Ukrán válság

2023.09.23. 07:00

Zelenszkij váratlanul felbukkant Lengyelországban

577. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Zelenszkij Lengyelországban adott át kitüntetéseket

Forrás: Zelenszki

Elképesztő videó: épp tüzelésre készült az orosz páncélos, amikor telibe kapta az ukrán rakéta

Az X-en csütörtökön megosztott háborús felvételen az látható, ahogy az orosz hadsereg legénysége egy 9P149 Sturm-Sz páncélos járműről épp egy 9M114-es tankelhárító rakétát készül kilőni egy ukrán gyalogsági célpontra valahol a Donbaszban.

Ám az ukránok gyorsabbak voltak, és a tankelhárító kilövése előtt egy vállról indítható rakétával eltalálták a harci járművet, amely gyakorlatilag darabjaira hullott.

Lavrov: A Nyugat lenézi a világ többi részét, ígéreteket tesz, majd nem tartja be azokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén arról beszélt, hogy a nyugati országok hamis vállalásokat tesznek. szerinte Amerika és Európa lenézi a világ többi részét, ígéreteket tesznek, majd nem teljesítik azokat.

Ahogy Vlagyimir Putyin elnök is megjegyezte, a Nyugat egy valóságos hazugságbirodalom

– mondta Lavrov, majd egy új világrend kialakulásáról beszélt, amelyben szerinte 

a globális javak igazságosabb elosztását és a civilizációs sokszínűséget pártoló világtöbbség és a neokoloniális leigázási módszereket alkalmazó kevesek fognak megküzdeni egymással

 – jelentette ki.

Zelenszkij Lengyelországban

Volodimir Zelenszkij útban hazafelé megállt a lengyelországi Lublinban, ahol lengyel önkénteseket részesített ukrán állami kitüntetésben.

Az ukrán elnök X-bejegyzésben számolt be Lengyelországi látogatásáról, és a végén köszönetet mondott a lengyeleknek a háborús támogatásért.

Köszönöm Lengyelország felbecsülhetetlen támogatását és szolidaritását, amely segít megvédeni egész Európa szabadságát!

– írta.

Mind a lengyelországi kitérő, mind a szívélyes üzenet meglepő lehet azok után, hogy a két ország kapcsolata jelentősen megromlott, miután Lengyelország bejelentette, nem küld több fegyvert Ukrajnának. A lengyel intézkedés már egy válaszreakció volt arra, hogy Ukrajna perrel fenyegette Varsót az ukrán gabonatilalommal kapcsolatban. 

Újabb Szevasztopol elleni ukrán támadás

Ukrajna újabb rakétatámadást hajtott végre szombaton Szevasztopol ellen az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten, egy nappal azután, hogy támadást intézett a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása ellen.

Szevasztopolban légiriadót hirdettek mintegy egy órára, miután elfogott rakéták törmelékei hullottak egy kikötőgátra – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvozsajev kormányzó. Egy időre leállították a térségben a kompközlekedést is. Hangos detonációkat lehetett hallani az észak-krími Vilne közelében is, amit sűrű füstfelhők követtek egy ukránbarát Telegram-hírcsatorna szerint, amely a krími fejleményekről tudósít. A Krímet Oroszország 2014-ben egyoldalúan elcsatolta, de ezt a nemzetközi közösség azóta sem ismeri el.

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője az Amerika Hangja rádiónak azt mondta szombaton, hogy legkevesebb kilenc ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült a Fekete-tengeri Flotta elleni pénteki támadásban.

Állítása szerint Alekszandr Romancsuk orosz tábornoknak, a kulcsfontosságú délkeleti frontvonal parancsnokának a támadás következtében „nagyon súlyos az állapota.”

Az orosz védelmi minisztérium pénteken először azt közölte, hogy egy katona meghalt a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásán, majd később kiadott egy közleményt, hogy eltűnt.

Az ukrán hadsereg a pénteki szevasztopoli támadásról azt közölte, hogy a légierő tizenkét támadást intézett a Fekete-tengeri flotta bázisára, azokat a területet véve célba, ahol a személyzet, a katonai felszerelés és a fegyverek koncentrálódtak. A közlés szerint két légvédelmi rendszert és négy orosz tüzérségi egységet ért találat.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy szombaton Oroszország tizenöt iráni gyártmányú Sahíd drónnal támadt a délkeleti frontvonalon Zaporizzsja megyében, valamint északabbra Dnyipropetrovszk megyében. Állítása szerint tizennégy drónt semmisítettek meg.

Ukrán parancsnokok a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy az oroszok által májusban elfoglalt Donyeck megyei település, Bahmut körzetében heves harcok folynak a nyugati országok szállította nehézfegyverekkel. Miután a múlt héten visszafoglalták Kliscsijivika falut, most 150 miliméteres tarackok segítségével nyomulnak előre.

Zaporizzsja megye kormányzója, Jurij Malasko bejelentette, hogy Oroszország előző nap 86 csapást mért a megye 27 településére. Malasko szerint egy 82 éves polgári lakos meghalt a tüzérségi támadásban.

A szomszédos Herszon megye közigazgatási vezetője, Olekszandr Prokugyin elmondta, hogy a pénteki orosz támadásokban egy ember halt meg és hárman sebesültek meg. Oroszország huszonöt aknát lőtt ki Herszonra. Találat ért több lakónegyedet, egészségügyi és oktatási intézményt.

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau miniszterelnökkel tárgyalt. A két politikus találkozója után Zelenszkij újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a háborúban lehetetlen függetlennek maradni, mert ha valaki nem támogatja Ukrajnát, azzal Oroszországot segíti, derül ki az ukrán elnök weboldaláról.

Vagy Ukrajnának vagy Oroszországnak segítetek. Ebben a háborúban nem lesznek közvetítők. Ha valaki csökkenti az Ukrajnának nyújtott támogatást, azzal Oroszországot erősíti. És, hogy mit várhatunk egy erős Oroszországtól... azt hiszem, a történelem már régen megválaszolta ezt a kérdést. Ha valaki kockáztatni akar, rendben, csökkentse az ukránok támogatását. De, hogy őszinte legyek, a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért meg kell küzdeni

 – nyilatkozta.

Az ukrán elnök arra reagálhatott, hogy Lengyelország pár nappal ezelőtt bejelentette, nem küld több fegyvert Ukrajnába, helyette saját országukat fegyverzik fel.

Aggódnak az orosz–észak-koreai katonai együttműködés miatt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és dél-koreai, japán kollégái „komoly aggodalmukat” fejezték ki az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködésről, köztük az esetleges fegyverkereskedelemről szóló tárgyalások miatt – közölte szombaton a dél-koreai külügyminisztérium, írja az Origo a The Guardian cikkére hivatkozva.

Blinken, Park Jin dél-koreai külügyminiszter és Yoko Kamikawa japán külügyminiszter pénteki rövid találkozójukon megállapodtak abban, hogy határozottan reagálnak minden olyan cselekményre, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát megsértve veszélyezteti a regionális biztonságot – áll a minisztérium közleményében.

Amerikai rakéták

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az Egyesült Államok kis számú nagy hatótávolságú rakétát fog biztosítani Ukrajna Oroszország elleni harcában – mondta három amerikai tisztviselő és egy kongresszusi tisztviselő az NBC Newsnak. Azt nem erősítették meg, hogy mikor szállítják Ukrajnába a rakétákat.

Az amerikai Abrams tankok nem fogják sokáig bírni

A Kijev által várt Abrams tankok „nem fogják sokáig bírni a fronton” – mondta Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője egy interjújában .

Az Abrams tankokat nagyon specifikus, jól előkészített hadműveletekben kell használni, mert ha a fronton és egyszerűen kombinált fegyveres harcokban használják őket, akkor nem élnek túl sokáig a csatatéren

– mondta.

Az ukrán hírszerzés vezetője ugyanakkor jelezte, hogy

az ukrán parancsnokság által várt nagy hatótávolságú ATACMS rakéták „nem változtatnak a helyzeten” a fronton.

Véleménye szerint Washingtonnak „legalább százakat” kell szállítania ezekből a fegyverekből ahhoz, hogy Kijev számára pozitív hatást érjen el.

Csehország is beszállna az ukrán pilóták képzésébe

Csehország tárgyalásokat folytat Svédországgal arról, hogy területén Gripen vadászgépeken ukrán pilótákat képezzen ki – jelentette a Radio Prague International a cseh védelmi miniszterre hivatkozva.

Jana Cernochova azt mondta, hogy a cseh védelmi tárca új megbízási projektet terjesztett a kormány elé az ukrán hadsereg kiképzésére.

Kijev modern nyugati vadászgépeket keres, hogy megerősítse légierejét az orosz agresszió elleni harcban. Stockholm még fontolgatja, hogy átadjon-e Gripen vadászrepülőgépet Ukrajnának.

Morawiecki: Zelenszkijnek soha többé nem szabad sértegetnie a lengyeleket

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „soha többet nem sértegetheti a lengyeleket”, utalva az ENSZ-közgyűlésen tett nyilatkozataira.

Lengyelország jó hírének védelme nemcsak kötelességem és becsületem, hanem kormányunk legfontosabb feladata is

– közölte a kormányfő.

Zelenszkij az ENSZ New York-i székházában tartott beszédében felhívta a figyelmet Ukrajna partnereinek „riasztó” magatartására a gabonaimport tilalmakkal kapcsolatban. Az elnök szerint ezek a nemzetek tetteikkel akaratlanul is segítik Oroszországot.

Visszaverték az oroszok az ukrán támadásokat Donyecben

Az ukrán erők összehangolt támadásokat intéztek több falu ellen a keleti Donyecki területen. Emellett állítólag erősen lövik Bahmut városát – közölte egy orosz tisztségviselő, írja az Origo.

Az elmúlt 24 órában Krasznolimanszk irányában az ellenség számos akciót hajtott végre, és egyszerre több irányban is harci felderítést végzett

– közölte Denisz Puszilin a közösségi médiában.

Felsorolt több falut Donyecktől északra, az ukrán ellenőrzés alatt álló Lyman város közelében, és azt állította, hogy a támadásokat az orosz erők visszaverték.

Ukrán drónok zuhantak le Kurszk és Belgorod felett

A moszkvai védelmi minisztérium szerint a légvédelem két drónt lőtt le orosz föld felett pénteken. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Folytatódnak a korrupcióellenes letartóztatások

Az ukrán biztonsági szolgálatok (SBU) folytatják az országban tapasztalható korrupció elleni fellépést, és letartóztatják azokat, akik fejenként 500–8500 dollárért segítenek a hadkötelezetteknek kibújni a katonai szolgálat alól.

Az SBU gyors reagálásának köszönhetően sikerült megakadályozni több mint száz potenciális hadköteles illegális kiutazását az Európai Unió országaiba

– közölte a szervezet.

Kijevbe megy a román kormányfő

Marcel Ciolacu román miniszterelnök több miniszterével együtt Kijevbe utazik, hogy a gabonaimport tilalmáról tárgyaljon – írja a román média.

Románia nem tartozik azon országok közé, amelyek egyoldalúan betiltották az ukrán gabonaimportot, de követte az Európai Bizottság múlt hét végén lejárt tilalmát.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerdán kijelentette, hogy az import–export engedélyezési rendszerről tárgyalnak a két ország között, mivel Románia szeretne olcsó gabonát venni anélkül, hogy ez befolyásolná saját mezőgazdasági ágazatát.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6498-an léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig  5191-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

Közleményük szerint a beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Egy ember meghalt a kremencsuki rakétatámadásban

A kutatási és mentési műveletek befejeződtek az ukrán Kremencsuk városában, amelyet orosz rakétacsapás ért.

„A keresés befejeződött” – mondta Dmitro Lunin, a poltavai régió kormányzója a Telegramon. „A rakétatámadás következtében 31 ember megsérült, köztük három gyerek. Tizenhat embert szállítottak kórházba, és egy ember meghalt” – közölte.

Már 9 halottja van a flottaparancsnokság elleni ukrán támadásnak

Legalább 9 ember meghalt és 16-an megsérültek az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállása elleni ukrajnai támadásban – mondta Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke a Voice of America hírtelevíziónak.

A sebesültek között van a csoport parancsnoka, Olexandr Romancsuk vezérezredes is, nagyon súlyos állapotban. A vezérkari főnök, Oleg Cekov altábornagy eszméletlen állapotban van

– jelentette ki Budanov, ugyanakkor nem erősítette meg a fekete-tengeri flotta parancsnokának, Viktor Szokolov admirálisnak állítólagos halálát.

Találatot kapott az orosz fekete-tengeri főhadiszállás

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy Storm Shadow cirkálórakétákkal sikeresen csapott le az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállására a megszállt Krím-félszigeten.

Moszkva szerint a legutóbbi támadás során a haditengerészet épülete kigyulladt, miután rakétatalálat érte. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egy katona eltűnt a támadást követően.

A város orosz kormányzója, Mihail Razvozsajev azt mondta, hogy a támadás tüzet okozott, és senki sem sérült meg az épületen kívül, de más áldozatokról nem beszélt.

Zelenszkij a támogatások csökkenésétől tart

A Kanadában tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy

szerinte nem lehet semlegesnek maradni az orosz–ukrán háborúban, mert aki nem nyújt segítséget Ukrajnának, az áttételesen az Orosz Föderáció megerősödését segíti, amelyik aztán más országokat is fenyeget.

Zelenszkij köszönetét fejezte ki azoknak a partnerországoknak, amelyek fegyverekkel és közvetlen finanszírozással segítik Ukrajnát, és emlékeztetett, hogy az emberi életekkel mért legmagasabb árat mai is Ukrajna fizeti.

Kanada is részt vesz az ukrán pilótaképzésben

Kanada oktatókat biztosít az F–16-os vadászrepülőgépek ukrán pilótáinak képzéséhez, és segít a harckocsik karbantartásában. Emellett Ukrajna 35 drónt kap nagy felbontású kamerákkal, páncélozott evakuációs járműveket és lőszert.

Kanada a következő három évben 650 millió kanadai dollár katonai segélyt oszt ki Ukrajnának.

Az invázió kezdete óta az észak-amerikai ország több mint 8 milliárd kanadai dollárt biztosított Ukrajnának, és csaknem 40 ezer ukrán katona kiképzésében vett részt.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában