A tét nagy

2023.11.02. 08:05

A nemzeti konzultáció politikai egységet és erőt biztosít a brüsszeli vitákban

A nemzeti konzultáció az egyes kormányzati intézkedések legitimációját növeli, sőt, egyetértési pontokat is képes generálni.

MW

Kézbesítõ nemzeti konzultációs kérdõívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Orbán Viktor 2005-ben hirdette meg azt a politikai vezérelvet, amely két választás között is lehetőséget teremt a választópolgárok aktív csoportjainak véleményformálására kritikus kérdésekben. A nemzeti konzultáció azóta valódi hungarikummá nőtte ki magát, amely az egyes kormányzati intézkedések legitimációját növeli, sőt, egyetértési pontokat is képes generálni. A soron következő, 13. egyeztetés lehet az utóbbi évek legfontosabb véleménynyilvánítási lehetősége – írja elemzésében az Alapjogokért Központ.

Mint írják, az eddigi konzultációk során a választók támogatásukról biztosították a kabinetet egyebek mellett olyan fontos kérdésekben, mint hazánk új alaptörvényének kidolgozása, a bevándorlás és terrorizmus kérdésének kezelése, illetve a családvédelem. Ezzel a magyarok nemcsak a belpolitika szereplői felé fogalmazták meg igényeiket, hanem az európai és a nemzetközi térben is jelezték, hogy az ország jövőjét érintő legfajsúlyosabb ügyek kapcsán milyen döntést várnak el Magyarország képviselőitől. 

Ez az eszköz képes politikai szempontból erősítést nyújtani a kormány érveinek, és mindenki számára jelezni, hogy a magyarok egyetértenek az általa képviselt irányvonallal.

Az Alapjogokért Központ szerint a nemzeti konzultációk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a baloldali szereplők Gyurcsánytól Karácsony Gergelyen át Márki-Zay Péterig megpróbálták utánozni. Az már más kérdés, hogy az utángyártott verziók meglehetősen rosszul sikerültek, részvételi adataik – ha erről egyáltalán nyilvánosságra került bármilyen információ – messze elmaradtak a kormány által kezdeményezettekétől.

Az előttünk álló egyeztetés – ahogyan azt már korábban többször is láttuk – ismét a brüsszeli vitákban erősítheti meg a kormány legitimációját. A központ szerint a tét igen nagy, hiszen olyan kérdések fekszenek az uniós tárgyalóasztalon, mint a migráció és a vele kéz a kézben járó terrorizmus ügye, a háború, illetve az abból következő gazdasági válságra adott nemzeti válaszok, köztük a rezsicsökkentés, illetve a bankok extraprofit-adója.

A nemzeti konzultáció annak ellenére sikeres és hatékony, véleményeket becsatornázni képes formula, hogy rengeteg kritikát és alaptalan vádat fogalmaznak meg az egyes kérdőívekkel szemben. Sőt, az ellenzéki pártok rendre bojkottálják a politikai egység megteremtését célzó kérdések megtárgyalását is. Ennek célja egyértelmű: figyelmen kívül hagyni a választók akaratát és a jövőben bevezetésre kerülő intézkedések társadalmi legitimációját akarják lerontani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában