. Immáron ezrek álltak az épület előtt, népviseletben, fúvószenekarral, csak a köszöntő szilvóriumot felváltotta az áfonyapálinka.

Az út során egy székely atyafi és a mozdonyvezetők között elhangzott kurta párbeszédből született az anekdota:
– Késtek! – rótta fel valaki Gyimesbükkön a mozdonyvezetőnek.
– Nem késtünk egy percet sem – mondta amaz.
– Percet nem, csak hatvannégy évet! – volt a válasz…

A Székely gyors Felcsíkban (fotó: Vörös Attila)
A Székely gyors Felcsíkban (fotó: Vörös Attila)Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezői, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó értékes nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Székely gyors, 1387 Budapest, postafiók: 1015 (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: info@szekelygyors.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 14. Eredményhirdetés a Kisalföldben: május 15.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először


b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely


c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Széchenyi emlékév alkalmából felmatricázott
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es


d. Melyik erdélyi megyében található Csíksomlyó?
1 Maros
X Kovászna
2 Hargita


e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célba érnek hirdetéseink?

2009 évben médiakutatást végeztettünk a GFK Hungária Piackutató Intézettel, hogy megtudjuk,… Tovább olvasom