Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Anyák napi sütireceptek

Természetesen minden gyermek a világ legszebb és legfinomabb tortáját szeretné anyák napja alkalmából az édesanyjának adni. Amennyiben nem cukrászatból származik ez a torta, hanem saját készítésű, nem árt, ha egyszerűen elkészíthető.

Egy saját készítésű tortát az édesanyák is nagyobb örömmel fogadnak, még ha nem is tökéletes. De miért is ne lehetne az? Kedves Gyerekek és Apukák, íme egy igazán egyszerű anyák napi torta recept, amely krémtúrós tortácska süteményünk anyák napi továbbfejlesztése..

Anyák napi torta

Hozzávalók:

1 adag tortácska tészta
1 doboz gyümölcsös krémtúró (epres, málnás, meggyes, esetleg vaníliás)
kb. 20 dkg - esetleg friss - gyümölcs (eper, málna vagy meggy)
Elkészítés:

A tortácska tésztát készítsük el a recept szerint. A sütésnél a különbség annyi, hogy nem muffin formában sütjük a tésztát, azaz az eredmény nem 12 db muffin lesz, hanem egy szív alakú sütőformában, azaz egy darab süteményt sütünk (sütési idő és hőfok azonos, de lásd tippek lent).
A kész süteményt hagyjuk kihűlni. A közepébe vágjunk óvatosan késsel és ne túl mélyen egy szív alakot. Ez a szív legyen kb. 3-4 cm-rel kisebb, mint az eredeti sütemény. A tésztát késsel vagy kanállal szedjük fel kb. 1 cm vastagon (nem baj, ha csak darabokban sikerül). A keletkező mélyedésbe kenjük a gyümölcsös krémtúrót.
A krémtúrós szívet rakjuk ki a gyümölcsökkel.
Kedves Gyerekek és Apukák! Felhívjuk a figyelmet a következő hasznos tippekre:

Ha nincs szív alakú sütőforma otthon, használható kerek is, akkor ennek a közepébe kell sablonnal egy szívet kivágni. Azonban ne legyen túl nagy a sütőforma (vagyis kb. 22- 24 cm), mert különben túl alacsony lesz a torta.

A sütőforma, és a belekerülő tészta vastagsága befolyásolhatja a sütési időt, ezért érdemes sütés közben rá-rápillantani a süteményre, nehogy túl barna legyen a teteje. Kb. 20 perc elteltével pedig tűpróbával ellenőrizhető, hogy a torta átsült-e: ehhez szúrjunk egy fogpiszkálót a torta közepébe. Ha nem marad rajta nyers tészta, akkor kész.
A tortát a sütőformából egy lapos, megfelelő méretű tálra vagy tányérra helyezzük, amelyen majd tálalni is fogjuk.

A süteményből kivágott szív alakú tészta azonnal megehető, arra nem lesz szükség, így az sem baj, ha több darabban szedjük fel.
Jó lenne a tortát nem utolsó pillanatban elkészíteni, ugyanis a tésztának hűlni is kell, és ráadásul finomabb lesz az anyák napi torta, ha kicsit beszívódik a túrókrém és a gyümölcsök nedve. 
Ha nincs friss gyümölcs, használható mélyfagyasztott (és persze felengedett) vagy lecsepegtetett befőtt is (pl. meggy esetében).
Ha egy kis extrát is szeretnétek, reszeljetek a tésztába (bio) citrom- vagy narancshéjat. A málnás verzióhoz jól passzol a narancshéj, míg az epreshez a citromhéj.

Ha epres torta készül, ne dekoráljunk túl nagy eperrel, inkább apróval, vagy esetleg szeletelt eperrel (így kevesebb eperre is van szükség).
Ha a túró nem az édesanya kedvence, helyettesíthetjük tejszínhabbal, esetleg lekvárral is.

Sok sikert kívánunk! Örömmel fogadjuk a visszajelzéseket a sikerről, és az anyák napi tortáról készült fényképeket is. További egyszerű sütemény és édesség ötletek az anyák napi sütemények című bejegyzésben találhatók.

Fahéjas muffin 
Hozzávalók 12 darabhoz:

12,5 dkg vaj, 3 savanykás alma, 12,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 tojás, fél dl tej

Előkészítés: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.

Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffinformába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.

Anyák napi epres joghurttorta

Hozzávalók: 15 dkg eper, 4 dl joghurt, 4 dl tejszín, 15 dkg porcukor, fél csomag zselatinpor, piskóta tortalap

A joghurtot a porcukorral összekeverjük, a habba vert tejszint beleforgatjuk és a leírás szerint elkészített zselatint is, belekeverjük. (A tejszínből 4-5 kanállal félreteszünk díszítéshez) A tortalapot kettévágjuk (csak az egyik felét használjuk fel, a másik fagyasztható) a lapot egy kapcsos tortaformába tesszük (alá alufólia) ráhalmozzuk a joghurtos habot. Tetejére epret teszünk, és zselatinnal bevonjuk. 3 órára hűtőbe tesszük. Vizezett késsel meglazítjuk, és a kapcsot leemeljük róla. Tetejére nyomjuk a félretett habot, és eperszemekkel díszítjük.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen értékes borcsomagot!

Játsszon velünk és nyerjen értékes borcsomagot! Nem kell mást tennie, mint az alábbi kérdésre jól… Tovább olvasom