Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 3. rész

A Sopronból induló Csíksomlyó expressz négynapos útjának második állomása a névadó település, Csíksomlyó, ahol 1996 óta emléktábla hirdeti: „Tiszta szívvel és lélekkel hihetjük, hogy ez nemzetünk és hitünk feltámadásának helye!"

Zarándokvonatok Erdélyben

3. rész: érkezés a legkeletibb magyar vasúti őrházhoz


A Magyar Királyi Államvasutak a 30-as számmal jelölte egykor azt az őrházat, ahol a történelmi Magyarország  állami vasútjának legkeletibb pontján, Gyimesbükknél, véget ért a fennhatósága alatt állt sínpálya. Idáig, a Rákóczi vár tövéig jut el pünkösdkor a Székely gyors koronás címeres dízelgépével egyetemben a Sopronból induló Csíksomlyó expresszt vontató GYSEV impozáns, piros-fehér-zöld orrészű villamosmozdonya. 


Gyimesbükk Csíkszeredától 32 kilométerre fekszik. Itt magasodik a Tatros folyó kanyarulatának belső íve fölé a Kőorr hegycsúcs, amelyen a Rákóczi vár romjai találhatók. Tövében áll a legendás őrház, amelyet határokon átnyúló civil összefogás eredményeként felújítottak, és 2008 pünkösdén nyitottak meg.

Tavaly az őrház melletti Rákóczi-várhoz vezető lépcső rendbehozása, valamint a Gyimes-völgy első római katolikus templomának, a kontumáci kápolnának a felújítása jelentette a változást. Idén a sok harcot átélt vidék katonai áldozatainak állítanak emléket a helyi programok szervezői: ez a vidék ugyanis mindig a hadak útja volt. A XX. században az I. és a II. világháború harcai hagytak nyomot az ezeréves határ szorosaiban és hágóin. A hegygerincek lövészárkokkal, tankállásokkal bordázottak, amelyek révén az ezeréves határ vonala pontosan nyomon követhető. A Békás-szoros, a Gyimesi-szoros, az Úz-völgye, az Ojtozi-szoros határvidékén több mint hétezer ember esett el a harcokban. Ezeken a helyeken sokszor még ma is csontokat mos ki az eső…

Május 23-án, Pünkösd vasárnapján, délben kezdődnek a gyimesbükki események, majd a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz érkezése után, 14 órakor kerül sor a katonai emlékhely felavatására. A különvonatok mozdonyai ezt követően, ünnepélyes körülmények közepette, tízezrek jelenlétében gördülnek ki a gyimesbükki vasútállomástól körülbelül két kilométernyire fekvő őrházhoz.


A Sopronból (!) induló, Kapuváron, Csornán és Győrben is megálló különvonat útjára még lehet jelentkezni. További információk: www.szekelygyors.hu honlapon, illetve a 06-1/787-5626-os telefonszámon.


A koronás címeres Nohab az ünneplő ezrek gyűrűjében a gyimesbükki vasúti őrháznál (fotó: Vörös Attila)
A koronás címeres Nohab az ünneplő ezrek gyűrűjében a gyimesbükki vasúti őrháznál (fotó: Vörös Attila)


Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezői, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó értékes nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Székely gyors, 1387 Budapest, postafiók: 1015 (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: info@szekelygyors.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 14. Eredményhirdetés a Kisalföldben: május 15.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először


b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely


c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Széchenyi emlékév alkalmából felmatricázott
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es


d. Melyik erdélyi megyében található Csíksomlyó?
1 Maros
X Kovászna
2 Hargita


e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 2. rész

A Sopronból induló Csíksomlyó expressz négynapos útjának második állomása a névadó település,… Tovább olvasom