Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 3. rész

A Sopronból induló Csíksomlyó expressz négynapos útjának második állomása a névadó település, Csíksomlyó, ahol 1996 óta emléktábla hirdeti: „Tiszta szívvel és lélekkel hihetjük, hogy ez nemzetünk és hitünk feltámadásának helye!"


Zarándokvonatok Erdélyben

3. rész: érkezés a legkeletibb magyar vasúti őrházhoz  
 
A Magyar Királyi Államvasutak a 30-as számmal jelölte egykor azt az őrházat, ahol a történelmi Magyarország  állami vasútjának legkeletibb pontján, Gyimesbükknél, véget ért a fennhatósága alatt állt sínpálya. Idáig, a Rákóczi vár tövéig jut el pünkösdkor a Székely gyors koronás címeres dízelgépével egyetemben a Sopronból induló Csíksomlyó expresszt vontató GYSEV impozáns Liszt mozdonya.  

Gyimesbükk Csíkszeredától 32 kilométerre fekszik. Itt magasodik a Tatros folyó kanyarulatának belső íve fölé a Kőorr hegycsúcs, amelyen a Rákóczi vár romjai találhatók. Tövében áll a legendás őrház, amelyet határokon átnyúló civil összefogás eredményeként felújítottak, és 2008 pünkösdén nyitottak meg. 

Tavaly az őrház melletti Rákóczi-várhoz vezető lépcső rendbehozása, valamint a Gyimes-völgy első római katolikus templomának, a Kontumáci kápolnának a felújítása jelentette a változást. Idén a sok harcot átélt vidék katonai áldozatainak állítanak emléket a helyi programok szervezői: ez a vidék ugyanis mindig a hadak útja volt. A XX. században az I. és a II. világháború harcai hagytak nyomot az ezeréves határ szorosaiban és hágóin. A hegygerincek lövészárkokkal, tankállásokkal bordázottak, amelyek révén az ezeréves határ vonala pontosan nyomon követhető. A Békás-szoros, a Gyimesi-szoros, az Úz-völgye, az Ojtozi-szoros határvidékén több mint hétezer ember esett el a harcokban. Ezeken a helyeken sokszor még ma is csontokat mos ki az eső…

Június 12-én, Pünkösd vasárnapján, délben kezdődnek a gyimesbükki események: a különvonatok mozdonyai ünnepélyes körülmények közepette, tízezrek jelenlétében gördülnek ki a gyimesbükki vasútállomástól körülbelül két kilométernyire fekvő őrházhoz, az ezeréves határhoz.

A Sopronból (!) induló, Kapuváron, Csornán és Győrben is megálló különvonat útjára még lehet jelentkezni. További információk: www.karpateuropa.hu honlapon, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon.

Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a kisalfold.hu közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a. (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 25. Eredményhirdetés a kisalfold.hu portálon: május 30.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először

b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely

c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Liszt mozdony
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es

d. Melyik erdélyi városhoz van legközelebb Csíksomlyó?
1 Székelyudvarhely
X Marosvásárhely
2 Sepsiszentgyörgy

e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetente megújuló készlet, naponta olcsóbban!

Ahogy szinte mindenütt, úgy a turkálóknál is változnak az igények. Mi folyamatosan mérjük, és… Tovább olvasom