Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 2. rész

A Sopronból induló Csíksomlyó expressz négynapos útjának második állomása a névadó település, Csíksomlyó, ahol 1996 óta emléktábla hirdeti: „Tiszta szívvel és lélekkel hihetjük, hogy ez nemzetünk és hitünk feltámadásának helye!"

Zarándokvonatok Erdélyben

2. rész: a magyar Szentföld

A Sopronból induló Csíksomlyó expressz négynapos útjának második állomása a névadó település, Csíksomlyó, ahol 1996 óta emléktábla hirdeti: „Tiszta szívvel és lélekkel hihetjük, hogy ez nemzetünk és hitünk feltámadásának helye!"

Csíksomlyó iramodásnyira fekszik Hargita megye közigazgatási központjától, Csíkszeredától, amelynek vasútállomására fél tízkor fut be a Csíksomlyó  expressz, hogy ezt követően a zarándokok kényelmes sétával jussanak fel a Kis- és a Nagy-Somlyó-hegy közötti Hármashalom oltárhoz fél egykor kezdődő misére. A búcsú eredeti napja július 2-a, Sarlós Boldogasszony napja volt. Csíksomlyót 1444-ben pápai bulla ismerte el bevett búcsújáró helynek, majd 1567-ben, János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakos hittérítési kísérleteinek visszaverésekor tétetett át a főbúcsú napja pünkösdre. Azóta beszélünk magyar Szentföldről (Gyergyószék, Csíkszék, Kászonszék, Felső-Háromszék), ahol a római katolikus hit együtt maradt meg államalapító dinasztiánk korának hagyományaival.

Idén P. Böjte Csaba dévai ferences szerzetes hirdeti a pünkösdi Örömhírt. A 443. pünkösdi zarándoklat mottója: „Most segíts meg, Mária!", hiszen Csíksomlyó Mária kegyhely és még ennél is több. Az a térbeli pont, ahol a magyar hitbeli és nemzeti lét koordinátái metszik egymást; a múlt, a jelen és a jövendő megvallásának és vállalásának helye. A mise végeztével a Csíksomlyó expressz utasai a szerdai állomáson találkoznak, és indulnak el különvonatukkal az alcsíki falvakban található szálláshelyeikre.

A Sopronból (!) induló, Kapuváron, Csornán és Győrben is megálló különvonat útjára még lehet jelentkezni. További információk: www.szekelygyors.hu honlapon, illetve a 06-1/787-5626-os telefonszámon.

A csíksomlyói zarándoklaton évről-évre százezrek vesznek részt (fotó: Máthé Zoltán)
A csíksomlyói zarándoklaton évről-évre százezrek vesznek részt (fotó: Máthé Zoltán)Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezői, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó értékes nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Székely gyors, 1387 Budapest, postafiók: 1015 (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: info@szekelygyors.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 14. Eredményhirdetés a Kisalföldben: május 15.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először


b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely


c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Széchenyi emlékév alkalmából felmatricázott
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es


d. Melyik erdélyi megyében található Csíksomlyó?
1 Maros
X Kovászna
2 Hargita


e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 1. rész

Hatrészes sorozatunkban a csíksomlyói búcsúra induló Csíksomlyó expresszel ismerkedhetnek meg. Az… Tovább olvasom