Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Az együttgondolkodás korát éljük

Beszélgetés Mágó Lászlóval, a CIB Kis- és középvállalati üzletág Nyugat-Magyarországi Régió igazgatójával

Mágó László, a CIB Kis- és középvállalati üzletág Nyugat-Magyarországi Régió igazgatója
Mágó László, a CIB Kis- és középvállalati üzletág Nyugat-Magyarországi Régió igazgatója

Mit gondol az elhúzódó recesszióról és a helyi vállalkozások lehetőségeiről ebben a speciális gazdasági környezetben?

Rendszeresen látogatok vállalkozásokat Nyugat-Magyarországon, és beszélgetéseim, tárgyalásaim során azt látom, számos vállalkozás marad talpon és fejlődik még ebben a gazdasági környezetben is. Nem a teljesség igényével, de rájuk jellemző, hogy képesek jó, piacképes termékek előállítására, értéket teremtenek, ezért van elképzelésük a vállalkozásuk jövőjéről, készek és képesek akár nehéz döntéseket is meghozni ezekben az években, és megbecsülik a piaci partnereiket, köztük a bankjukat is. Ami minket illet, annak a közel félszáz személyes kapcsolattartónak, aki a helyi vállalkozásokat és természetesen az én munkámat segíti, óriási lehet a szerepe abban, hogy egy vállalkozás a megfelelő finanszírozási formát találja meg, hosszú távú stratégia mentén átgondolt céljaihoz. Úgy gondolom, a bank és a vállalkozás kapcsolatát illetően most kiemelten az együttgondolkodás korát éljük, amikor tanácsadóként lépünk fel. A lehetőség mindig, így most is, benne van a rendszerben, és számos esetben látunk ügyfeleink esetében bővülést, üzleti növekedést Győr-Moson-Sopron megyében is, amit meg is finanszírozunk, például az agrár vagy az élelmiszeripari ágazatokban.

Mit jelent egy vállalkozás mindennapjaiban egy személyes tanácsadó? Vannak ennek kézzelfogható előnyei?

Szakmai tudást és személyes emberi kapcsolatot. Például azt, hogy arca lesz a banknak, akihez fordulhat a vállalkozás. Egy tanácsadó arra törekszik, hogy képes legyen tisztán látni a működést, és segítsen feltárni és átgondolni a kockázatokat. Egy partnert is jelent, aki segít a megfelelő finanszírozási forma kiválasztásában, aki figyelembe veszi a vállalkozás jelenét, jövőbeli elképzeléseit átfogóan, de a pénzügyi terhelhetőség szempontjából is. Egy olyan embert takar, aki képes meglátni az összefüggéseket egy erős, univerzális bank kínálta termék- és szolgáltatás palettán, és kézzelfogható előnyöket ajánl a vállalkozásoknak, figyelembe véve a sajátosságaikat.

Ön tehát optimista a bankok és a vállalkozások közötti kapcsolat fejlődését illetően, de sok vállalkozás kevésbé látja rózsásan a helyzetet, így például a hitelhez jutást manapság. Erről mi a véleménye?

Kicsit messzebbről közelíteném meg a felvetését. Egy vállalkozásnak mindig érdemes megvizsgálnia néhány alapvető kérdést. Ilyen az, hogy miben más, miben lehet több, mint a versenytársai; elkötelezett-e a tulajdonos, illetve a cég vezetése a hosszú távú célok iránt; mennyire kristálytiszta a stratégia, milyen mértékben képes reagálni a változó piaci környezetre; kik a cég kulcsemberei, és mit tesz a vezetés a megtartásukért. Ha ezekre a kérdésekre vannak jó válaszok, akkor meggyőződésem, hogy a bank is kész hitelt nyújtani a cég számára. Egy finanszírozási kapcsolatban alapvető szükség van a partnerség alapú bizalomra mind a bank, mind a vállalkozás részéről. Ennek a bizalomnak sziklaszilárd alapjai lehetnek a fenti felvetésekre vonatkozó jó válaszok, valamint a szintén fentiekben vázolt banki tanácsadókon keresztül fennálló személyes ügyfélkapcsolat. Meggyőződésem, hogy a mélyebb, átgondoltabb és megfontoltabb pénzügyi egyeztetések, illetve megoldások keresésének irányába mozdult el a CIB hitelezési gyakorlata, ami a vezető kereskedelmi bankok sajátossága napjainkban.

CIB Bank Zrt. - Vállalkozások jelenéről és jövőjéről

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IPL Arcfiatalítás – A fény, mai megfiatalítja arcbőrét!

Tapasztalja meg saját bőrén a változásokat! Töltse le 5.000 Ft-os kedvezménykuponunkat itt: DRN… Tovább olvasom