Ukrán válság

2023.11.13. 07:44

Az orosz elnök nyitott a párbeszédre

628. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Homokzsákokkal védett postahivatal a dél-ukrajnai Herszonban 2023. november 10-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Erősen csökkent Ukrajnában az őszi gabona vetésterülete

Erősen csökkent Ukrajnában az őszi gabona vetésterülete a háború miatt - közölte Denisz Marcsuk, az ukrán agrárkamara elnökének helyettese Kijevben hétfőn.

Az őszi búza 3,8 millió hektáros vetésterülete nagyjából feleakkora, mint a háború előtt.

Ennek hátterében az áll, hogy a harctevékenység miatt sok termőföldet nem lehet hasznosítani, másrészt a mezőgazdasági termelők a nyári terméssel nem kerestek annyit, hogy most elegendő vetőmagot tudjanak vásárolni.

Marcsuk hangsúlyozta, hogy jövő tavasszal és nyáron ennél fogva kisebb termésmennyiség várható. Ugyanakkor leszögezte, hogy Ukrajna élelmiszerellátása nincs veszélyben, bár kevesebb gabona jut majd exportra.

Mindemellett az ukrán agrártermékek fő tengeri exportútvonala az esetleges támadások veszélye miatt csak korlátozottan használható, miután a Kreml a nyáron bejelentette, hogy nem újítja meg az ENSZ és Törökország közvetítésével egy évvel korábban született fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt.

Az ukrán gazdák ezért csak nehézségekkel tudják termékeiket értékesíteni a világpiacon.

Kreml: az orosz elnök nyitott a párbeszédre

Nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök, de fontosnak tartja az eredményességet - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva.

"Az elnök soha nem zárta ki a kapcsolatfelvételt, az elnök mindig a nyitottságát hangoztatta" - mondta Peszkov, hozzátéve: Putyin "mindig is a produktív kapcsolatfelvétel híve volt és marad", amely nem magáért a folyamatért, hanem az eredmény eléréséért történik meg.

Olaf Scholz német kancellárnak azzal a nyilatkozatával kapcsolatban, amelyben a Putyinnal való tárgyalás lehetőségéről szólt, azt mondta, hogy "aligha mondható el, hogy a mérleg nyelve az orosz érdekek figyelembevétele felé billenne".

A feszültség fokozása felé vezető újabb lépésnek nevezte, hogy Lengyelország egy harckocsizó zászlóaljat vezényelt a Fehéroroszországgal közös határára. Kifejezte meggyőződését, hogy Minszk mindent megtesz a biztonság fenntartása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn kiadott hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy ukrajnai frontszakaszon 11 rohamot vertek vissza, ennek során több mint hétszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A tárca "provokációnak" nevezte, hogy hétfő reggel a minisztérium sajtóközpontja nevében az orosz erőknek a Dnyepertől keletre lévő területeken végrehajtott "átcsoportosításáról" értesítették a vezető orosz hírügynökségeket. A hírt, amely szerint a műveletet annak érdekében rendelték el, hogy erőket szabadítsanak fel a más irányokba végrehajtandó támadásokhoz, a TASZSZ és a RIA Novosztyi negyed órával a kiadást követően visszavonta.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki térségben lévő Horlivkát kazettás lőszerrel támadták. A Kurszk megyei Popovo-Lezsacsi községnél egy civilt egy drónról ledobott robbanószerkezet megsebesített.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) donyecki parancsnoksága közölte, hogy elfogtak egy ukrán állampolgárt, aki arra készült, hogy a fűtési szezon kezdetén robbantásokat hajtson végre a régió létfontosságú létesítményeiben.

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága hétfőn 30 évi szabadságvesztésre ítélte Oleh Zavaleckijt, az ukrán tengerészgyalogság volt szakaszparancsnokát, amiért tavaly márciusban Mariupolban négy civilt saját kezűleg, további kettőt pedig a társaival közösen agyonlőtt.

Felavatták Romániában az ukrán pilóták felkészítését is szolgáló F-16-os kiképzőközpontot

Felavatták Romániában hétfőn a holland, dán, amerikai és román együttműködéssel megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC), ahol a román és más NATO-szövetséges katonák mellett az ukrán hadsereg pilótáit fogják felkészíteni az F-16-os harci gépek használatára - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó festesti-i Duna-hídja közelében található, 86-os Borcea légitámaszponton létesült kiképzőközpontot Angel Tilvar román és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter adta át. A román tárcavezető szerint a közös projekt a térséget fenyegető veszélyek leküzdését célzó nemzetközi partnerséget erősíti.

Tilvar megerősítette: Románia és más NATO-tagállamok katonái mellett a romániai támaszponton képezik ki azokat az ukrán pilótákat is, akik az európai államok által Ukrajnának adományozott F-16-os harci gépekkel fognak repülni. Mint mondta: az Európai F-16-os Központban az új képesítések megszerzésére irányuló képzést a "globális kontextusra" tekintettel gyorsított ütemben bonyolítják le. Az ukrán pilóták kiképzése várhatóan körülbelül hat hónapig tart.

Kajsa Ollongren rámutatott: Hollandia, Dánia és Norvégia arra készül, hogy F-16-osokat szállít Ukrajnának. Ezért fel kell gyorsítani a pilóták képzését, ami egyébként már elkezdődött Dániában és az Egyesült Államokban. A holland miniszter fontos előrelépésnek nevezte az Európai F-16-os Kiképzőközpont megalakulását.

A romániai kiképzőközpontba a múlt héten érkezett meg öt holland F-16-os harci repülő, amelyek gyártója, az amerikai Lockheed Martin oktatókkal és karbantartó személyzettel vesz részt a pilótaképzésben.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG-21-esekről az amerikai F-16-osokra. Romániának eddig 17 használt (új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt) F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától, tavaly novemberben azonban Bukarest további 32 használt F-16-os harci repülőgép beszerzéséről írt alá szerződést Norvégiával. Az első felújított norvég F-16-osok várhatóan az év végén érkeznek meg Romániába.

A szállodai szobájából hurcoltak a hadseregbe egy buszsofőrt Kárpátalján

Katonák és rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közös akció keretében erőszakkal mozgósítottak hadköteles férfiakat Ungvár egyik hostelében, közöttük egy buszsofőrt is, aki Vinnicjából szállított gyerekeket a korosztályos tekvondó országos bajnokságra.

A hírt Vitalij Pavlovszkij vinnicjai újságíró tette közzé közösségi oldalán, majd több országos hírügynökség és jelentős hírportál közölte.

Pavlovszkij értesülései szerint a buszsofőr az ungvári Monada hostelben szállt meg, ahová november 11-én, szombaton éjjel 1 óra 30 perc körül rendőrök és katonák hatoltak be, igazoltatták az ott tartózkodó férfiakat, majd a hadköteleseket elhurcolták.

Az újságíró azt is közölte, hogy tiltakozása és magyarázata ellenére a buszsofőrt is magukkal vitték, 

a telefonját elvették, így senkit sem tudott értesíteni a történtekről.

 Másnap a vinnicjai csapat taxival jutott el a sportcsarnokba.

A személyszállító vállalkozás egy cseresofőr segítségével szeretné hazavinni a gyerekeket az Ungváron rekedt busszal.

A kárpátaljai és a vinnicjai megyei hadkiegészítő parancsnokságon egyaránt azt a választ adták a hromadske.ua portál megkeresésére, hogy nem tudnak a buszsofőr azonnali kényszermozgósításáról.

Németország megduplázza az Ukrajnának jövőre szánt katonai segélyt

Németország megduplázza az Ukrajnának a jövő évre szánt katonai segély eddig tervezett összegét, így a támogatás eléri majd a 8 milliárd eurót - jelentette be a német védelmi miniszter vasárnap este, megerősítve az erről megjelent sajtóhíreket.

Boris Pistorius az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: 

Ez egy erős jelzés Ukrajnának, hogy nem hagyjuk cserben.

Fontos jelzés egy olyan pillanatban, amikor Ukrajnának folytatnia kell a harcot, miközben a nemzetközi figyelem egy része Izraelre és Gázára összpontosul - tette hozzá. "A katonai segélyek emelése egyben válasz "az idei tapasztalatokra, amelyek azt mutatták, hogy a tervezett összegek gyorsan elfogytak"

A német kormány eredetileg 4 milliárd eurós segélyt irányzott elő 2024-re, elsősorban katonai felszerelésekre.

 Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciójának pártjai azonban most megállapodtak, hogy ezt az összeget megduplázzák. A döntés csütörtökön, a képviselőház bizottságának szavazása során válik hivatalossá.

Több orosz tisztet is felrobbantott Melitopolban az ukrán ellenállás

A karpathir beszámolója szerint súlyos támadás ért egy orosz bázist Melitopolban, amelynek során több orosz tiszt is életét vesztette. Az FSZB és a hadsereg tisztjei éppen egy megbeszélést folytattak a szombati támadás idején.

Melitopol Ukrajna 34. legnépesebb városa, lakossága körülbelül 150.000 fő. A város jelenleg az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. Vasárnap egy pokolgépes merénylet következtében több orosz tiszt az életét vesztette. A támadást vasárnap az ukrán katonai hírszerzés is megerősítette.

A tájékoztatás szerint a támadást egy helyi ellenállási mozgalom hajtotta végre, melynek célpontja a megszállók főhadiszállása volt, és amelynek során legalább három orosz tiszt életét vesztette – tudta meg a Mandiner.

Zelenszkij már Trumppal szeretne telefonon tárgyalni

Az ukrán elnök elkezdett tartani attól, hogy elzárják a pénz-és fegyvercsapokat az Egyesült Államok felől, legalábbis erre utalnak azok az ukrán sajtóhírek, melyek szerint az államfő Donald Trump volt amerikai elnökkel szeretne telefonon tárgyalni – adta hírül a Magyar Nemzet. 

A Strana.ua. ukrán lap szerint

Donald Trump – a republikánus többség révén – most ténylegesen ellenőrzi az amerikai képviselőházat, amely blokkolja az Ukrajnának szánt pénzek kiutalását. Ezért Kijevben megpróbálnak közvetlen beszélgetést szervezni Trump és Zelenszkij között.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. október 11-én
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

Emlékezetes, Volodimir Zelenszkij korábban már meghívta hazájába Donald Trumpot, miután a volt amerikai elnök azt állította, hogy 24 órán belül véget tudna vetni az orosz-ukrán háborúnak.

Újabb orosz támadási hullám

Az ukrán szárazföldi erők vezetője azt mondta, hogy az orosz csapatok megkezdték a Bahmut melletti területek visszaszerzését. A katonai szóvivő szerint az elmúlt nap folyamán enyhültek az orosz támadások Avdijivka városa ellen, de valószínűleg ismét erősödni fognak a harcok.

Oroszok ölhették meg az orosz ezredest 

A jelentések szerint az Ukrajna oldalán harcoló oroszok megölték a moszkvai FSZB biztonsági szolgálat egy ezredesét egy lesben az orosz Brjanszk megyében. A Kyiv Post és az Ukrainska Pravda ukrán hírszerzési forrásokra, orosz Telegram csatornákra és az Ukrajna-barát Orosz Önkéntes Hadtestre hivatkozva jelentett a meglepetésszerű támadásról.

Több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4795-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4483-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában