Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A tudatos rágózás is segít a szájápolásban

Bár az utóbbi időben javult a helyzet, még mindig sajnálatosan keveset tudnak a magyarok a száj- és fogápolásról, s persze a gyakorlatban is van mit tenni... Az Orbit a megfelelő szájhigiéné és a tudatos rágózás terjesztését tűzte ki célul. Idén először a gyerekekhez is szól a kampány.

Tavaly végezte el először az Orbit – összefogva a Magyar Fogorvosok Egyesületével – azt a kutatást, amely a magyar lakosság szájhigiénés ismereteit és szokásait vizsgálta. Az eredmény lesújtó volt: kiderült, hogy a felnőttek jelentős része kevés ismerettel bír, ritkán jár fogorvoshoz, keveset és nem megfelelően ápolja a fogait. Az Orbit ezután indította el tavalyi kampányát, a többi között felvilágosító cikkek, reklámanyagok megjelentetésével – majd idén megismételte a felmérést, hogy kiderítse, lett-e eredménye az erőfeszítéseknek.

A válasz igen! Jó hír, hogy a helyzet sokat javult: a 14‒50 évesek túlnyomó többsége – 83%-a – találkozott legalább egyszer szájhigiénés témájú hírrel az elmúlt egy évben; a nőknél, valamint a 14‒24 évesek körében ráadásul ez az arány még magasabb, 90 százalék körüli volt. A megkérdezettek több mint fele szükségesnek tartotta, hogy folyamatosan halljanak, olvassanak erről a témáról, mivel a cikkek komoly problémákra világítanak rá. Dr. Balsai Tamás fogszakorvostól, az Orbit kampányának szakértőjétől megtudtuk, hogy az emberek többsége például még a helyes fogmosás mikéntjével sincs tisztában, a rosszul megtisztított fogfelületeken folyamatosan gyűlő plakk pedig a baktériumok melegágya, ezáltal a fogak romlásának előidézője. A cukormentes rágógumi fogyasztásával kapcsolatban a megkérdezettek 31%-a azt nyilatkozta, hogy olyan érdekes, komoly összefüggésekre rávilágító anyagokkal találkoztak a médiában, amelyekről eddig még nem hallottak. A Nyugat-Dunántúlon egyébként sokkal kedvezőbbek az eredmények, mint az ország túlnyomó részén, azaz itt tájékozottabbak és tudatosabbak az emberek a fogápolást illetően.Az Orbit nagy figyelmet fordít a tudatos rágófogyasztás elterjesztésére is, annál is inkább, mert a legtöbben csak a friss lehelet eléréséért rágóznak, holott annak számos más kedvező hatása is van.

– Azzal, hogy a rágás mechanizmusa fokozza a nyáltermelést, segít a többi között a száj étkezés utáni savas pH-értékének semlegesítésében, így megelőzve a fogak romlását. Ideális arra is, hogy napközben ‒ amikor nincs lehetőségünk egy-egy étkezés után fogat mosni ‒ egy rágóval kiváltsuk a fogmosást, ami persze nem helyettesíti azt, de sokat segít. Érdekes tényként említhetjük: aki rágózik, kevesebb édességet kíván, úgyhogy nassolás helyett is beválik, és a stresszt is csökkenti, segítve egy egészségesebb életmód kialakítását – mondja Kolozs Rita, az Orbit brandmenedzsere. Sőt, teszi hozzá, a rágózás még a szellemi frissesség fokozásában is segít: mivel rágás közben az izmok folyamatosan mozgatják az agyi ereket, javul az agyunk vérellátása, ami a memória karbantartását és jobb koncentrációt eredményez.

Mivel a kutatásból kiderült, hogy a szülők szeretnének többet tudni a gyermek-szájhigiénéről is, az Orbit idén először a kicsikre és szüleikre külön is figyel: a www.szajharmonia.hu címen elérhető honlap őket látja el hasznos információkkal, elérhető egy szórakoztatva tanító mese, valamint a szülők feltehetik a kérdéseiket egy szakembernek is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotel Lajta Park - Ebédajánlat

Tovább olvasom