Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

A konyhai Bermuda háromszög, ahol elveszhet az idő...

Ebben a cikkben egy konyha technológia sorrendjéről szeretnék bővebb információt adni, illetve a készülékek környezetéről.

Egy olyan konyhához, amit rendszeresen használnak. Kutatások során dolgozták ki a konyhai háromszög fogalmát, amit a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely, illetve a hozzájuk kapcsolódó konyhai tevékenység alakít ki. Kiszámították, hogy e három fontos pont közötti közlekedési útvonal nem szabad, hogy hosszabb legyen, mint hat méter.Ez a „háromszög" a konyha használatából, főzésből adódik, hisz először kivesszük a hűtőből a feldolgozandó anyagot (letesszük a munkafelületre), majd megmossuk (mosogató), aztán feldolgozzuk, előkészítjük (megint munkafelület), és végül megfőzzük (tűzhely). Érdemes a hűtő mellé is tervezni egy kis munkafelületet, ahová a hűtőből közvetlenül ki lehet pakolni. A konyhában a legfontosabb munkaterület, a főzőlap és a mosogató közé esik, mert itt dolgozunk a legtöbbet. Arra érdemes ügyelni, hogy ez a munkalapfelület legalább 60cm széles legyen.

A hűtő elhelyezése általában szinte konyhaalaprajztól függetlenül szélre kerül, mert legtöbb esetben magas hűtőszekrénnyel tervez az ember, ez elég nagy test, zavaró tömeg, akadály lenne, ha a tér, közepén lenne. Az is szempont, hogy a hűtőszekrényt adott esetben, az egész család használja, ezért számukra is könnyen elérhetővé kell tenni anélkül, hogy megzavarnák azt, aki főz, mosogat, aprít. A konyhatervezésnél a hűtőajtó nyitási irányát is figyelembe kell venni.

Mosogatótálca elhelyezése a hűtő, és a főzőlap közé célszerű. Arra figyeljünk, ha a sarokba kerülne, akkor legalább 40cm-ert hagyjunk el a faltól, hogy a könyökünket ne verjük be.

Mit vegyünk figyelembe egy konyha tervezéséhez?


Mosogatógép, legtöbbször a mosogatótálca közvetlen közelébe, mellé érdemes elhelyezni. Általában elöblítjük a koszos edényt, majd belehelyezzük a mosogatógépbe. L vagy U sarokmegoldásnál ügyelni kell arra, hogy ugyanarra a szárra tegyük a gépet, mint a tálcát, hogy ne kelljen felesleges mozdulatokat elvégezni a bepakoláshoz, azaz a mosogatógépet úgy állítsuk fel, hogy ajtaját akkor is ki lehessen nyitni, ha a mosogató előtt áll valaki.

A tűzhelyet és a sütőt a külső fal mentén állítsuk fel, így könnyen beépíthető a szagelszívó vagy más szellőztetőrendszer (kivétel e szabály alól a konyha közepén, szigetszerűen elrendezett munkapult a fölébe nyúló szagelszívóval). Ügyeljünk arra, hogy a főzőlap és a fal között minimum 15cm elmaradjon.

Sütő elhelyezése

A mai beépíthető készülékeknél megtehetjük, hogy a sütőt nem a főzőlap alá építjük be, hanem a konyha más területére helyezzük, például egy magas elembe. Ennek megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt. Nagyobb konyhánál ez inkább előnyt jelent, mert sokkal kényelmesebb a tepsit egy közel szemmagasságban lévő sütőből kivenni, mint mélyen lehajolni. Gyorsítani tudja a munkát, kevésbé fárad el az ember. Kicsi gyermekek kevésbé érik fel. Ilyen esetben, szintén célszerű a közelben 60 cm munkalapot biztosítani, hogy a tepsit rögtön le lehessen tenni és ne kelljen vele szaladgálni. Azonban arra figyelni kell, mint a hűtőnél, hogy a konyha szélén helyezzük el. Kis alapterületű konyhánál hátrányt jelent toronyszerű szekrénybe tenni a sütőt, mert 60 cm-t elvesz a munkafelületből, mivel kivettük a főzőlap alól. Illetve egy kicsi helységben egy nagy szekrény sok helyet elvesz, és kényelmetlen térérzetet tud kelteni. Amennyiben nagyon szükséges magasabbra helyezni a sütőt, fél magas elembe is lehet tenni, így a tér még átláthatóbb marad.

Természetesen adódnak olyan esetek mikor a fent említett szabályokat valamilyen szinten fel kell rúgni, illetve muszáj. Ilyenek például, az egyéni kérések, vagy egy már meglévő konyha adottságai (víz, gáz, villany kiállások, ablakok, ajtók). Minden ember más, mások az igényei, mások az elképzelései, és mind anyagban, mind formában ehhez kell igazodni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EOS 100D: egy gép, amelyet sosem akarsz otthon hagyni

A Canon csoda: egy időben két fotót lőhetsz. (x) Tovább olvasom