Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A Nyugat-Dunántúl is bemutatja fejlesztéseit

Az ország egészében, így a Nyugat-Dunántúlon is számos programmal várja a látogatókat az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött című rendezvénysorozat, március első szombatján. A régió főként kulturális látnivalókkal, épített emlékekkel várja a látogatókat, köztük az Esterházy-kastéllyal, vagy a Pannonhalmi Főapátság biomassza-fűtőművével és gyógynövényes kertjével.

2013 a polgárok európai éve, amely kitűnő alkalmat ad arra, hogy a helyi közösségek is betekintést nyerjenek abba, hogy az európai uniós tagságunk miként járult hozzá a lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénysorozatának keretében országszerte megtekinthető lesz számos közösségi forrásból megvalósított, egyébként nem, vagy csak belépőjeggyel látogatható intézmény.

Ingyenes tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket Fertőd (Eszterháza). A barokk kastélyok sorában is egyedülállónak számító Esterházy-kastély épületegyüttese az uniós forrásoknak köszönhetően, több ütemben megvalósított rekonstrukció során visszanyerte eredeti pompáját, és elkészültek az évi csaknem százezer látogató kiszolgálására hivatott egységek, fogadórészlegek is. Tartalmas időtöltést ígér a barokk színháztörténeti kiállítás, a fényűző Díszterem, a Napóleon-terem és a Mária Terézia-épületszárny időszakos tárlatai, a Bábszínháznak otthont adó Narancsház, a Pálmaház, a Víztorony és a Kiskastély. Egy kinti séta alkalmával pedig a keleti és nyugati kamarakerteket és a Díszudvart lehet megtekinteni. Az érdeklődők megismerhetik a közel három évszázaddal ezelőtti udvari élet és a kiemelkedő építészeti alkotások mellett az elmúlt években végbement fejlesztések kulisszatitkait is. A fáradalmak kipihenésére pedig a teaszalon és a zeneszalon kínál nem hétköznapi környezetet.

Március második napján érdemes lesz ellátogatni a Pannonhalmi Főapátságba is. A szintén évi több tízezer látogatót vonzó, világörökségi védettséget élvező, 996-ban alapított monostor nemcsak egyházi, hanem oktatási központ is, éppen ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy az épületegyüttes uniós forrásból biomassza-fűtőművel gazdagodott a közelmúltban. A pannonhalmi diákság környezettudatos nevelése szempontjából is fontos fejlesztés nyomán az intézmény fosszilisenergia-felhasználása a korábbi ötödére csökkent, miközben a nagy mennyiségben rendelkezésre álló szőlővenyige, a levendulaszár-szalma, valamint a főapátsági arborétum tisztítási faanyagának környezeti szempontból kedvező hasznosítására is lehetőség nyílt. A kazánblokkra és a gyógynövénykertre is kiterjedő bejárás során a látogatók megismerkedhetnek a létesítmények történetével, valamint a tradicionális bencés környezettudatossággal is.

Győrben az épp egy éve átadott, Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ várja a kicsiket és nagyokat. A kívülről a Wankel-motor dugattyújára hasonlító, közel 3000 négyzetméter alapterületű, háromszintes tudományközpontban 74 interaktív eszköz segít megérteni a mozgás fizikáját. A kiállítási központ küldetése a műszaki és természettudományos ismeretek bővítése, kiemelt figyelemmel a járműgyártásra, illetve a járműipar technikai vívmányainak megismertetésére. Emellett célja az is, hogy népszerűsítse a műszaki életpályákat és erősítse a felsőfokú képzésben, szakképzésben részt vevők és a gazdasági szereplők kapcsolatát. A nyílt nap alkalmával a látogatók speciális kísérleti bemutatókon vehetnek részt, és szabadon bejárhatják az intézményt.

Nyílt nap országszerte

2013. március 2-án „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" című esemény keretén belül szabadon látogatható, országos jelentőségű beruházások között egyaránt található kulturális, turisztikai, tudományos célú, vagy épp infrastrukturális fejlesztés. Így megtekinthető lesz például Budapesten a 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik megújult épülete. Szép számmal lesznek programok a fővárostól távolabb is. Ingyenesen lesz látogatható többek között a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda Kastély és a Tisza-tavi Ökocentrum.

A nyílt nap programsorozatának részleteiért kérjük, látogasson el az ujszechenyiterv.gov.hu weboldalra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotika kiállítás és vásár Bécsben

Erotika kiállítás és vásár nyílik febuár 22-24-ig Bécsben. Tovább olvasom