Ország-világ

2017.03.14. 08:00

Hormonproblémát jelezhet a nők hajhullása

Nemcsak a férfiaknak, a nőknek is kihullhat a hajuk, a két nem kopaszodása mögött azonban eltérő okok húzódhatnak meg. A problémára jó megoldás lehet a hajbeültetés, biztos hajnövesztő szer azonban még nem készült.

Pavló Péter

– Nemcsak a férfiak, a nők is küzdenek a hajhullással, náluk azonban érdemes fokozottan figyelni erre a problémára – hívja fel a figyelmünket dr. Kui Róbert klinikai bőrgyógyász szakorvos. A szakember szerint ha a nőknél a férfiakéhoz hasonlóan indul meg a haj elveszítése, az jó eséllyel valamilyen betegséget jelezhet.


Sok minden okozhatja


Naponta átlagosan 100 szál hajunkat veszítjük el. Aggodalomra azonban még sincs ok, ez a mennyiség normálisnak számít, a kihullott hajszál helyén új indul növekedésnek. A probléma akkor kezdődik, ha a haj elveszítésének üteme felgyorsul.

– A mindenki által jól ismert, úgynevezett férfias típusú kopaszodás a fej tetején jelentkezik, ott vannak ugyanis azok a hajhagymák, amelyek rendkívül hormonérzékenyek – teszi hozzá dr. Kui Róbert. A kopaszodás hátterében a férfi nemi hormon áll, ami a nőknél csak kismértékben van jelen, így számukra ez nem okoz problémát. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a női szervezetbenkórosan megváltozik a férfi- női nemi hormonok aránya. 

– Ebben az esetben náluk is megindulhat a hajhullás. Ha egy hölgy azt tapasztalja, hogy a férfiakhoz hasonlóan kezd kopaszodni, érdemes mielőbb orvoshoz – elsősorban bőrgyógyászhoz, illetve endokrinológushoz vagy akár nőgyógyászhoz is – fordulnia – tette hozzá a szakember.

Mit tehetünk a hajunkért?


1. Minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazó hajápoló szert használjunk.

2. Együnk vasban, cinkben és kalciumban gazdag ételeket: májat, lenmagot, szezámmagot, mandulát, gombát, diót, húsokat.

3. Sportoljunk minél többet: a mozgás hatására a vér több oxigént szállít a fejbőrhöz is.

4. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget az A-, B-, H-, C- és E-vitaminok bevitele miatt.


A férfiak öröklik


Hogy mennyire érdemes megfogadni a szakember tanácsát, arra olvasónk, a 31 éves Szabó Mária esete a legjobb példa. – Öt évvel ezelőtt kezdett el nagyon durván hullani a hajam. Egyik napról a másikra szinte már fésülködni se mertem – beszélt tapasztalatairól Mária. Miután orvoshoz fordult, kiderült, nagyobb a baj, mint azt elsőre gondolta. A nőgyógyászánál derült ki, policisztás petefészek-szindrómában (PCOS) szenved, ami felborította a hormonháztartását, ez pedig hajhulláshoz vezetett.


A hidegtől nem hullik a haj


Évtizedes tévhit, hogy télen azért kell sapkát húzni, mert a hidegtől kihullhat a hajunk. Az összefüggésre a mai napig nem találtak tudományos bizonyítékot.


De olvasóink közül nem csak ő panaszkodott arra, hogy ritkul a hajkoronája.Kárpáti Tímea a gyermeke születése után tapasztalt hajhullást, Györkös Gáborné pedig a változókor idején vette észre, hogy egyre több haj kerül a fésűjére és a párnájára is.


A szakemberek szerint egyik esetben sem volna szabad a hajhullásnak beindulnia. Ha mégis, akkor az a pajzsmirigy nem megfelelő működésére vagy akár egy hormont termelő tumor jelenlétére is utalhat. Szülés után viszont valóban gyakran előfordul, hogy egy kismamának hullani kezd a haja, ilyenkor ugyanis a szervezet rengeteg hormont állít elő. Ez a probléma azonban jó esetben néhány hónap után magától rendeződik.


A férfiaknál a legtöbb esetben egy öröklött hajlam felelős a haj hullásáért: ha volt a felmenők között kopasz, akkor ez a tulajdonság az utódoknál is megjelenhet. Itt is a hajhagymák fokozott hormonérzékenysége áll a háttérben. Ilyenkor akár már a 20-as évek elején is megindulhat a haj elvesztése, a 30-as évek végére pedig már akár  látványos is lehet a változás. – Azonban ha valaki 70–80 éves korában kezd el kopaszodni, az már természetesnek mondható, és valószínűleg nem a genetika áll a dolog hátterében – teszi hozzá dr. Kui Róbert.

Fotók: Dreamstime

Fotók: Dreamstime

Újra kinőhet


A haj elvesztése azonban nem csak a hormonoknak köszönhető. Az úgynevezett időszakos hajhullást általában valamilyen erős stressztényező váltja ki, melyre a hajhagymák érzékenyen reagálnak: egy komolyabb megbetegedés, drasztikus fogyókúra, műtét, stressz vagy akár egy új gyógyszer bevezetése is. A szakemberek szerint a hajhullás ezen formája bármilyen életkorban elérhet bennünket. Jó hír, hogy a probléma elmúltával a hajhullás is fokozatosan megszűnik.


– Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy a haj hullása milyen hosszan áll fenn. Ha legalább fél éven keresztül, akkor érdemes felkeresni egy szakembert. Ilyenkor rutin laborvizsgálattal kideríthető sok háttérben lévő probléma, ami a hajhulláshoz vezethet: például vashiány, pajzsmirigy-betegség, vagy valamilyen krónikus gyulladás – mondta el a klinikai bőrgyógyász szakorvos.

Az olvasó kérdezte


– Mennyire hatásosak a hajnövesztő szerek? – kérdezte olvasónk, Gábori Péter.

– Tudni kell ezekről a szerekről, hogy a reklámozott termékek közül egyik sem gyógyszer, hanem csak kozmetikum – válaszolt dr. Kui Róbert klinikai bőrgyógyász szakorvos. – Emiatt a többségét sajnos valószínűleg nem tesztelik le elég alaposan, hogy valóban van-e jótékony hatása. A legbiztatóbb eredmények talán a koffeintartalmú szerekkel, illetve a minoxidil nevű szerrel vannak. Ezek helyileg alkalmazva stimulálja a hajhagymákat, erősítheti azokat, és késleltetheti a kopaszodást. Ugyanakkor garantált hajnövesztő szer jelenleg nem létezik.

– Megoldást jelenthet-e a kopaszodás problémájára a hajbeültetés? – érdeklődött egy olvasónk, Tóth István.

– Részben igen. A hajbeültetésnél ugyanis a tarkó területéről vesznek ki hajhagymákat. Ezek jóval ellenállóbbak a hormonális hatásoknak, így a beültetett hajat is kisebb eséllyel veszíti el a páciens – mondta dr. Kui Róbert.

Fotók: Dreamstime

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában