Ukrán válság

2023.10.29. 07:32

A Naftohaz az orosz gáz Európába irányuló tranzitjának leállítására készül

613. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

A Naftohaz az orosz gáz Európába irányuló tranzitjának leállítására készül

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat a szerződés 2024 végi lejárta után nem kívánja folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját - jelentette ki Olekszij Csernisov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában a hét végén.

A Naftohaz vezetője kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat. A Gazprom orosz gázvállalat a szerződésben foglaltak ellenére nem fizet a jelenleg orosz megszállás alatti területen lévő Szohranyivka gázmérő állomáson keresztüli szállításért, ezért a Naftohaz nem jut elegendő pénzügyi forráshoz a tranzitköltségek fedezésére. Csernisov szavai szerint Ukrajna ennek ellenére jelenleg még teljesíti kötelezettségeit, és biztosítja a gázszállításokat az európai országok felé.

"Most még nem foszthatjuk meg az Európai Unió egyes országait, amelyek egyébként partnereink, attól, hogy gázt kapjanak és felkészüljenek a télre" - magyarázta a Naftohaz vezetője. Hozzátette: az EU azt tervezi, hogy 2027-ig teljesen felhagy az orosz gáz fogyasztásával, ezért nem ragaszkodik az ukrán tranzit folytatásához.

Ukrán légierő: a légvédelem lelőtte az összes orosz támadó drónt Ukrajna fölött

Az orosz erők öt Sahid típusú támadó drónnal és egy H-59-es manőverező robotrepülővel támadták Ukrajnát vasárnapra virradóra, a légvédelem az összes drónt megsemmisítette a levegőben - közölte az ukrán légierő a Telegramon.

A közlemény szerint a H-59 az ország középső részében található poltavai régió mirhorodi járásában lévő célpontokra irányult. Az előzetes információk alapján nem okozott személyi sérülést, sem jelentősebb károkat. A támadó drónokat Mikolajiv, Zaporizzsja és a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében lőtte le a légvédelem.

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban elmondta, hogy az éjjel az orosz erők 32 irányított bombát dobtak le a dél-ukrajnai Herszon megyére. Szavai szerint a Dnyipro folyó jobb partját támadták. Hozzátette, hogy a légicsapásoknak vannak sérültjei is, de számokat nem közölt.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számolt be, hogy ukrán határőrök hordozható légvédelmi rakétarendszerrel lelőttek egy orosz Szu-25-ös harci repülőgépet a Donyeck megyei Avgyijivkánál.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra meghaladta a 299 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett nyolc harckocsit és nyolc tüzérségi fegyvert.

Harminchat ukrán drón lelövéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Harminchat ukrán drónt semmisített meg az orosz légvédelem vasárnapra virradóra a Krím félsziget északnyugati része és a Fekete-tenger felett - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A Krími hídon a forgalmat vasárnap átmenetileg leállították. A dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban egy lelőtt drón repeszei hat háztetőt és egy gépkocsit megrongáltak.

Az orosz erők három frontszakaszon nyolc rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 570 ukrán katona esett el vagy sebesült meg a Moszkvában kiadott vasárnapi hadijelentés szerint. A legnagyobb emberveszteséget, mintegy 165 főt az ukrán fél a kupjanszki frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, néggyel a donyecki régió déli részén próbálkozott.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetési- és megfigyelőpontot, egy kommunikációs központot, két drónirányító központot, egy Bukoveny rádióelektronikai harcállomást, hat páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállítójárművet, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fél által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott harcjárművek száma 13 ezer fölé emelkedett.

Fehérorosz elnök: patthelyzet alakult ki, a tárgyalás az egyedüli kiút

Az ukrajnai háború tárgyalásos úton történő lezárását sürgette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, hangsúlyozva, hogy a frontokon patthelyzet alakult ki.

Mindkét oldalon van elég probléma... egyik fél sem tudja jelentősen megerősíteni a pozícióját.. Lövészárkokba szorulnak, egymásnak feszülnek, miközben emberek halnak meg

 - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka a hét végén a BelTA fehérorosz állami hírügynökség weboldalára felkerült videofelvételen, melyen kérdésekre is válaszolt.

Ukrán katonák leszerelést követelõ hozzátartozói tüntetnek a kijevi Függetlenség terén 2023. október 27-én. A családtagok a több mint másfél éve az Ukrajna elleni orosz háborúban szolgáló szeretteik hazaengedését követelik. A feliratok jelentése: leszerelést az önkénteseknek 18 hónap múltán! és Apu hazajön? 
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

"Tárgyalóasztalhoz kell ülnünk és egyezségre kell jutnunk" - szögezte le Lukasenka, hozzátéve: a megbeszélésekhez nincs szükség semmilyen előfeltételre.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Magyarország területére október 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 6733 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5983 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Robbanások voltak a Krímen

Robbanásokról érkeztek jelentések Csornomorske közeléből a Krímben

 – jelentette a Telegram csatorna, a Crimean Wind október 28-án későn. Sebesültekről vagy a keletkezett károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

Orosz kiképzők érkeztek Fehéroroszországba

Orosz drónkezelők érkeztnek a nyugat-fehéroroszországi Byaroza katonai bázisára, hogy fehérorosz katonákat képezzenek ki

– állítják az ukránok.

Ez történt szombaton

Előző napi tudósításunkat ITT olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában