Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 1. rész

Hatrészes sorozatunkban a csíksomlyói búcsúra induló Csíksomlyó expresszel ismerkedhetnek meg. Az Indóházzal közös játékunkon - értékes nyereményeken túl - egy kétszemélyes utat nyerhetnek a pünkösdi Csíksomlyó expresszre.
Zarándokvonatok Erdélyben
1. rész: a kezdetek


Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors.

Az idén pünkösdkor, május 21-24-én felkerekedő zarándokvonatok a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A negyvenes évek elején Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyorsmotorvonat után elnevezett Székely gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyipályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak. A végig magyar mozdonnyal, a 017-es Nohabbal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le: hosszas, de eredményes engedélyezési eljárás után utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett.

Idén a szervezők elindítják a második, a Székely gyorssal azonos napokon, ám az izgalmas Dél-Erdélyen át közlekedő, szintén a csíksomlyói zarándoklatra, majd az ezeréves határra eljutó különvonatot, a GySEV Széchenyi-mozdonyából és személykocsijaiból kiállított Csíksomlyó expresszt. A Sopronból (!) induló, Kapuváron, Csornán és Győrben is megálló különvonat útjára még lehet jelentkezni. További információk: www.szekelygyors.hu honlapon, illetve a 06-1/787-5626-os telefonszámon.

A Gyimesbükkre tartó Székely gyors a Tatros-viadukton 2008-ban (fotó: Incze Imre)
A Gyimesbükkre tartó Székely gyors a Tatros-viadukton 2008-ban (fotó: Incze Imre)

A GYSEV Széchenyi-mozdonya az átadása utáni napokban Szárnál (fotó: Nagy Tamás)
A GYSEV Széchenyi-mozdonya az átadása utáni napokban Szárnál (fotó: Horváth Norbert)


Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezői, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó értékes nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Székely gyors, 1387 Budapest, postafiók: 1015 (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: info@szekelygyors.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 14. Eredményhirdetés a Kisalföldben: május 15.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először


b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely


c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Széchenyi emlékév alkalmából felmatricázott
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es


d. Melyik erdélyi megyében található Csíksomlyó?
1 Maros
X Kovászna
2 Hargita


e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztelj! - Elvitték az első jogosítványt

Megvan az első nyertese a Kisalföld Online, a Duna Takarékszövetkezet és a Bilux Autósiskola közös… Tovább olvasom