Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A családi vízkezelés korát éljük

Miért hasznosak a háztartási vízlágyítók?
Nem mindegy, hogy milyen minőségű víz folyik otthon a csapból, hogy mit adunk inni a gyermekeinknek, és az sem, hogy milyen vízben mosakszunk. A háztartási vízkezelés fénykorát éljük, egyre többen szereltetnek be otthonukba vízlágyító készüléket.

Miért van szüksége lágy vízre?

Magyarországon az ivóvíz mintegy 80%-a kemény víz. A víz keménységét a vízben oldott Ca- és Mg-ionok okozzák, amelyek vízkőként kiválnak a vízvezetékekben, csapokban, mosógépekben és egyéb háztartási berendezésekben. Az egyre vastagabb lerakódó vízkőréteg miatt csökken a berendezések élettartama, romlik a hatásfokuk és drágább lesz az üzemeltetésük. A vízkőkiválás a mosógépek, kávéfőzők, mosogatógépek és más háztartási készülékek mellett károsítja a szennyeződésekre érzékeny, kerámiabetétes csaptelepeket, a csővezetékeket, a bojlereket és a kazánokat is. A kemény vízzel készített ételek kevéssé ízletesek, tusoláskor a kemény víz kellemetlen, viszkető érzést okozhat az érzékeny bőrűeknél. A kemény víznek, ahogyan azt a reklámokból is jól tudjuk, rengeteg káros hatása van.

Felmerül a kérdés, hogy elegendő védekezés-e, ha vízlágyító porokat, adalékokat használunk. Bár a különböző vízlágyító adalékok az alkalmazás helyén (például a mosáskor) valóban kifejtik a hatásukat, használatuk költséges, és nem oldja meg a problémát a többi háztartási berendezésnél és a fürdőszobákban sem. A legbiztosabb megoldás az, ha a lakásunkba, házunkba beérkező víz teljes mennyiségét átalakítjuk lágy vízzé. A háztartási vízlágyító berendezésekkel előállított lágy víz esetében a korábban ecsetelt kellemetlenségekkel már nem kell számolni a családunknak.

Miért jobb a lágy víz?

Az első és talán legfontosabb érv a lágy víz mellett, hogy használata mellett kevesebb házimunka (vízkőmentesítés, csap- és csempetisztítás) vár a háziasszonyokra, és még jelentős megtakarítással is jár! Mosásnál, mosogatásnál ugyanis akár a tisztítószer 40%-át is megtakaríthatjuk, és nem kell vízlágyító adalékokat használnunk. Ennek ellenére a mosott ruhák lágyabbak, és mégis tisztábbak lesznek, ráadásul jóval tovább megőrzik a színűket. A konyhában az evőeszközökről, poharakról nyom nélkül száradnak fel a vízcseppek, a csempék, csaptelepek foltmentesek, fényesek lesznek. Fontos szempont, hogy a lágy vízzel készített ételek sokkal finomabbak, a tea és a kávé zamatosabb. Tisztálkodás során is érezzük a lágy víz jótékony hatását! Tusolás és fürdés után a bőrünk valóban tiszta és bársonyos, a hajunk lágyabb és rugalmasabb lesz, és még az érzékeny bőrűeknél sem jelentkezik többé a hosszabb fürdés után szokásos, kellemetlen viszkető érzés. Nem lesz vízköves a kazán, a bojler, nem lesz szükség a falban lévő vízvezeték cseréjére, a háztartási berendezések kevesebb energiát használnak, és hosszabb életűek lesznek, üzemeltetési és karbantartási költségük jelentősen csökken.

Hogyan működnek a vízlágyítók?

A professzionális vízlágyítók ioncserélő eljárás alapján működnek. Amikor a kemény víz átáramlik a vízlágyító berendezésen, a benne lévő gyanta kivonja a víz keménységéért felelős Ca- és Mg-ionokat, és Na-ionokra cseréli ki azokat. A gyanta egy bizonyos mennyiségű víz átfolyása után elveszíti lágyító kapacitását, ilyenkor a vízlágyító az automata vezérlőfejének segítségével a lemerült gyantát egyszerű konyhasóoldattal regenerálja.
A modernebb háztartási vízlágyítókat ma már formatervezett, tetszetős kivitelben lehet megvásárolni, és a készülékek már a beépített sótartályt is tartalmazzák. A kimerült ioncserélő gyantaágy regenerálását a beépített vízóra automatikusan vezérli, a berendezés így nem igényel felügyeletet, annyi csak a dolgunk, hogy a regeneráláshoz szükséges sótablettákat időnként pótoljuk a sólétartályban. Ráadásul a modern vízlágyító berendezések az átfolyt vízmennyiség függvényében éjszaka (hajnali 2 órától) indítják el a regenerációs ciklust, így biztosak lehetünk abban, hogy a vízlágyítónk napközben mindig zavartalanul működik, és lágy vizet szolgáltat családunknak.

www.lagyviz.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar diákok tehették fel kérdéseiket az Európai Bizottság alelnökének és európai parlamenti képviselőknek

Az Európai Parlament (EP) magyar, osztrák és szlovák Tájékoztatási Irodái Határközi Állampolgári… Tovább olvasom