Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Augusztus 20-i ünnepi programok

Győr-Moson-Sopron - A megye ünnepi programjai augusztus 19-től 22-ig, Csornától Veszprémvarsányig.
Augusztus 19.

Nemeskér
Szent István-napi megemlékezést és ünnepi közgyűlést tart Győr-Moson-Sopron megye és Nemeskér önkormányzata az evangélikus templomban. A program 10 órakor ökumenikus igeliturgiával kezdődik a történelmi egyházak püspökeinek közreműködésével. Az ünnepi megemlékezés és díjátadás 10 óra 30 perckor lesz, ünnepi beszédet mond dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora, a megyei kitüntető címet és díjakat Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke adja át. Az ünnepi műsorban közreműködnek Altorjay Kinga, ifj. Firtl Mátyás, Horváth Ildikó, Szekendy Tamás, Wágner Csaba, Wágner Máté és a sopronhorpácsi Szentirmay Elemér Vegyeskar.


Augusztus 20.

Csorna
A város Szent István-napi ünnepségét a Premontrei parkban tartják este hét órától.
Az ünnepi műsorban verset mond Gecsényi András, közreműködik a Tulipánt együttes. Ünnepi beszédet mond dr. Turi György polgármester, majd a helyi kitüntetéseket adják át. Ezután megáldják az új kenyeret, majd a Pántlika néptáncegyüttes és az Alapfokú Néptánciskola tanulóinak műsorával zárul az ünnepség.

Dunasziget
Az ünnepi megemlékezés este 6 órakor kezdődik.
Köszöntőt mond Tóth István polgármester és dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, ezt követően megkondítják az emlékharangot, majd Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország" című ünnepi műsora várja az érdeklődőket.

Dunakiliti
10.45 órakor ünnepi műsor kezdődik a faluház melletti kopjafánál.
Az érdeklődőket Varga Imre, a Dunakilitiért Egyesület elnöke köszönti, ünnepi beszédet Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főkönyvtár igazgatóhelyettese mond. A rendezvény díjátadásokkal zárul.

Fertőd
Ünnepi szentmisét celebrálnak a fertőd-süttöri templomban délelőtt 10-kor.
Ezt követően ünnepi beszédet mond Soltész Miklós országgyűlési képviselő. Az ünnepi műsorban fellép a Haydn Zeneiskola Rézfúvós Kvartettje, Magyar Júlia, Solymos Fanni, Varga Fanni, Bors Anikó Radnóti-díjas versmondó.

Győr
Két helyszínen rendezik a búcsút Bácsán.
A Szent István király-templomban délelőtt 10-kor szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődik az ünnepség, majd Biblia-kiállítással folytatódik, köszöntőt mond Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere, a kiállítást Petes Róbert nyitja meg. A Bácsai Művelődési Házban és udvarán 11 óra 30-tól hagyományőrző előadást tart dr. Ferenczy Zoltán, 15 óra 30-kor a Csörgősipka Meseszínház előadja a Lúdas Matyi című darabot. Lesz kerékpáros ügyességi, tánc- és íjászbemutató is, valamint hastáncműsor, Fekete Dávid musicaldalokat énekel.
A győri püspökség és a „NE-felejcs" Polgári Egyesület ünnepsége.
A 10 órai püspöki szentmise után, 11 órakor koszorúzással egybekötött ünnepséget tartanak a Boldogasszony-kőnél, a bazilika főbejáratával szemben. Köszöntőt Fehérné Markó Kamilla, a „NE-felejcs" Polgári Egyesület elnöke, ünnepi beszédet dr. Szakács Imre mond, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő. Közreműködnek Fehér Imre verssel, a Palestrina kórus Katona Tibor vezetésével, dr. Szabó János tárogatóval, Szelíd Veronika énekkel.

Gyömöre
17.00 órakor kezdődik a helyi római katolikus templomban a Szent István-napi megemlékezés.
A kulturális műsort követően Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke mond ünnepi beszédet. A program ünnepi szentmisével zárul.

Hegyeshalom
Délelőtt 10 órakor a Millennium téren tartanak megemlékezést.
Ünnepi beszédet mond Magyarné Gaál Judit, majd átadják a „Hegyeshalomért" emlékplakettet és emléklapokat.

Kapuvár
Az államalapító tiszteletére rendezett ünnep reggel negyed tízkor az Országzászló emlékműnél kezdődik.
Fúvósok közreműködésével felvonják az országzászlót. Ezt követően Szent István és Gizella szobránál koszorúzással folytatódik a program, ahol közreműködik a Versmondó Stúdió. Ünnepi beszédet mond Hámori György polgármester. A kopjafák megkoszorúzása után délelőtt tíz órakor ünnepi szentmisét tartanak a Szent Anna-templomban, ahol megszentelik az új kenyeret. Közreműködik a Haydn Vegyeskar.

Lébény
Ünnepség a Szent Jakab római katolikus templomban.
8 óra 30 perckor kezdődik a Szent István-napi ünnepi szentmise terménybetakarítási hálaadással és újkenyér-megáldással, az evangélikus templomban 9 órától templomszentelési emlékünnep lesz. Az ünnepi műsor 10 órakor kezdődik a Fő téren, a Szent István-szobornál. Németh Anikó szaval, az ünnepi beszédet Vida István tanár, újságíró mondja, ezután kezdődik a kenyérszegés és a díszpolgári cím átadása. Az ünnepi műsorban a Liszt Ferenc Dalkör működik közre.

Levél
Nyárzáró Vigasság a településen a levéli horgásztónál és a Május 1. ligetben.
A program reggel 9-kor gyermekhorgászversennyel kezdődik, majd 10 órakor tómelléki kézműves- és játéksarok, valamint íjászat várja az érdeklődőket. A délután 5 órakor kezdődő ünnepi megemlékezésen Szalai Kálmán katolikus esperes áldja meg az új kenyeret, majd köszöntik az ausztriai Jois községet az együttműködési megállapodás 10 éves évfordulója alkalmából, valamint átadják a községi elismeréseket. Este 6 órakor kezdődik a Nyáresti muzsika a színpadon a Győri Nemzeti Színház művészei, a Levéli Nyugdíjas Klub, a Levéli Harmonikások, valamint a helyi gyermekcsoport és felnőtt táncosok fellépéseivel. Fél 9-kor kezdődik a nyárzáró utcabál, majd 10 órakor tűzijáték.

Mosonmagyaróvár
9.45-től 10.30 óráig ünnepi szentmise a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban.
Ezt követően ünnepi megemlékezés a Szent István-szobornál: beszédet mond Mihály Ferenc Pro Urbe díjas, nyugalmazott levéltáros. Megoltalmaz ez a kéz címmel a Theatrum ad Flexum Színház verses-zenés műsora, koszorúzás. Közreműködik a Kühne Zrt. Fúvószenekara Hernádi Sándor vezényletével. A Pro Urbe díj átadása a Fehér Ló Közösségi Házban lesz.
Flesch Károly Kulturális Központ
17.00 Hókirálynő Meseszínpad: Mátyás király tréfái – zenés színházi mesejáték gyerekeknek
15.00–17.00 A reneszánsz év keretében, Hunyadi Mátyás születésének 565. és trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából történelmi foglalkozást és játszóházat szervezünk.
18.00 A 20 éves Lajta táncegyüttes és a mosonszentmiklósi Széchenyi művészeti iskola néptáncos tanulói Petőfi Sándor János vitéz c. elbeszélő költeményét viszik színpadra.
19.00 VerbunK KommandÓ a kimlei és halászi táncosok, valamint a Táltos néptánccsoport előadásában.
20.00 Kislaptáros Népzenekar
21.00 A Vujicsics együttes koncertje
22.00 Tűzijáték

Pannonhalma
Bazilika
Reggel 9 órától délután 5 óráig a Szent István alapította monostor és – a két koncert kivételével – minden program ingyenesen látogatható. A főapátság minden egész órakor vezetés keretében is megtekinthető, amelyhez bárki útközben is csatlakozhat.
A kosaras-dombi látogatóközpont épületében egész nap megtekinthető a „Bárki vagy, aki a mennyei hazába igyekszel... – Másfél évezredes életforma Pannonhalma monostorában" című film rövid változata.
A hagyományokhoz híven kiállítják a magyarság és a magyar nyelv történelmének két legértékesebb írásos emlékét: a Pannonhalmi és a Tihanyi alapítólevelet.
10.00 Ünnepi szentmise a bazilikában
11.00 Programok gyermekeknek és családoknak
15.00 Kenyérsütés, ügyességi játékok
11.30 és 14.30 A Tihanyi és a Pannonhalmi alapítólevél bemutatása a könyvtárban
15.30 Orgonahangverseny a bazilikában. Hoffmann László: orgona – Stella énekegyüttes
17.00 Ünnepi vesperás – a szerzetesközösség esti imádsága a bazilikában
18.00 A Rekontra együttes népzenei koncertje az apátsági pincészet teraszán
20.00 „Hallgass, fiam, atyád intelmére..." – Szent István király intelmei Imre herceghez. Előadja: Horváth Lajos Ottó színművész

Szany
11.00 Ünnepi szentmise, az új kenyér megáldása.
A Szent István-szobor megszentelése a Kossuth utca és Ifjúság utca kereszteződésében. Kerékpárút átadása.
Tét
18 órakor ünnepi megemlékezést és ökumenikus istentiszteletet tartunk a kettős keresztnél.
Ünnepi beszédet mond dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő. A kenyérszentelést és áldást Deák Ágota evangélikus lelkész és Kántor Antal kanonok, kerületi esperes végzi. Műsor: Ifjúsági Fúvószenekar, a KKÁMK diákjai.

Veszprémvarsány
A római katolikus templomban 18 órakor Szent István-napi hangverseny lesz.

Szent István-napok, Győr-Ménfőcsanak

08. 20., szerda
17.00 Himnusz a millenniumi keresztnél (Győri út–Győzelem u. sarok)
17.10 A Szent István-napok megnyitója, koszorúzás
17.50 Zászlós felvonulás a ménfői csata emlékkövéhez
18.30 Az ünnepi program a Bezerédj-kastélyban folytatódik
19.15 Díjátadás
19.30 Kenyérszentelés
20.00 Gyurácz-Németh Teréz ikonfestő kiállításának megnyitója a kápolnában
20.30 Dévai Nagy Kamilla Szent István-napi műsora. Az ünnepi műsorban közreműködnek: Györgyfi József operaénekes, Bognár Krisztina magánénekes, Gál Anikó karvezető (Szent László-díjas), a Szent Kereszt Plébánia Férfikara és a Rába Fúvós Együttes.
08. 21., csütörtök
Bezerédj-kastély
17.00 A Biblia éve: Bemutatkoznak egyházaink. A ménfőcsanaki Szent Kereszt-plébánia programja
18.00 Kiállítások megnyitója: Xántus János Múzeum: „Aratás", valamint Major Laura nemezelő
18.45 Baranta- (ősi magyar harcművészet) bemutató
20.00 Kormorán szabadtéri koncert. Jegyár: 2200 Ft.

08. 22., péntek
Bezerédj-kastély
17.00 A Biblia éve: Bemutatkoznak egyházaink.
18.10 Csókay András agysebész rendhagyó előadása
19.00 Lovagok a XXI. században – lovagrendek bemutatkozása
19.40 Lovag Kulcsár Béla CLJ harmonikaműsora
20.00 A Marcal néptáncegyüttes műsora
21.00 Táncház

08. 23., szombat
Bezerédj-kastély
17.00 A Biblia éve: Bemutatkoznak egyházaink. A ménfői evangélikus egyházközség programja
18.15 Wass Albert-emlékműsor Németh Péterné tanárnő előadásában, közreműködik a Szent Kereszt Plébánia Férfikara
20.00 Dinnyés József daltulajdonos műsora, majd „Örömzenélés" Dinnyés Józseffel (hangszert is vihet)XV. Győri Búcsú

Marcalváros, a művelődési központ udvara
Sztárvendégek: Fenyő Miklós, Fiesta, Aradszky László
8.30 Zenés ébresztő: a Rába Fúvószenekar és a Pázmándfalui Mazsorett Tánccsoport köszönti Marcalváros lakóit
9.00 Kapunyitás
10.30 Marina Training SE: moderntánc-bemutató
11.30 Akcióban a győri tűzoltók
12.00 Ünnepi megnyitó: Simon Róbert Balázs alpolgármester köszöntője, ökumenikus istentisztelet, kenyérszentelés, kenyéráldás, kínálás az új kenyérből. Közreműködik a Rába Dal- és Társaskör, vezényel Gál Anikó Szent László-díjas karigazgató
14.00 Musicalegyveleg: Snóbli Zita énekel
14.30 Bogláros együttes: Zoborvidéki lakodalmas
14.50 Fiatal énekesek bemutatkozása. Fellépnek: Szántó Klaudia, Kocsis Virgínia, Paku Patrícia, Kiss Viktória, Dávid Szandra, Keszthelyi Evelin
16.00 Marina Training SE: táncshow világbajnokokkal
17.00 A Mega Dance Táncstúdió műsora
18.00 „Rock and roll party": Fenyő Miklós műsora
19.00 A Kisalföld táncegyüttes műsora
20.00 „Mindig csak vártalak" – a Fiesta műsora
20.40 Simon Brigitta énekel
21.00 „Nem csak a húszéveseké a világ" – Aradszky László műsora
21.45 Tűzijáték

Olvasóink írták

 • 12. Katolikus 2008. augusztus 21. 23:35
  „Köszönöm! :-)
  Nem a munkás tehet róla, ha dolgoztatják! :-(”
 • 11. Johnson88 2008. augusztus 21. 19:18
  „Kedves Katolikus!

  A viccel, iróniával nem lenne semmi probléma, sőt, a mai világban nagyon is van létszükséglete e kettőnek, hogy egy kicsit elviselhetőbb legyen a világ.
  DE a probléma abból fakadt, hogy olyan neveket említett, akiknek semmi közük nincs az említett témához. Az üzenet hangvétele pedig abszolút nem súgalt iróniát, gúnyt, inkább kemény kritikának tűnik.
  A téma maga pedig elég nehéz kérdés, mint már lejjebb írtam, nehéz a mai világban megengedni, hogy ellentmondjuk a fenti utasításnak, ill. annak, hogy plusz pénzt keressünk. De én szerintem, attól még, hogy valaki dolgozik, meg tudja méltón ünnepelni az ünnepet, hisz úgyanúgy el tud menni munka utn egy esti programra, de úgyanúgy otthon is tud családi programot szervezni, ha arról van szó. Tény, hogy nem olyan fitt, mintha szabad napja lett volna, de kivitelezhető.
  Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy nem eretnekség, nem bűn, ha vki ünnepnap, vasárnap dolgozik.

  Egy apró trükk, ha a hozzászólásaiban ezeket szeretné érzékeltetni.
  :-) ;-) :-D :D :DDDD ---> ezek pozitív, esetleg a szöveg stílusától függően gúnyos stílusúak
  :-( :,( :´( :-S -----> ezek negatíval-

  Ezekkel az egyszerű smile-nak nevezett figurákkal nagyon sokat tud dobni a szövegen. :-)

  Nem kritikaként, csupán jótanácsként írtam ezt. Remélem, nem haragszik meg érte. :-) :-)

  Üdvözlettel: Johnson88”
 • 10. Katolikus 2008. augusztus 21. 05:46
  „A Jóisten az idő kezdete előtt létezett és örökkön él. Sírra nincs szüksége.
  Az elvtársak gúnyból kerülnek ide, mert a nagy "keresztény" FIDESZ szerint, ők a mindenért okolhatók.
  Vasár és ünnepnap annak, aki oly nagy keresztény papíron, mint a városvezetés nem illene hagyni dolgozni a felújításon fáradozókat. Természetesen, mivel Ők erről nem tehetnek, ki más lenne a hibás, mint mondjuk - szokás szerint - az elvtársak.
  Persze, hogy dolgozik a munkás, ha megfizetik, hisz örül, ha van munkája. Annak pedig, ha még be is jelentik különösen. (TB, APEH)
  Örülök, hogy ennyi szép szót kaptam. Nevem és gondolataim az irónia talaján fakadtak, a reakciók többnyire az indulatén.
  Okosabb lettem, látom mennyi bölcs honfitársam van, és szomorúan tapasztalom, hogy mennyire rossz hangulat uralkodik. Senki sem humorral reagált. Csupa indulat, keserűség és a szokásos észosztás.
  Hamut fogok szórni a fejemre, és nagyon bánom, hogy embertársaimat felingereltem. Ez volt a célom, noha azt gondoltam néhányan átlátnak majd a szitán.”
 • 9. Lucifer 2008. augusztus 21. 01:28
  „Katolikus!
  Vasárnap dolgozni nem illendő?
  Embereket arra szólítani,hogy takarodjanak el:nos,ez sem illendő...
  És még egy csomó minden más sem.
  Ön pedig jobban tenné,ha nem "katolikus" lenne,hanem "isten-hívő".A kettő ugyanis nagyon nem ugyanaz...Szerintem,ha létezik egyáltalán isten,akkor már ventillátorként forog a sírjában a katolikus egyház egynémely ténykedése láttán...
  (De hihet bennem is ;) )”
 • 8. Johnson88 2008. augusztus 20. 21:34
  „Kedves Katolikus!

  Ebben a történetben egy kicsit homályos nekem egy részlet. Ön Kun elvtársat, Eredics elvtársat emleget. Bár nem tudom milyen jogon, hiszen már nem a kommunizmusban vagyunk. A jelenlegi önkormányzat pedig Fidesz-es Borkai Zsolt vezetésével. A kettő hogy a fenébe jön össze? Nem értem, hogy miből vonta le ezt a következtetést.
  Ha figyelte volna a Kisalföld eddigi cikkeit, Borkai Zsolt vezetésével hagyták jóvá a Városház tér "újjáépítését". Akkor hogy jön ide Kun András, és Eredics Imre?

  Különben meg a témához annyit fűznék hozzá, hogy a fenti cikk abszolúte nem erről szól, és nem ezt kellene hántorgatni. Sajnos ma olyan világban élünk, hogy sokan rákényszerülnek, hogy dolgozzanak vasárnap és ünnepnapokon is, hogy el tudják tartani magukat, és családjukat.

  Kérem oszlassa el a homályt a fenti kérdésről!

  Köszönöm!

  Johnso88”
 • 7. Katolikus 2008. augusztus 20. 21:07
  „Kedves BsBe!
  Elbeszélünk egymás mellett. Adott egy állami ünnep, a mai. Véleményem szerint, ha nem tűzről, vízről, közlekedésről, betegségről, balesetről van szó az államnak, önkormányzatnak nem illik ekkor dolgoztatni a munkásokat. Különösen nem illendő ezt egy magát jobboldalinak valló önkormányzatnak elkövetni.
  Kedves szavaidat, mellyel elmeállapotomra utalsz köszönöm. Szép estét! Főleg azoknak, akik minden nap dolgoznak! Áldott légyen munkájuk!”
 • 6. BsBe 2008. augusztus 20. 20:32
  „atolikus!
  igazad van. Nem illendő munkát végezni ünnepnap, vasárnap. Csak reménykedj, hogy egyszer nem ilyen napra esik, hogy beteg leszel, hogy baleset ér, hogy esetleg tűzoltóra, rendőrre lesz szükséged. Akkor hogyan veszed tiszta lelkiismettel igénybe a munkájukat.
  A férjem buszsoför. Nem értem, hogy az a sok katolikus ember, ami hozzád hasonlóan vélekedik, miért ül vasárnap buszra, vagy vonatra. Miért nem gyalogol. Hogy van az, hogy az természetes hogy ezek az emberek dolgoznak Ők miért mások szerinted? Nem. Amikor vállalta ezt a munkát, tudta mit vállal, hogy hozzátartoziK a vasárnap, az ünnep és néha a karácsony is. Nem kötelezte senki. Ha valaki nem akar ilyenkor dolgozni, olyan mukahelyet keressen, ahol nem kell. Ennyi.

  Sok ember van aki csak kiabálja az ostobaságot, de nem gondol bele hogy mit mond. Inkább tényleg imádkozz.

  Olyan jó lenne, ha kis országunkban ez lenne a legnagyobb probléma. De az ezen rágódás, csak műbalhé.”
 • 5. Katolikus 2008. augusztus 20. 18:51
  „Nem illendő dolog vasárnap és ünnepnap munkát végeztetni! A Kereszténydemokrata Néppárt már régóta küzd ezért.
  Azért csodálkoztam csupán, mert azt gondoltam a FIDESZ figyel az efféle dolgokra.
  Kiderült, ahogy nekik az országzászló is ,,kényes" ügynek bizonyult, ekként vannak a nemzeti ünnepnapokkal is. Szomorú és ez valóban politika, rossz politika!
  A tűzoltók, a mentők, sőt a papok is dolgoznak vasár és ünnepnap. Köszönet nekik érte.
  Az imát elmondtam, elnézést, ha a politikusokon kívül bárkit megbántottam!”
 • 4. Lucifer 2008. augusztus 20. 17:04
  „Katolikus!
  Tudja ,az effajta hozzáállás miatt lesznek egyre többen ateisták!
  Mert nem akarnak ilyen Önhöz hasonló korlátolt emberek közé tartozni...
  Természetesen tisztelet a valóban katolikus,hívő és jószándékú embereknek.Akik szerintem sértőnek érzik,hogy Ön ezt a nevet használja...”
 • 3. Boróka 2008. augusztus 20. 14:15
  „Katolikus!!! ... és még milyen sokan dolgoznak azokon kívül, akiket Te láttál (mentősök, tűzoltók, rendőrök, papok, orvosok, áplónők, benzinkutasok, művészek, rendezvényszervezők)... és még sorolhatnám tovább... akik azért güriznek ma is, hogy nekünk/Neked valóban szép, problémantentes, MÉLTÓ legyen ez az ünnep!! Semmi helye itt és most az "elvtársazásnak" pld... Szállj magadba, mondj el egy imát (ha úgy tetszik), és ünnepelj az ünnepnak megfelelő méltósággal (vagy hallgass!!)... a politikai jellegű dumádat tedd el a hétköznapokra!!”
 • 2. Börönd Ödön 2008. augusztus 20. 12:30
  „Gyucsány a hibás!
  Remélem kiragasztottad a tér szélére. A FIDELITASSZ-tól kérhetsz matricát.
  Az államalapító Szent király ünnepének méltó megemlékezése a FIDESZ alatt majd kötelező lesz. Most még ezt sem képes betartatni ez a barom Gyurcsány! Monnyon le!”
 • 1. Katolikus 2008. augusztus 20. 12:19
  „Győrben a Városháza előtti téren dolgoznak a munkások ma láttam Őket augusztus 20-án!
  A Kun elvtárs és az Eredics nem hagyja őket békén?
  Az Ottóffy Alpolgármester úr remélem szól majd nekik, hogy ma Magyarországon ünnep van! Szent István ünnepe takarodjanak a kommunisták ez is az Ő bűnük. Nem nevelték kereszténnyé a Németh Zoltán Alpolgármester művezető urat.
  Remélem, lesz majd egy keresztény városvezető is egyszer, aki ismeri a MAGYAR ÜNNEPEKET!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan a Chevrolet Nádor játékunk nyertese!

Játék - A Chevrolet Nádor előző havi játékának nyertese: Zugmann Péter, győri játékosunk. A… Tovább olvasom